Dj Jani

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

In Israel kreeg in steeds tranceverzoekjes, omdat ze een Nederlander daar meteen associeren met Tiesto


Hij draait in alle grote clubs in binnen- en buitenland, en maakte een aantal verdienstelijke producties, waaronder een samenwerking met de Soul Providers. En dat is niet gek voor iemand die officieel pas in '99 is begonnen met draaien, en het nogal druk heeft met zijn studie Geneeskunde. Wie is Dj Jani en wat boeit hem zoal? Love2Party zocht het uit.

Tekst: Paulus Hiemstra


L2P: Binnenkort komt je nieuwe single 'Who Got The Papers' uit. Wat kunnen we er van verwachten?

Jani: "Deze plaat is kort geleden uitgekomen op Houseworks, een van de betere house labels tegenwoordig. Dit nummer wilden ze graag hebben vanwege de rauwe baslijn in combinatie met een funky saxofoontje en tribal beats."

L2P: Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Jani: "Eigenlijk krijg ik nog steeds de meeste inspiratie van de mensen op de dansvloer. Als ik muziek maak heb ik die ook altijd in mijn achterhoofd. En inhoudelijk krijg ik veel ideeen uit muziek van allerlei genres en uit allerlei tijden… Ik vind bijvoorbeeld een galm op de stem van Sade heel mooi en die probeer ik dan ook op een vocaal te krijgen van een eigen nummer. Maar ook in oude disco en nieuwere house zitten elementen die ik op mijn manier weer gebruik in mijn eigen producties. Inspiratie kan echt overal vandaan komen."

L2P: Je hebt nu 2 mixalbums uitgebracht. Welke criteria hanteer jij bij het samenstellen van een compilatiealbum?

Jani: "Het samenstellen van een compilatie cd blijkt veel moeilijker te zijn dan ik had gedacht. Thuis een cd'tje in elkaar mixen is veel makkelijker omdat je er alle platen op kan zetten die je wilt. Je kan even luisteren of het wel klinkt en als het niet klinkt neem je gewoon een andere plaat. Maar als je in de wereld van de platenmaatschappijen terechtkomt ben je op eens veel beperkter in je keuzes. Ik heb veel moeite en een aantal concessies moeten doen om uiteindelijk twee goede compilaties te realiseren. Maar een bepaalde opbouw heb ik wel: ik begin met een herkenbaar nummer. Dit is de reden dat mensen het cd'tje gaan opzetten. Ik bouw het daarna op tot een soort hoogtepunt ergens op de helft van de cd. Daarna komt er een overgang 'vanuit de diepte naar het licht', en dan bouw ik het weer op tot het einde."



L2P: Je vorige plaat 'Feeling Alright' was een internationale hit. Het was een samenwerking met de Soul Providers. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

Jani: "Het was eind 2000 en een van mijn favoriete platen in die tijd was 'Rise' van de Soul Pro's. Dit was ook in de periode dat Miles Stutterheim (ID&T) overleed. 'Rise' was ook een van zijn favoriete platen. Mede dankzij de tekst was dit een de aanleiding voor broer Duncan om de Soul Providers te vragen om te komen optreden op de begrafenis van Miles. Helaas konden ze niet in zo weinig tijd een optreden in elkaar zetten en moesten ze het weigeren. Daarvoor in de plaats werden ze een paar maanden later geboekt voor Innercity. Olga, de boeker van ID&T, belde me vlak voor Innercity op om te vragen of ik zin had om de Soul Providers de stad te laten zien. Dit vond ik natuurlijk helemaal fantastisch en zo heb ik een dag door de stad gelopen met Ian "45" Carey, Jason Papillon en Michelle Shellers van de Soul Providers en Curtis Jones (Green Velvet). Ze bleken heel aardig en down to earth te zijn. Zonder sterallures, terwijl ze toch wel sterren waren. Sindsdien zijn we in contact gebleven en heb ik voor hen nog een aantal boekingen geregeld in Nederland via wat toen onze dj agency was, Players Inc. Zij hebben voor mij ook een boeking geregeld in Washington DC in een geweldige club (Club Five). Tijdens mijn verblijf daar hebben we onder de naam Players Inc een plaat gemaakt en dat is 'Feelin' Alright' geworden."

L2P: Je hebt nu een aantal singles uitgebracht. Komt er binnenkort ook een officieel Jani album?

Jani: "Daar had ik eigenlijk nog niet over nagedacht om je de waarheid te zeggen. Maar wie weet, ooit? Zou wel cool zijn."

L2P: Je bent op relatief late leeftijd begonnen met draaien (1999), Vorig jaar ben je genomineerd in het kader van LSDA voor grootste doorbraak. Waarom ben je niet eerder begonnen met draaien?

Jani: "Ik heb ooit leren mixen in de kelder van een vriendje op de middelbare school. Dit was begin jaren 90. Ik heb toen ook wel eens op een schoolfeestje gedraaid, maar heb het nooit doorgezet. Ik was veel te druk bezig met mijn school, studie, vriendinnetjes en andere dingen om dat echt serieus te nemen. Ik ben weer begonnen nadat iemand een oude bak met platen uit die tijd bij mij thuis had zien staan (ik had er zo'n 50). Hij nam aan dat ik dus dj moest zijn. Toen een vriendje van hem een feestje in een cafeetje gaf, had hij een baantje voor me geregeld. Dat sloeg ik natuurlijk niet af, maar ik wist eigenlijk niet hoe ik dit moest oplossen. Ik belde een vriendinnetje op (dj Wanna be a Star) om te vragen of zij me wilde helpen. Zij was al ruim een jaar bezig en zij had wel nieuwe platen. Zo hebben we de hele avond samen gedraaid en het bleek een super succes. We hebben toen een paar weken elke zaterdag in de Huyschkaemer gedraaid totdat zij doorbrak en meer andere dingen ging doen."



L2P: In je dj carriere heb je al veel in het buitenland gedraaid. In o.a. Spanje (La Terrrazza) Washington (Club Five). Is er een verschil van beleving tussen de mensen in het buitenland en hier in Nederland?

Jani: "Jazeker! Misschien ligt dat deels ook wel aan mij, want voor mij is het ook een andere beleving. La Terrrazza is mijn favoriete club in de wereld, en om daar te staan was echt een soort mijlpaal voor me. In Washington is de housescene veel meer underground dan hier. Mensen daar gaan echt voor de muziek. Op de flyer voor die avond werd geadverteerd met "no dress code". Hier moet je er juist helemaal hip en cool uitzien. In Club Five was dat helemaal niet belangrijk. Mensen stonden op hele vocale plaatjes echt keihard te dansen in een tank topje en op sneakers. In Zwitserland is het weer een heel ander verhaal. Mensen zijn daar veel gereserveerder en minder uitbundig dan hier. Je hoort ze wel fluiten en gillen, maar waar het vandaan komt blijft de vraag. In Israel kreeg in steeds tranceverzoekjes, waarschijnlijk omdat ze een Nederlander daar meteen associeren met Tiesto."

L2P: Je bent nu bezig met het lopen van co-schappen, is dit niet moeilijk te combineren met het draaien?

Jani: "Ik loop duo co-schappen, wat betekent dat ik sommige co-schappen parttime kan doen. Op dit moment ben ik bezig met Interne Geneeskunde in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Ik werk daar 2 of 3 dagen per week en ben de rest van de week bezig met muziek."

L2P: Je bent nu 4 jaar aan het draaien, wat is je meest leuke ervaring tot nu toe?

Jani: "La Terrrazza, met MC Nova en Lex Empress en 20 mensen die vanwege dit optreden met me mee vlogen naar Barcelona voor een lang weekend."



L2P: Hoe zou je ideale line up eruit zien?

Jani: "Ik houd van 2 zalen, waarbij in de ene zaal relaxed wordt gedraaid en in de andere wat heftiger. In de relaxte zaal, die ook wat kleiner moet zijn, staan Cassie6 en Dimitri from Paris. In de grote zaal staan Louie Vega en Darren Emmerson. Oke oke, ik wil wel tussen die twee in."

L2P: Wat is je mening over het 'gratis downloaden' van muziek via het internet? Hoe sta jij daar tegenover, als dj/producer? Zie je bepaalde tendensen naar de toekomst toe? Bestaat er volgens jou een oplossing voor dit 'probleem'?

Jani: "Ik vind het wel logisch dat het gebeurt. Het is gratis en dat er dan geen hoesje bij zit is een nadeel dat minder zwaar weegt dan die 20 euro die je voor een cd'tje neertelt. Ikzelf doe het ook, maar ik praat het goed door te zeggen dat ik up to date moet blijven als professional in de muziekindustrie. Misschien dat er een breedband superserver zou moeten zijn die van de overheid is en waar iedereen gratis en supersnel alle muziek naar keuze zou kunnen downloaden. De overheid registreert van alle muziek hoe vaak het wordt gedownload en betaalt het betreffende label zo overeenkomstig een bedrag. Uiteindelijk betalen de belastingbetalers op deze manier de muzikanten en producers."

DJ Jani

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws