Death in Vegas (Back To Mine)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

"Mensen willen altijd overal een label op plakken. Ik haat dat bekrompen gedoe"


Op het randje van het vorige millennium sprak ik met Richard Fearless en Tim Holmes naar aanleiding van de release van The Contino Sessions, opvolger van het in 1997 uitgebrachte debuutalbum Dead Elvis. Waar hun debuutalbum nog werd gedomineerd door dancehallbeats, vette dub en psychedelische rock, is het vooral die striemende psychedelische rock met een niet te definieren technogevoel dat The Contino Sessions domineerde. Op de derde plaat van Death in Vegas, Scorpio Rising, houden techno en rock elkaar weer iets beter in evenwicht, maar met hun Back To Mine aflevering, die eind januari van 2004 verscheen, bieden ze de danceliefhebber toch wat weinig houvast.

Tekst: Nico


De hypemachine draaide bij de Britten aan het eind van het vorige millennium een paar maanden op volle toeren, toen The Contino Sessions van Death in Vegas verscheen. In vrijwel alle muziekbladen was The Contino Sessions album van de maand en het enthousiasme schreeuwde je zelfs tegemoet vanaf de pagina's van de landelijke dagbladen. Wij spraken op het moment van release van het album met Richard Fearless en Tim Holmes, het duo dat onder de naam Death in Vegas een van de betere conceptalbums van dat jaar afleverde.

Het begon in 1994 als een hobbyproject van DJ, grafisch ontwerper en kunstenaar Richard Fearless en Steve Hellier, BBC World Service engineer. Tussen de eigen drukke werkzaamheden door werkte het duo bijna drie jaar aan het album Dead Elvis, dat in 1997 werd uitgebracht en gedomineerd werd door dancehallbeats, vette dub en psychedelische rock. In 1999 verscheen de succesvolle opvolger, The Contino Sessions, vol meeslepende en bij vlagen striemende psychedelische rock, maar dan met een moeilijk te definieren technogevoel.Het debuut: Dead Elvis (1997)


Succesvolle opvolger: Contino Sessions (2000)

Negen maanden hebben ze er aan gewerkt in hun studio The Contino Rooms in Londen. Aangeschaft en ingericht met het geld dat verdiend werd met het debuutalbum Dead Elvis uit 1997, waarvan er alleen al in Amerika 150.000 exemplaren zijn verkocht. Geen geringe opgave voor een klein Engels bandje. Maar The Contino Sessions zal dat aantal ruimschoots overtreffen. Richard Fearless weet nog niet wat hij er van moet denken. "Het is een goed gevoel. Maar we hebben nog geen eens tijd gehad om eens lekker met een biertje het succes te vieren. Door alle reacties zijn we gelijk door gegaan met schrijven en produceren van nieuw materiaal. Momenteel reizen we de hele wereld over voor interviews. En half deze maand start de tournee door Europa en Amerika. Het gaat ineens wel erg snel."

Een tournee door Amerika als voorprogramma van The Chemical Brothers en de DJ-sets van Richard in The Heavenly Social, de club waar de term bigbeat zo'n beetje is uitgevonden, bezorgen Death in Vegas al snel het stempel bigbeat. Dit tot groot ongenoegen van het duo. "Zelfs in The Heavenly Social draai ik alleen maar Detroit techno en electro. Mensen willen te graag overal een labeltje op plakken om voor zichzelf duidelijk te maken waaronder Death in Vegas zou passen. Ik haat dat bekrompen gedoe," reageert Richard fel. Bekrompen of niet, het album bezorgt ze in ieder geval een gevulde bankrekening en een studio wordt aangeschaft en ingericht. De studio krijgt de naam The Contino Rooms, vernoemd naar Dick Contino, een B-film acteur uit de jaren vijftig en Elvis lookalike. Het toenemende enthousiasme van Richard kan Steve Hellier niet meer combineren met zijn eigen drukke baan bij de BBC en hij haakt af. Tim Holmes, als engineer al bij Dead Elvis betrokken, neemt zijn plaats in.Meer info Death in Vegas: The Contino Rooms

Vanaf half 1998 duikt het duo dagelijks de studio in. Vooral in het begin verandert de muzikale richting met grote regelmaat. Tim: "In de studio draaiden we vooral muziek van Neu, Harmonia en Can maar ook van 13th Floor Elevator en The Chocolate Watch Band. Dat heeft het proces nogal beinvloed." Voeg daar bij nog een jeugd vol Stones, Primal Scream, The Stooges en The Velvet Underground en liefhebbers van Dead Elvis zullen zeker verrast worden door het rockgeluid van The Contino Sessions.

Met een dosis lef benadert het duo een aantal zangers van bands waar ze zelf grote fan van zijn. Tapes worden rondgestuurd en vrijwel iedereen van het wensenlijstje reageert positief en is bereid een tekst te schrijven en op te nemen voor het album. Richard: "We gaven iedereen de vrije hand. Alleen de zanger van Spiritualized had het helaas te druk." Tim: "Op een gegeven moment zaten we in New York in de studio bij Iggy Pop. Hij was enthousiast geworden door de tape en had ons uitgenodigd in zijn studio. Op van de zenuwen zaten we daar. Maar al na de eerste drie zinnen keken we elkaar lachend aan. Dit zou goed komen."
Iggy Pop fluistert, zingt en schreeuwt over seriemoordenaars op Aisha, de heftigste track op het album. Primal Scream's Bobby Gillespie zingt op het schitterende Soul Actioneer, een naar hiphop neigende dubtrack. Ex-Mary in Chain voorman Jim Reid op Broken Little Sister en One Dove zangeres Dot Allison op Dirge, de track die deze zomer als promo al voor wilde speculaties zorgde. Zelfs een compleet gospelkoor zit ver weg gestopt op de afsluiter van het album.Meer info: Back To Mine

Back To Mine
Alhoewel dit interview rond de millenniumwisseling plaats vond, is het illustratief voor de selectie die Death in Vegas maakten voor de zestiende aflevering van de Back To Mine reeks. Want net als hun drie studio-albums verdient deze compilatie het stempel "eigenzinnig". Van de legendarische reggaedub van The Upsetters (Lee Scratch Perry) tot de rock van Joy Division. En met namen als Nina Simone, Bo Diddley, Cowboy Junkies, The Au Pairs, Gene Clarke and The Godsin Brothers, Dillard & Clark, Sam Copal, Pierre Piccioni en de techno van MMM bieden Fearless en Holmes een verrassende mix vol rythm & blues, soul, country rock en seventies pop. Het album is nu verkrijgbaar.

Dit interview verscheen eerder in BG Magazine en is aangepast voor Love2Party.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws