Arsenal

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Bleekscheten Soul


Komende vrijdagavond staan Hendrik Willemyns en John Roan, ofwel Arsenal, op het Noorderslag Weekend in Groningen. Het tweetal treedt daar, in gezelschap van een zangeres, bassist, drummer en scratcher, op in de schouwburg. Wij spraken met Hendrik Willemyns. Over hun debuutalbum, Oyebo Soul, wat in het Ebo-Nigeriaans staat voor: Bleekscheten Soul. En over de opzet om de combinatie van westerse dance en wereldse invloeden iets nieuws mee te geven: "Ik denk dat wij daar in geslaagd zijn. Fuck it: Ik weet dat!"

Tekst: John


Love2Party: Wat voor leeftijd kunnen wij bij u beide noteren? Iemand van 18 moet zijn nummers toch vanuit een ander perspectief schrijven dan iemand van 32 of zo.
Hendrik:
Wij zijn beide 31. Ik denk ook niet dat iemand van 18 deze plaat had gemaakt. Hij had er waarschijnlijk niet het geduld voor gehad. We hebben er ook drie jaar over gedaan. Ondanks enkele technische tegenvallers en afgebroken gesprekken met geinteresseerde platenfirma's (Palm Pictures USA) zijn we gewoon blijven doorwerken en is onze plaat blijven groeien.

Love2Party: Naar wat voor muziek luisteren jullie zelf graag, en ook: Via welke stromingen ben je daar eigenlijk terecht gekomen?
Hendrik:
Wij luisteren naar heel gevarieerde muziek. Hiphop, rock, house, Jazz...eigenlijk weinig wereldmuziek. Vroeger luisterden we vooral naar alt. Rock, hardcore, & zware metal. Toen Orbital & Underworld de scene wat openbraken zijn wij meegebroken. Er kwam een heel interessante wind uit die hoek.

Love2Party: Nog iets uit huiselijke kring meegekregen, qua muzikale invloeden dan? Vader die eigenlijk Otis Redding heette of zo, of in jullie geval Kunta Kinte?
Hendrik:
Mijn vader is muzikant, producer en heeft een paar hits gehad in de jaren '80. Ik weet niet in hoeverre "I'm Jogging' een hit was in Nederland, maar hier was het gigantisch.


Love2Party: Jullie spelen instrumenten. Heb je hierin nog les gehad, of was het eigen initiatief? Hebben jullie nog een bandjesverleden ook?
Hendrik:
Wij hebben allebei een bandjesverleden. John als zanger in een metal combo en ikzelf als bassist in een rockgroep. John speelt veel gitaar op de plaat maar kan dat eigenlijk niet. Hij heeft zo een eigen stijl gecreeerd, op een niet te stemmen gitaar. We hebben nooit les gevolgd en zouden het bijna afraden ook. Zelfstudie is the way!
In groepjes spelen was leuk maar dit is leuker. We zijn maar met tweeen, dus twee ego's, twee meningen en een fles wijn gaat langer mee.

Love2party: Engeland, Brazilie, de Congo, Mali, Portugal, Usa, het is nogal wat! Waar hebben jullie die enorme verscheidenheid aan gastmuzikanten vandaan gehaald?
Hendrik:
Bijna alle gastmuzikanten komen uit het Brusselse. Het is daar zoals in alle grote Europese steden een meltingpot van jewelste en er zit een pak goeie zangers bij. Zoals de Congolezen op track twee die ik heb gevonden door gewoon een Afrikaans cafe binnen te stappen en aan de barman te vragen of er hier iemand kon zingen. En de eerste die hij aanwees is de kerel die je hoort op de plaat, samen met zijn broer. Aangename vrolijke lui. Anderen waren hier al langer en die heb ik aangespoord om hun roots terug op te zoeken. Tigerwoods bijvoorbeeld die je hoort op track 8.

Love2Party: Hoe staat het eigenlijk met jullie helderheidsfactor? Zijn jullie fervente drugsgebruikers, drinkbroeders of juist zeer nuchtere mensen? Mag je in Belgie nog ergens roken, hier bijna niet meer sinds kort.
Hendrik:
Wij roken tabak (geen weed) maar ook hier word je hoe langer hoe meer een paria als je rookt. We drinken wel veel wijn. We hebben gemerkt dat wijn het beste resultaat geeft. De rest is leuk maar weinig productief.

Love2Party: Zit er nog een diepere gedachte achter dit album, daar het geheel nogal zeer multiculti is, of is dat gewoon jullie ding? En hoe komen twee bleekgezichten aan dat warme, Paul Simonsiaans-achtige gevoel voor Afrikaanse muziek?
Hendrik:
De titel van de plaat Oyebo Soul betekent in het Ebo-nigeriaans : bleekscheten soul. En dat was de opzet ook een beetje of toch zeker het resultaat. Wij zijn echt heel erg bleek, 0 pigment, en de gastzangers heel kleurrijk en wij hebben geprobeerd die twee op een symbiotische, soulvolle manier te verenigen. Niet zoals vele andere die er alleen een beatje onder kunnen zetten, hebben wij geprobeerd er iets nieuws van te maken. Ik denk dat wij daar in geslaagd zijn. Fuck it: Ik weet dat!


Love2Party: Onvermijdelijke vraag, waarom de naam Arsenal gekozen? Voetbalmanie of iets anders?
Hendrik:
Onze studio ligt vlakbij een oud wapendepot (wo II)in Brussel en wapendepot in het Frans is Arsenal. De naam is kort, hard en dekt de lading niet, maar ik hou daar wel van. Een groep die onze muziek zou maken met de naam: Sea breeze of Africa-soundsystem of El ritmo del nino of iets dergelijks vind ik al wat boring.

Love2Party: Vrijdagavond staan jullie op het podium tijdens het Noorderslag Weekend in Groningen. Wat kunnen we verwachten?
Hendrik:
Live zijn we met z'n zessen. Een zangeres, John zingt, een bassist, drummer, scratcher en ik doe electronics. Het is vaak heel goed en soms spetterend!

Arsenal live
Noorderslag Weekend
Vrijdagavond, 22.50 uur in de schouwburg
Meer info: Noorderslag Festival

WIN WIN WIN WIN
Van platenmaatschappij News mogen we vijf exemplaren van het uiterst gevarieerde album Oyeba Soul van Arsenal weggeven. Stuur voor 16 januari een mailtje naar: Nico met daarin het goede antwoord op de volgende vraag: Hoe heet de internationaal goed ontvangen single van Arsenal die in 2000 verscheen?
Alleen reacties o.v.v. naam en adres worden in behandeling genomen.

Meer info: Arsenal

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws