Jamie Anderson

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Op zoek naar dat ene, tijdloze moment in de studio


Een aantal weken geleden stond de Britse dj/producer Jamie Anderson geboekt in de Amsterdamse Club More. Al een tijdje houden wij hem in de gaten. Is het niet vanwege zijn uitstekende remixen en producties op Artform, Rotation en NRK, dan wel zijn mixalbums en dj-sets. Onlangs verscheen een nieuwe Nite:life-verzamelaar, gemixt door Jamie Anderson. Reden voor Love2Party om naar Amsterdam te rijden en hem eens op te zoeken.

Tekst & foto's: Kirsten

Jamie Anderson, nog maar 27 en nu al een carriere als dj en producer waar menig collega jaloers op kan zijn. Hij werd geboren in Bristol en kwam al op jonge leeftijd met muziek in aanraking. In 1989, op veertienjarige leeftijd, krijgt hij keyboardlessen van bekend jazzmusicus Dave Buxton. De overstap naar de dj-decks is vervolgens snel gemaakt. In 1997 start hij zijn eigen label Artform Records. Hier brengt hij met name house- en technoproducties met latino-invloeden op uit. Wanneer hij wordt getekend op Dave Angels label en boekingskantoor 'Rotation' is zijn naam in de dance-wereld definitief gevestigd. Ook in Nederland is hij geen onbekende, want met met enige regelmaat draait hij in Off-Corso en Club More.

Club More
We schrijven eind februari. Jamie Anderson is geboekt in de Amsterdamse club More. Met in het achterhoofd de uitstekende promo-cd van zijn laatste Nite:life-editie, vertrekken we naar de hoofdstad om hem te aanschouwen en een aantal vragen te stellen. We vinden hem in het American Hotel, vlakbij het Leidseplein. Terwijl Jamie zich oplaadt voor zijn set over een paar uur in de More, onderwerpen we hem aan een interview. Hij oogt wat moe, komt net uit Duitsland waar hij de nacht ervoor heeft gedraaid. Maar professioneel als dat hij is, antwoordt hij zorgvuldig onze vragen.


Ondanks zijn hectische levenswijze, kan hij het draaien in binnen -en buitenland, produceren en het runnen van een eigen platenlabel goed combineren. "Ik breng vooral eigen producties uit op mijn label. Daarnaast laat ik me omringen door producers en remixers die zelf hun financiele zaakjes regelen", zegt hij. "Dit bespaart me een hoop boekhoudkundige rompslomp, waardoor het allemaal prima te combineren is."
Op de vraag naar zijn ultieme doel in het maken van muziek, antwoordt hij dat hij al jaren toewerkt naar het maken van die ene klassieker zoals 'Unfinished Sympathy' van Massive Attack of Tim Deluxe's 'It Just Won't Do'. "Het is me in al die jaren nog niet gelukt om een productie te maken met een tijdloze houdbaarheid." Lachend: "Ach, misschien sterf ik wel als een schilder of componist, en wordt mijn werk pas later echt 'ontdekt' en voor veel geld verkocht."

Bristol
Over zijn geboortestad Bristol, en de levendige triphopscene aldaar, zegt Jamie: "Eigenlijk is het maar een saaie stad. Een beetje te vergelijken met Eindhoven. Er zijn veel bars en dancings, maar niet echt veel grote clubs." Ondanks het feit dat hij zelf geen triphop maakt, voelt hij zich geen buitenstaander in de Bristolse muziekscene. "Eigenlijk is het one big happy family! 3D van Massive Attack is een goede vriend van me, en ook Roni Size spreek ik nog wel eens.". Wat heeft Jamie - die zeer regelmatig in Nederland draait - eigenlijk met ons land? Lachend: "Ach, als kind ging ik regelmatig met mijn ouders mee op vakantie in Nederland. Dus dat zal het zijn."



Jamie is net terug van een kort bezoek aan Keulen, waar zijn Britse vriendin woont en werkt. "We hebben nu al ruim een jaar een relatie. Wanneer ik in de buurt ben voor een boeking, ga ik altijd een paar dagen bij haar langs. Binnenkort verhuist ze overigens terug naar Engeland."
Tijdens het gesprek schuift organisator Evert-Jan Heymans van Advanced Party aan. Hij spreekt vol lof over de Brit, en blikt terug naar 'gouwe oude' tijden. "Jamie draait al meer dan tien jaar in Amsterdam, en heeft zelfs de hoogtijdagen van de RoXY meegemaakt! E-J, zoals Jamie hem noemt, begeleidt hem van zijn hotel naar club More waar hij die avond zal draaien. Zelf boekt hij Anderson al jaren en zegt veel respect voor hem te hebben. "De laatste zes jaar is Jamie 1 van de belangrijkste artiesten tijdens ons Royal Open Air-feest met Koninginnedag in Amsterdam (Advanced Party ism Q-events, red.). In eerste instantie ook dit jaar, maar de gemeente Amsterdam heeft - voor het eerst sinds 7 jaar - ons vergunningsaanvraag afgekeurd. Dat betekent helaas geen Jamie Anderson tijdens koninginnedag."

Finalscratch
Een andere goede bekende van Jamie is dj Eric de Man, die vorig jaar nog - in samenwerking met Gert van Veen - een plaat uitbracht op zijn label Artform. Samen met hem draait hij vanavond in club More. We praten wat over de laatste technieken waarmee dj's en producers vandaag de dag worden geconfronteerd. Uit deze discussie komt vooral naar voren dat Jamie een hekel heeft aan het fenomeen Finalscratch. "Dat betekent het einde van vinyl, het einde van dj's en het einde van producers", zegt hij overtuigend. "Iedereen kan toch op een gegeven moment muziek downloaden en met zijn laptop de held achter de draaitafels uithangen? Ook de strijd om de zoektocht naar de beste platen gaat hierdoor verloren. Als je een beetje goed zoekt op internet, kun je alles vinden. Daarnaast verdienen de makers van de muziek er helemaal niets meer aan. Dj's en vinyl zijn naar mijn mening onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik zie heus wel in dat het handiger is voor de vaak reizende dj's onder ons, maar de essentie van het draaien gaat verloren met finalscratch."


Finalscratch betekent het einde van de dj

Jamie is onlangs verhuisd naar een nieuwe studio, die hem meer muzikale mogelijkheden biedt. Daar zal hij gaan werken aan een nieuw studioalbum en diverse remixen. "Josh Wink bijvoorbeeld wacht al maanden op een remix. Die moet ik toch maar eens gaan maken." Jamie lacht wederom. Hij is in een opperbeste stemming, want de zaken gaan goed. De remixverzoeken en boekingen stromen momenteel binnen. Ter promotie van zijn nieuwe Nite:life-verzamelaar reist hij door Azie, Europa en Amerika. Je hoort hem dan ook niet klagen. We merken het 's avonds ook terug in de More, waar Jamie een geweldige set neerzet. Diepe, gevarieerde house en technoplaten passeren de revue. Samen met Eric de Man - die zeker niet onder doet voor zijn Britse collega - maakt hij er een groot feest van. Het enthousiaste publiek danst er lustig op los. Het is duidelijk: Jamie houdt van zijn publiek. En wij houden van Jamie.



Out now: Nite:life 13 by Jamie Anderson


Check ook eens zijn debuutalbum Blue Music ('01)


Jamie draait aanstaande zaterdag in Off Corso

Artform
NRK Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws