Harco Pront (Music For Speakers)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

A twist of Harco madness

Te veel tijd wil de 29-jarige Harco Pront niet aan een nummer besteden, dan wordt het al snel te saai. Verzinnen, inzingen, improviseren, want vaak geen tekst, en opnemen. En het liefst per nummer niet langer bezig zijn dan een avond. Jibberish is het debuutalbum van Harco Pront, waarmee hij zijn enthousiasme, talrijke ideeen en geimproviseerde teksten in maar liefst 33 nummers, kort en fragmentarisch als een soort sampler, over ons heen stort. Een opmerkelijker album dan Jibberish kom je dit jaar waarschijnlijk niet tegen. In ieder geval niet van Nederlandse bodem.

Tekst: Nico
Foto's: Music for Speakers


Jibberish is een muzikale cocktail die vele muziekwerelden als vanzelfsprekend samenbrengt. Funk, soul, blues, house, jazz, rock, pop, noem maar op. Allemaal gevat in 33 korte, ongepolijste tracks, een enkeling uitschietend naar dik vijf minuten, maar veel vaker rond de een tot twee minuten, of nog korter. Muzikaal kan het de in Eindhoven geboren en getogen Harco Pront niet verrassend genoeg zijn. Maar met een funkverslaving, en zwaar beinvloed door Prince in zijn tienerjaren, is het wel een erg aangename groove die als rode draad door Jibberish loopt.

L2P: Wie is Harco Pront?
Harco Pront: "Tja.... Gewoon Harco Pront denk ik, aan het eind van de rit hoop ik te weten wat dit nu precies inhoudt."

L2P: Waar en wanneer ben je geboren en opgegroeid?
Harco Pront: "Ik ben geboren en getogen in Eindhoven. Woon er dus nu 29 jaar."

L2P: Kom je uit een muzikaal nest?
Harco Pront: "Nee, niet echt. Mijn vader speelde trombone in een carnavalsband (jaja) en we hadden vroeger een orgel thuis waar wat op werd gepingeld."

L2P: Welke muziek staat je nog steeds bij en wat heeft invloed op je gehad?
Harco Pront: "Wat me bijstaat zijn voornamelijk opnames van mijn vader op een oude bandrecorder. Dit was voornamelijk beat, soul, en jazz. Ik denk dat alle stijlen van invloed zijn. Ik geloof niet zo zeer in stijl maar vooral in de persoon die de muziek maakt."

freakerige elektronica
Het debuutalbum van de 29-jarige Harco Pront verschijnt op Music for Speakers. De eigenaren van het eveneens in Eindhoven gevestigde label kwamen per toeval in aanraking met zijn muziek en wisten Pront ervan te overtuigen zijn muziek uit te brengen. Amper een jaar geleden verschenen twaalf van zijn muzikale hersenspinsels op de Skifo ep. Geen songs met een duidelijke kop en staart, maar ongepolijste miniatuurtjes waarbij Pront een duidelijke voorkeur toont voor rauwe electrofunk, in alcohol gedrenkte blues en freakerige elektronica. Zijn stem gaat bij voorkeur door de vocoder, zijn beats van stuwende vierkwartsmaten op het van geilheid druipende 'Justafool' tot haperende en tegendraadse ritmes en overstuurde gitaarakkoorden op 'Sleaze'.


Luisteren naar: Skifo ep

Luisteren naar: Epos ep

L2P: Op welk moment ben je serieus geinteresseerd geraakt in muziek?
Harco Pront: "Al vrij vroeg denk ik, als kind was ik bezeten door Elvis, en aan het eind van de lagere school waren dit vooral de Beatles. Bezeten plaatjes terugdraaien, in de hoop geheime boodschappen te horen.
Ik heb op een gegeven moment veel van mijn roots op cd gekocht. Beatles, Otis Redding, Fats Domino. Waar ik graag naar luister wisselt heel erg. Ik heb altijd periodes. Op het moment luister ik veel naar Madlib, Jaydee, Queens of the stone age en alles van het Fat Possum label."

L2P: Wanneer maakte je voor het eerst zelf muziek?
Harco Pront: "De eerste muziek die ik maakt was met mijn vrienden, eind jaren tachtig waren wij min of meer een hiphop groepje. Een vriend van mij maakte de beats, en ik rapte. Maar de behoefte ontstond om zelf alles te doen. Ik heb toen allerlei spullen bij elkaar gezocht en op de zolderkamer bij mijn ouders zitten knutselen."

dampende funk, rauwe blues en gruizige elektronica
Terwijl zijn debuut Skifo nog driftig rondjes draait op de draaitafels van mannen als Gilles Peterson en Carl Craig, brengt Music for Speakers eerder dit jaar de opvolger, Epos ep, uit. Negen nieuwe kleine, gruizige en zompige blues en funkmonstertjes op vinyl, het ene moment druipend van de ranzigheid, het andere moment betoverend in al zijn schoonheid. Ook op Epos haalt Pront zijn stem door de vocoder en versnelt en vertraagt hij het resultaat over dampende funk, rauwe blues en gruizige elektronica. Een uitstekende referentie naar de muzikant uit Paisley Park komt op de opener 'Would You Try', als je al na de eerste seconden het refrein van Prince's 'Gett Off' verwacht: "Get off-23 positions in a one-night stand." Maar in het geval van Pront zijn het er negen, vol gruizige beats, dampende funk, bluesy gitaarlicks, smerige elektrofunk, stuiterende elektronica en gepitchte vocodervocalen.


L2P: Waar komt die drang vandaan om van die korte tracks te maken?
Harco Pront: "Ik kan er veel verklaringen voor verzinnen die waarschijnlijk allemaal kloppen, maar de belangrijkste reden is dat ik het niet leuk vind om veel tijd te besteden aan een nummer. Dan vind ik het snel saai worden, en ik maak muziek voor mijn plezier. Als het kan, wil ik het in een avond afronden. Verzinnen, inzingen, ik heb ook vaak geen tekst, dus is het puur improviseren, en dan neem ik het op. Op die manier houd ik het fris voor mezelf."

L2P: Hoe komt een nummer tot stand?
Harco Pront: "Dit laat ik leiden door mijn gevoel van dat moment, maar soms wordt het ook bepaald door externe factoren zoals de muziek waar ik op dat moment naar luister of mijn huisgenoot die slaapt. Ik maak daarbij gebruik van een sampler, synthesizer, gitaar en basgitaar. Mijn nieuwste aanwinst is een banjo."

L2P: Hoe beschrijf je in eigen woorden de muziek van Harco Pront?
Harco Pront: "Muziek met een twist."


Deep, down & dirty
In de eerste week van september verschijnt het debuutalbum van Harco Pront, Jibberish. Ook op het album krijgen we de "Harco madness" in een wagonlading over ons heen gestort, het album bevat maar liefst 33 tracks. Sommigen ervan zijn niet meer dan een verstild stukje elektronica die met weemoed doen terugdenken aan de Selected Ambient Works van weirdo Aphex Twin, terwijl bij andere nummers namen als Tom Waits, Captain Beefheart, Beck, d'Angelo maar zeker ook Prince door het hoofd schieten als Pront zijn stem weer door de vocoder jaagt en de muziek deep, down en dirty gaat.

L2P: Is het schrijven van een complete song, met kop, refrein en staart een beperking of uitdaging voor je?
Harco Pront: "Ik moet zeggen dat ik af en toe best graag een echt liedje zou willen maken. Maar ik vraag me wel af waarom de meeste muziek volgens dit recept wordt gemaakt."

L2P: Waar komt de titel Jibberish vandaan?
Harco Pront: "Veel van mijn nummer zijn gezongen in een soort fantasie engels. Een vriend vroeg me wat ik nou eigenlijk zong. Ik vertelde hem dat ik maar wat aan het zwetsen was. " Jibberish dus..?"


Harco Pront:
Werkt momenteel aan: Mi sun tan.
Muzikaal hoogtepunt: minstens een keer per week.
Muzikaal dieptepunt: optreden van Jaydee in de Effenaar. (gemakszuchtige Dilla draaide zijn plaatjes en locale M.C.'s stonden er R.E.S.P.E.C.T. overheen te zingen.)
Persoonlijk hoogtepunt: Reis door centraal Amerika.
Persoonlijk dieptepunt: niet te identificeren.
Goede eigenschap: ben zachtaardig.
Slechte eigenschap: ben laks.
Hobby: Dit woord komt niet voor in mijn vocabulaire.
Held(en): Jezus (ben niet gelovig in die zin)
Album aller tijden: The black rider van Tom Waits.
Track aller tijden: If I was your girlfriend van Prince.
Gelooft in: Sinterklaas.
Moet veranderen: de wereld.

Jibberish is vanaf 4 september verkrijgbaar. Meer info: Music for Speakers

WIN WIN WIN
Wij mogen vijf exemplaren van Jibberish weggeven en eentje ervan kan voor jou zijn. Stuur het antwoord op de volgende vraag voor 4 september naar Nico: Op welke verzamelaar introduceerde Music for Speakers nieuwkomer Harco Pront?
Alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws