Vikter Duplaix

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

'Het gaat allemaal om eerlijk zijn'

In de media wordt het veelal de "New Philly Soul Movement" genoemd, of het door de betreffende artiesten nog meer verfoeide "neo-soul". Het is de soul van uit Philadelphia afkomstige artiesten als Jill Scot, Ursula Rucker, The Roots en die van Vikter Duplaix.

Jarenlang stond zijn naam tussen de kleine lettertjes: als songwriter, producer, muzikant, vocalist. Maar de hoofdprijs was altijd voor andere artiesten. Op meer dan honderd producties drukte Duplaix een stempel. Maar het is nu de hoogste tijd om de naam Vikter Duplaix naar buiten te brengen. Sinds twee jaar is het tijd voor de artiest Vikter Duplaix. Als Dj maakte hij indruk met de fantastische DJ-Kicks mix en zijn eerste stappen als soloartiest zette hij op zijn debuutalbum International Affairs. Deze maand verschijnt zijn nieuwe album: Singles [Prelude to te future].

Tekst: Nico
Foto's: !K7


Het duizelt je al snel van de namen rondom de dj, zanger, songschrijver, producer en multi-muzikant Vikter Duplaix. Toch maar even een paar om je een indruk te geven van de staat van dienst van de beste man: Jazzy Jeff, Erykah Badu, D'Angelo, Jazzanova, King Britt, Kenny Gamble, Huff, Jill Scott, Jamiroquai, Me'Shell Ndegeocello, Incognito, Esthero, Cherokee, Jaguar, Eric Benet, UK two-step act MC Dynamite en vele anderen. De getalenteerde Duplaix schreef er songs voor, draaide aan de knoppen of zat er mee in de studio, als producer, anderen ervan zien te overtuigen nieuwe dingen te proberen.

Letterlijk en figuurlijk uitgeput van het uiten van zijn ideeen en creativiteit via andermans muziek, en het vechten tegen de vastgeroeste ideeen en de herhaling van formules, werd het tijd voor een eigen carriere. 'it just was a part of growing as a person', verklaart Vikter Duplaix de grote stap naar de voorgrond. Begin vorig jaar verscheen zijn debuutalbum: International Affairs, bijna tegelijkertijd vergezeld van een fantastische DJ-Kicks mix op !K7. Het is het Duitse label waarop deze maand de verzamelaar, Singles [Prelude to the future], verschijnt. Wij zochten contact met Vikter Duplaix.

Love2Party: 'Singles' wordt uitgebracht op !K7, net als je 2001 single 'Sensuality'. Je debuutalbum International Affairs verscheen echter op Hollywood (Warner, red.). Nu toch weer bij !K7. Waarom?
Vikter:
Ik tekende bij Hollywood, omdat bleek dat dat een major was die nieuwe artiesten de kans gaf zichzelf te ontwikkelen. De kans om anders te zijn. Hollywood bracht mij onder bij de entertainment gigant Disney zodat ik gelijk een ingang had bij alle media die onder de Disney paraplu zaten. Maar dat werkte niet.


'Je moet creatief

en vastbesloten zijn'

Love2Party: Spijt van je solo carriere?
Vikter:
Ik heb er nooit spijt van gehad van om solo te gaan. Een carriere in muziek willen op het moment dat de muziekindustrie krimpt is een uitdaging. Het is niet meer zo gemakkelijk om er van te leven, als jaren geleden. Je moet erg creatief en vastbesloten zijn om te overleven.

Love2Party: Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd van het jarenlange werken met anderen?
Vikter:
Om erg geduldig te zijn.

Love2Party: Was dat ook wat je hebt geleerd van Philly soullegendes als Gamble en Huf, en iemand als Jazzy Jeff, die bij je om de hoek woonde?
Vikter:
Zij hebben mij vooral beinvloed om succesvol te zijn.

Love2Party: Je werkte en werkt met zoveel fantastische artiesten, muzikanten, vocalisten. Op dit moment als een soloartiest, maar jarenlang als producer of schrijver voor anderen. Op welk moment besloot je solo te gaan?
Vikter:
Ik wil lol hebben in wat ik doe. Het ligt aan mij, het nu. Dat is deels de reden dat ik nu meer artiest ben, dan producer. Als ik nu de studio in ga, hoef ik aan niemand zijn verwachtingen te voldoen. Als producer wordt je vaak ingehuurd om jouw sound te komen brengen. Alle spontaniteit verdwijnt in de mix. Ik kwam thuis met een zware koppijn omdat het zes dagen duurde voor iets wat hoogstens drie uur had hoeven duren. Het was makkelijker voor mij om te stoppen.

Love2Party: Toch zoek je de samenwerking constant op. Op 'Singles' onder andere die met Jazzanova, op de tracks 'Soon' en 'That Night'. Hoe verhoudt zo'n samenwerking zich tot, zeg Erykah Badu?
Vikter:
Ik heb Jazzanova een paar jaar geleden ontmoet in Miami. Ik ben naar Berlijn gegaan, en heb er een tijdje rondgehangen. We hebben er fantastische muziek gemaakt, en ondertussen een geweldige tijd beleefd! Het vergelijken van deze twee is als melk vergelijken met honing.

Love2Party: Zijn er dan muzikale verschillen tussen de US en Europa?
Vikter:
Op dit moment zijn er niet veel verschillen meer. Mainstream beheerst alles. De underground is niet meer zo betekenisvol als geweest is. Alleen heeft Europa net iets meer open mind, als het op niet radiogerelateerde muziek aankomt. Al wisselt dat ook nog wel eens. In de US zijn het R&B en hiphop sterren die de radio en draaitafels beheersen.


Love2Party: Je DJ-Kicks mix voor !K7 laat zich beluisteren als een soort hiphop mixtape. Wat inspireerde je om het op deze wijze te doen?
Vikter:
Zo'n tien jaar geleden had je Kid Capri en Ron G die mixtapes maakten waarbij ze hun naam geregeld door de mix heen schreeuwden. Soms iets teveel van het goede, maar de mixtape en de kwaliteit ervan droeg zo wel hun naam. Het was een manier om hiphop te laten horen in een tijd dat de radiostations zich ervan afkeerden wegens het vermeende gewelddadige karakter. Als je nu kijkt zie je dat hiphop universeel is geworden. Ik durf te stellen dat hiphop de meest revolutionaire vorm van muziek van de twintigste eeuw is, in relatie tot de culturele invloeden ervan. Waar je ook komt in de wereld, overal zie je de invloeden van hiphop terug in kunst en kleding. Bij het samenstellen van mijn DJ-Kicks wilde ik hetzelfde als Kid Capri en Ron G destijds deden. Ik had niet de behoefte om de hele tijd "DU-PLAIX!!!" te roepen. Maar ik wilde er wel zeker van zijn dat mijn naam naar buiten kwam en de mensen duidelijk maken waar ik mee bezig ben. Waar ik als DJ voor sta.

Love2Party: En is dat gelukt?
Vikter:
Ik hoop het! Ik heb in zekere mate problemen met de underground en dance in het algemeen, als het op de anonimiteit aankomt. Iedereen wil cool zijn en onder een hele rits pseudoniemen en op verschillende labels muziek uitbrengen. Maar ze vergeten dat veel mensen niet de moeite nemen om uit te zoeken wie je bent. En zo ben je weer snel vergeten. Jazzanova bijvoorbeeld, heeft er zes jaar over gedaan om op het huidige level te komen. Ze hebben zelf naam gemaakt, en dat aan hun sound gehangen. Ze hebben een aantal kwaliteitsremixen gemaakt, en je weet gewoon dat het Jazzanova is, zodra je het hoort. Dat is wat ik ook wil. Geen pseudoniemen, maar mezelf zijn en mijn naam naar buiten brengen.

Love2Party: Over het album 'Singles'. Je klinkt als een romantisch, positief ingesteld persoon. Wat is je inspiratie om persoonlijke, veelal liefdessongs te schrijven?
Vikter:
Ik schrijf hoe ik me op dat moment voel. Ik hoop dat iedereen herkent wat ik ermee wil zeggen. Het gaat allemaal om eerlijk zijn.


Love2Party: En de track listing, in hoeverre was het label daar bij betrokken?
Vikter:
Dat was niet zo moeilijk. Ik heb al mijn 12-inches, en enkele van mijn gastperformances op cd gezet. !K7 heeft de andere platenmaatschappijen om toestemming gevraagd om de muziek te gebruiken, meer niet.

Love2Party: Kunnen we 'Singles' dan zien als de aanloop naar de opvolger van je debuutalbum, International Affairs?
Vikter:
Zo kun je het wel zeggen. Ik ben momenteel aan het werk met Eric Benet, Louie Vega, Roni Size, en DJ Marky en XRS. Ik wil door blijven gaan met het maken van muziek die mensen aanspreekt, dingen die ze interessant vinden.

Love2Party: Het schijnt dat je ook het creatieve brein bent achter de bootlegged Axis Choir tune, met die fantastische track 'I See The Sun'. Klopt dat?
Vikter:
Het nummer waar je het over hebt is een bootleg van een nummer dat James Poyser en ik maakten met een gospel artiest genaamd Ty Tibbet en zijn hele groep die meedeed. Ik heb inderdaad gehoord dat er een paar duizend bootlegs van zijn verkocht. Mensen zijn inhalig en misdadig. Zelfs in de underground dance.

Love2Party: We zagen recent ook een whitelabel van een release met Common. Krijgen 'I See The Sun' en deze een officiele release?
Vikter:
Ik denk het niet. Sorry. Soms brengen de labels niet uit wat de mensen willen.


Meer info en luisteren naar: Vikter Duplaix

Vikter Duplaix - Singles [Prelude to the Future] (!K7) is nu verkrijgbaar via Pias

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws