Binnenstebuiten: Laidback Luke

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Waar geef je het meeste geld aan uit? Aan fokking luiers!


Wat is je beste plaat, mooiste optreden, inspiratiebron? Hoe maak je een plaat, album, live-act? Vragen die we nu wel kennen. In een nieuwe serie van portretten, proberen we dj's en producers op het persoonlijke vlak wat beter te leren kennen. Dit keer is het Laidback Luke die zich uitlaat over de Filippijnen, fokking luiers, zijn vrouw, Kung Fu en nog veeeeel meer.

Naam: Lucas Cornelis. Dope hoor. Ik denk dat ik mezelf liever Luke LLoyd had willen noemen. Ik heb wat met die dubbele L geloof ik.

Woonplaats: Hoofddorp. Vorige zomer ben ik, voor het eerst sinds vijftien jaar, teruggeweest naar mijn geboorteplaats Manilla. Het voelde zo aan als thuis, (ik heb alle andere helft van m'n familie daar wonen) dat ik eigenlijk niet meer terug wilde keren naar Nederland. Zo van: Fok die westerse wereld en fok die carriere. Bizar! Had ik nooit van tevoren verwacht, is ook echt niks voor mij. Ik zou graag nog een keer een huis willen kopen in de Filippijnen.

Geboren: 22 oktober 1976. In het ziekenhuis. Keizersnede omdat ik verkeerd om lag, zeg maar met m'n billen naar beneden. Ik was de meest blanke dikke baby die daar geboren was die dag. In die 26 jaar er toch netjes afgetraind, haha.

Gezin: Ik kom uit een hippiegezin. Althans m'n pa is een eeuwige hippie rebel. Voormalig vrijwilligers werker. Hij deed hiervoor werk in derde wereld landen. Daardoor heb ik onder andere de eerste vier jaar van m'n leven in Tanzania doorgebracht. M'n moeder is Filippijnse import, die het westerse leven nog steeds niet onder de knie heeft. Op een gegeven moment vond ze uitgaan belangrijker dan haar kinderen opvoeden en zijn m'n ouders gescheiden. Ik was een jaar of twaalf. M'n vader heeft ons toen alleen op moeten voeden. Ik heb een broertje die drie jaar jonger is dan ik. De band met m'n moeder is nooit helemaal goed gekomen, we zien elkaar wel af en toe, maar niet wekelijks zoals m'n vader.

Opvoeding: De basics zaten wel goed volgens mij. M'n moeder was 't strengst, doch rechtvaardig. Ik heb nooit het idee gehad dat ze ons strafte uit frustratie. Voor de rest heb ik van een vrije opvoeding genoten. Muziek en entertainment was achteraf toch wel de spil van onze familie. M'n ouders draaiden samen shows inelkaar voor vrienden en kennissen. M'n moeder was dan de gastvrouw/zangeres en mijn vader knutselde de muziek erbij. De familie en kennissen waren ook welkom om hun steentje bij te dragen. Toen m'n broertje en ik wat ouder waren, mochten ook wij optreden in de shows.

Kinderen: Fokking hard werk. Ja het is leuk en ja het is mooi, maar damn rust is er niet. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten totdat m'n beide boys uit die babyfase zijn.

Opleiding: Havo en Grafisch Lyceum Amsterdam

Jeugdidealen: Behalve dan cowboy worden toen ik vier was. Ninja toen ik acht was, en pro skateboarder toen ik zeventien was, dag en nacht muziek willen maken met behulp van de computer. Platen willen uitbrengen, leren DJen, doorbreken in Nederland zowel als DJ als producer waren ook jeugdidealen van mij.

Karakter: Doorzettingsvermogen van hier tot de Filippijnen. Doelgericht, gedisciplineerd, bescheiden, egocentrisch, zakelijk als in goed denken in feiten, eigenlijk een onwijze zak, ijdel, positief ingesteld, creatief, perfectionistisch.


Hoe omschrijven jouw vrienden je? Volgens mij wel redelijk hetzelfde, alleen ben ik eigenlijk een onwijze zak tegen m'n vrouw. Dus voor vrienden valt die dan weer af. Vaak krijg ik van hen juist te horen dat ik te aardig ben tegen iedereen. Als ze 't toch eens wisten...

Wat vergeten ze dan altijd? Vrienden vergeten vaak dat ik tijd tekort kom (of niet vrij maak), dus dat ik niet vaak kan afspreken of extra uit kan gaan. Doordeweeks maak ik vaak dagen van half acht 's-morgens tot half twaalf 's-nachts. Lekker hoor, eigen baas zijn, maar helaas weet je dan ook precies wat er af moet. En er moet altijd wat af! In de weekenden draai ik dan ook nog eens. Vrijwel de weinige vrije tijd die ik heb, moet ik investeren in m'n gezinsleven.

Hobby's: Kung Fu, m'n twee zoons, seks met de vrouw? Ik zou graag meer willen; tekenen, schilderen en fotograferen.

Sport: Kung Fu dus. Ik heb m'n hele jeugd een interesse gehad voor vechtsporten, heb ook tot een heftig niveau Karate gedaan.

Vakantie: Slechts de Filippijnen.

TV: TV? Is dat niet die nare Love2party-man die geobsedeerd is door drie deck DJ's? Ja, ik ben een echte forumsurfer! Desondanks echt geen last van writersblock (zie vorige Lemon8-column). Sterker nog, mensen als TV en Mad'r voeden mijn drang om te presteren des te meer! Ff ontopic: het liefst kijk ik naar programma's die gaan over gewone mensen en hun leven. Ultiem voor mij was dan ook Urbania van VPRO. En sinds ik papa ben kijk ik graag naar Spoorloos, dat programma op Nederland 1 over geadopteerde kinderen die hun biologische ouders willen ontmoeten. Verder ben ik MTV, TMF en The Box verslaafd. Een soort drang van een ouwe pik om op de hoogte te blijven van populaire muziek. Wat mij betreft mag Fear Factory van de buis verdwijnen. Ik vind dat toch vaak te ver gaan, en mensen weten hun grens niet. Ze doen alles om op TV te komen lijkt wel. Wat is de volgende stap, denk ik dan? Je eigen vingers eraf snijden? Dat is toch geen gezonde entertainment meer?

Vrije tijd: Bioscoopje, verder heb ik/neem ik helaas echt niet genoeg vrije tijd. Oja, ik heb altijd wel tijd om even naar de Mac te gaan (als we het dan toch over restaurants hebben, de McDrive, haha)

Stad: Ik hou helemaal niet zo van steden eerlijk gezegd. Wel als ik m'n DJ-pet op zet natuurlijk. Maar in m'n vrije tijd heb ik het 't liefst zo rustig mogelijk.

Bewondering voor: Mensen die zich inzetten voor andere mensen. Bijvoorbeeld mensen die in ziekenhuizen werken, of in de bejaardenzorg. Artsen zonder grenzen! Helaas zou ik dat nooit kunnen, ben misschien wel teveel een bedenker dan een verzorger, maar echt wel respect.

Spender of spaarder? Safe spender.

Waar geef je het meeste geld aan uit? Aan fokking luiers.Copyright: Ruut Bol

Waar lig je 's nachts van wakker? Ik lig zelden wakker tegenwoordig, maar vroeger konden het nog weleens de zenuwen zijn voor een DJ-gig. Of waarom mijn plaatje niet aanslaat en die van die andere DJ/producer wel. Ja van die skribbles, dat krijg je als je geeft om je carriere en bovendien nog een gezin ervan moet onderhouden.

Wat doe je 's ochtends als eerste? Aan m'n ballen krabben, of m'n reet. In willekeurige volgorde.

Voorbeeld? Alles en iedereen die mij kan inspireren. Varierend van grote mensen met grote monden, maar ook dat ene moment op de dag waar je zomaar een bepaald gevoel bij kan krijgen.

Hoogtepunt: De geboorte van m'n eerste kind. M'n remix voor Daft Punk. De carriereboost van afgelopen zomer.

Dieptepunt: Het moment dat ik tegen die onwijze muur van vooruitzichtloze technoproducties op liep. En bijna besloot om met die hele muziekshit te kappen. Ik heb letterlijk meegemaakt dat de muren op me afkwamen. Midden in de BCC, ja die winkel. Totaal geen controle meer. Freaky hoor, maar het heeft me wel m'n grenzen leren kennen.

Met wie zou je wel een dagje willen ruilen? Met mijn vrouw, om te kijken hoe zij het ervaart om met mij te leven. Waarschijnlijk kan ik nog een hoop verbeteren.

Grootste zonde die je in je leven hebt begaan: Toen m'n vrouw - toen nog vriendin - en ik net drie maanden met elkaar gingen, ben ik vreemd gegaan. Aangezien we toen nog allebei zestien waren, bleef het bij zoenen. Maar het wat een wijze les!

Doelstelling dit 'seizoen'? Internationaal gaan. Op dit moment lijkt het buitenland voor mij wel op slot. Ik zou graag ook buiten onze landsgrenzen willen bereiken wat ik in Nederland heb bereikt.

Laidback Luke
Recensie Windmill Skill

Volgende keer DJ Marcella Binnenstebuiten!!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws