Ron Wood

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

'The boys went crazy and the girls were throwing their underwear!'



Ron Wood tijdens MTC in de HAL (19 feb. 2000). "Te gek man, dit model draaitafel. Ik had hem vorige maand al gezien bij een demo op de internationale Frankfurter Disko Messe. Dit is echt het nieuwste van het nieuwste op draaitafelgebied. Een fonkelnieuwe PolskiTech, die werkt op 33/45/78 toeren. Direct geimporteerd van de fabriek in Warzawa. Hier zit zo'n handpitch met dubbelkluts op. Klein nadeel is dat de tweetakt gauw op is en dat je ogen gaan tranen van de uitlaatgassen. Verder is hij fantastisch!"

Dj Ron Wood kocht zijn eerste draaitafel in 1978. In discotheek Bristol dacht hij: dit is het! De enorme glitterbol, de goede sfeer, de mooie mensen, het dansen. De sympathieke Rotterdammer heeft de opkomst van dance vanaf het begin meegemaakt en volgt het nog steeds: op de voet en met veel plezier. In het dagelijks leven runt hij de kledingboetiek Sister Moon, dat in november 10 jaar bestaat. Maak kennis met deze ambitieuze Rotterdammer.

Door: FF Erik


Wie is Ron Wood?
Ron van den Bosch, dj en eigenaar van kledingboetiek Sister Moon.

Waar komt die naam eigenlijk vandaan?
Ted Langenbach heeft hem begin 2000 voor mij verzonnen. Deze naam stond toen voor het eerst op een flyer van SuperBimbo.

Wat draait Ron Wood?
Mijn draaistijl wordt fusion genoemd. Ik ben altijd op zoek naar de nieuwste dance, maar ook helemaal gek van the good old soul and funk.

Waar draait Ron Wood?
Ik draai o.a. bij Starring/ON in de lounge van Off Corso. Dit is voor mij een plek waar ruimte is voor meerdere muziekstromingen, zoals nu-jazz, funk, soul, broken beats of 'hele vieze disco'. Ook in de grote zaal kiest ON toch wel voor de betere muziek. Eerder draaide ik o.a. in De Loft, het Maastheater, Nightown, Calypso, Waterfront en afgelopen zomer voor het eerst internationaal in een discotheek in Zaragoza. De Spanjaarden kunnen er wat van. 'The boys went crazy and the girls were throwing their underwear!'

Wanneer is het allemaal een beetje begonnen voor je?
Toen ik voor het eerst discotheek Bristol binnenkwam. Ik vond het daar geweldig. Dit was de legendarische discotheek die tot begin jaren '80 aan het Hofplein stond. De enorme glitterbol, de goeie sfeer, de mooie mensen, het dansen op de dansvloer met verlichting eronder. Met mijn vrienden ging ik in die tijd al platen kopen in Amsterdam, omdat er in Rotterdam absoluut niets te krijgen was in onze stijl.


Sinds wanneer draai jij eigenlijk?
Mijn allereerste draaitafel kocht ik in 1978. Het is een Technics SL D2, de voorloper van de nu populaire SL 1200. De pitchcontrol is een draaiknopje ter grootte van een contactlens. Erg onhandig dus. Vooral in een tijd waarin de door ons begeerde disco veelal live werd ingespeeld en de beat dus nooit constant blijft. Deze bejaarde draaitafel werkt nog steeds en staat als relikwie bij Sister Moon. Op mijn zolderkamer probeerde ik toentertijd met een mengpaneeltje het mixen onder de knie te krijgen. Ik draaide vaak op feesten bij vrienden en later op Koninginnedag altijd voor de deur van de winkel. Een jaar of vijf geleden werd het wat serieuzer toen ik op koninginnenacht mocht draaien in een bomvol Nighttown. 'With shaking hands', dat wel, maar gelukkig ging het allemaal goed.

Wat is je vreemdste ervaring als dj?
Ik werd enkele jaren geleden geboekt in De Vlerk op de Westblaak, de voorloper van Waterfront. Ik kwam nietsvermoedend op vrijdagavond met mijn platenkoffer richting het gebouw lopen toen ik al dacht: Wat een herrie man! Toen ik naar binnen stapte, bleek er een Death Metal feest in volle gang te zijn. Ik keek al angstig achterom om mijn vluchtweg te bepalen. Ik dacht als ik hier tussen al die Marilyn Manson-achtige figuren mijn groovy shit op ga zetten, dan vliegen de bierflessen om mijn oren! Tegen Mac van organisatie Illy Noize zei ik dan ook dat ik er maar weer eens vandoor ging. Het komt allemaal goed, zei hij toen.En bij de klanken van mijn eerste plaat verdwenen deze verwilderd kijkende headbangers als sneeuw voor de zon. Binnen een kwartier was de tent helemaal leeg! Wat nu? Maar de zaak vulde zich in het half uur daarna, als door een wonder, met allerlei vrolijk dansende skate-meisjes.


Wat is Sister Moon?
Tien jaar geleden begon ik samen met Jaffith Levy een boetiek in voornamelijk tweedehands kleding. Onze doelstelling was een hippe, kleine en vooral betaalbare collectie te bieden. Wat best moeilijk is. Inkopen van aparte artikelen en kleding die in beperkte aantallen is gemaakt is namelijk vaak duur. Bij de financiering kregen we te maken met gniffelende bankdirecteuren die ons al bij voorbaat in de categorie avonturiers indeelden en ons uiteindelijk alleen een doorlopend krediet wilden verstrekken. Een lening die je normaal gebruikt om een caravan of tuinhuisje te kopen . De Kamer van Koophandel heeft ons ondernemingsplan later nota bene nog gebruikt als lesmateriaal omdat ze het zo goed vond! Vanaf het begin is er veel aandacht van de pers en modebladen voor Sister Moon geweest. De goede ideeen en creativiteit van Jaffith in de collectie en etalage zorgden voor veel reacties. Twee jaar geleden is ze gestopt vanwege de geboorte van haar zoontje. Wij waren een van de eerste serieuze tweedehands winkels in Rotterdam na Krokus. Tegenwoordig hebben we meer nieuwe kleding. In de begintijd hadden we alleen dameskleding, maar na veel gezeur van de heren zijn we daar ook kleding voor gaan inkopen. Mede doordat de jongens zich aan een dresscode moesten gaan houden, vooral bij de goede feesten. Ze kwamen er met gewone jeans en een wijde blouse niet meer in. Door het invoeren van dresscodes is de toon gezet voor bewuster en mooier aangeklede mannelijke stappers. We hebben nooit gekozen voor de commercie. Iets wat wij niet mooi vinden maar wel verkoopt komt niet in de winkel. Vertegenwoordigers verklaren ons voor gek, waarschijnlijk hebben ze gelijk. Door de verkoop van kaartjes voor party's is de zaak snel bekend geworden. Terwijl onze opzet oorspronkelijk niet een boetiek voor partykleding was. Het is nu al jaren een plaats waar de ontspannen weekendsfeer 5 dagen per week hangt. Een ontmoetingsplek voor partypeople, organisatoren en andere creatievelingen. Styliste Margareth West (o.a. Now & Wow) en GTST-acteur Paul Schotel (ook wel Meta) horen bij de oud-werknemers.


Wie is Moon?
Moon is meestal in de zaak te vinden. Ze is de Canadese herder die genoemd is naar de winkel en ze is ook net zo oud. Bij SuperBimbo Putain a la Go-Go heeft haar foto op de flyer gestaan en ook nog op een cd-cover van de MTC. Volgens mij is ze de bekendste hond van Rotterdam.

Heeft Sister Moon wel eens modeshows gedaan?
Er is een keer een performance in Nighttown geweest die opgezet was door Jaffith.
Het was op zaterdagnacht rond 1 uur met dj's Miss Monica en Michel de Hey. De muziek ging uit en er werden dia's met extreme voorbeelden van goed en kwaad geprojecteerd. Ondersteund door geluidsfragmenten van o.a. Adolf Hitler en Marten Luther King.
De feestende massa keek ademloos toe naar deze ongebruikelijke modeshow. Die gehouden werd tegen een achtergrond van een reusachtig rood hart en een groot bed met bewegende gestaltes onder lakens. Het was gelukt om de aandacht voor deze performance te krijgen. Er was niemand die richting bar of toilet vluchtte. Met het nummer Let Love Rule van Lenny Kravitz aan het eind werden condooms uitgedeeld. Iedereen was naderhand zeer enthousiast over deze modeshow.


Wat is je favoriete stad?
Barcelona! Voor de winkel doe ik er regelmatig inkopen. Een magnifieke stad. Ik bezoek dan graag clubs zoals La Terraza of Discotheque, Het is eigenlijk verplicht stappen om inspiratie op te doen, ja je moet er wat voor over hebben. Mijn favoriete restaurant is Negro, ingericht door Philippe Starck. Als ik in Barcelona ben koop ik meestal platen bij Wah Wah en Verdes Records.

Wat vind jij dat Rotterdam op Dance-gebied mist?
Rotterdam mist een beetje een organisatie en een plek met durf. Ik bedoel zoiets als Panama of Paradiso in Amsterdam. Hierdoor is het soms moeilijk om mensen warm te krijgen voor niet-housemuziek. Bij een set van Gilles Peterson in de Calypso een aantal jaren geleden waren slechts 38 betalende bezoekers. In Amsterdam was dit optreden al ruim van te voren uitverkocht! Het ligt er waarschijnlijk aan dat het publiek in Rotterdam er niet mee opgevoed is.

Welke muzikale toekomst van de dance voorspel jij?
House bestaat al sinds 1988. Ik zie dat mensen nu meer op zoek zijn naar afwisseling in ritmes en stijlen. Door het afnemen van excessief drugsgebruik gaat men bewuster uit en wordt de muzikaliteit belangrijker. Muziek moet weer goed en daarmee tijdloos zijn. Middelmatigheid overleeft niet. De jaren '80 hype is waarschijnlijk geen lang leven beschoren. De toekomst zit volgens mij meer in Fusion of eclectisch, al wordt dit laatste modewoord te pas en te onpas gebruikt. Ik denk dat de tijd van het individualistische uitgaan voorbij. Men gaat weer met elkaar uit en viert samen feest. Net als vroeger in discotheek Bristol.


Adres: Sister Moon, Nieuwe Binnenweg 89/B , ROTTERDAM Tel.: 010 - 436 15 08


PRIJSVRAAG
In november 2003 bestaat Sister Moon 10 jaar!
Exclusief voor Love2party is er een jubileumprijsvraag. Wat kan je winnen? Voor 1 winnares: Een origineel Ape damesmodel trainingsjasje (t.w.v. 39,- euro) Voor 1 winnaar: Een origineel Ape herenmodel trainingsjasje (t.w.v. 45,- euro)

Vraag: Onder welke naam kreeg een speler in de tv-serie Goede Tijden Slechte Tijden, later veel bekendheid als verkoper Paul in de winkel Sister Moon? Stuur je antwoord naar: FF Erik Insturen kan t/m 1 december 2003. De trekking zal op die dag in het bijzijn van beedigd notaris Mr. D. Roogh-Claude plaatsvinden. De prijswinnaars worden direct ingelicht.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws