Robert Owens

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Ik leef voor muziek. Voor muziek en de mensheidEmjay & Robert Owens

Robert Owens, de houselegende uit Chicago, was zaterdag 22 februari weer in ons land. Na zijn spetterende optreden in een uitverkocht Las Palmas vorig jaar oktober, was hij wederom in deze club te aanschouwen.
Samen met Willem, de W in MAW en tevens de man die over de programmering van Las Palmas gaat, vertrek ik die avond richting Schiphol om meneer Owens op te halen. Vanavond staat er een etentje, een bezoek aan radio 538 en natuurlijk Las Palmas op ons programma.


Tekst & Foto's: Celine van der Geest

Het eerste dat me aan Robert opvalt, is dat hij ongelooflijk relaxed is. Hij praat op zachte, vriendelijke en kalme manier. Verder is het een vrij tenger mannetje. Best grappig dat uit zo'n iel ventje, zo'n krachtige stem kan komen.
We hebben een druk schema en stappen dus snel de auto in richting Hilversum. Daar eten we snel een hapje in een gezellig restaurant. Om 22:00 moet Robert bij radio 538 draaien. Dus veel tijd om na te tafelen is er niet.

Radio 538 is gehuisvest in een mooi pand in Hilversum. Elke zaterdagavond kun je tussen 20:00 en 24:00 luisteren naar Van Diepens Dance Department. Wessel van Diepen is vandaag helaas door ziekte afwezig. Erik Kross, Dennis Vet en dj Emjay (bekend van Kremlin) zijn er wel.
In de studio is de sfeer relaxed, gezellig en een beetje rommelig. Robert gaat een uur draaien. Hij heeft ook een microfoon en kan er dus ook bij gaan zingen. En dat doet hij dan ook.
Natuurlijk maakt Erik Kross nog even van de gelegenheid gebruik om Robert wat vragen te stellen. Als de heren van 538 met Robert op de foto zijn geweest, kunnen we snel op weg naar Rotterdam. Op naar Las Palmas!Om eerlijk te zijn heb ik geen flauw idee hoe het er nu in de Amerikaanse clubs aan toe gaat

Het belooft een drukke boel te worden. De grote zaal is al erg goed gevuld rond 01:00. Op het moment dat Owens aangekondigd wordt reageert het publiek zeer enthousiast.
De stem van Robert klinkt goed. Om kippenvel van te krijgen. Goede platenkeus ook! Als hij z'n hit 'Ordinary People' ten gehore brengt, zie je veel mensen aardig uit hun dak gaan. Zijn eigen nummers wisselt hij af met de bekende clubhits, waaronder bijvoorbeeld 'Billy Jean'.
Hij draait een set waar je een positief gevoel aan overhoudt. En dat is precies hetgeen waar Robert Owens naar streeft. Zijn missie is volbracht!

L2P: Welke vraag kun je niet meer horen?

Robert: "Ik ben een geduldig en tolerant persoon, er is dus niet 1 specifieke vraag waar ik gek van word. De laatste tijd geef ik niet meer zoveel interviews als vroeger. Ik ben nu meer aan het reizen. Ik kom nu in veel verschillende landen waar ik veel verschillende mensen ontmoet. Ze vragen me wel vaak bij radiostations om langs te komen, soms ook voor een praatje. Meestal doe ik dat dan wel."

L2P: Hoe ben je eigenlijk dj geworden?

Robert: "Toen ik jong was ging ik vaak naar clubs. Daar luisterde ik naar de dj's en had zoiets van: 'He, dat kan ik ook!' Ik begon toen te draaien in de buurt waar ik woonde, op de zogenaamde 'Block Club Party's. Ik draaide vroeger in Amerika voor 'Gang Bangers'. Ik kwam toen bij studentenfeesten terecht en in lokale cafes en clubs in Chicago. Van daaruit ging ik naar de grotere clubs en toen begon het balletje echt te rollen."

L2P: Wat is het leukste van dj zijn?

Robert: "De interactie tussen mij en het publiek, de aandacht! De uitdaging om mensen blij te maken. En elke keer als dat me weer gelukt is, dan krijg ik daar zo'n goed gevoel van. Het is mijn levenskracht."

L2P: Hoe kunnen we jouw muziek het beste omschrijven?

Robert: "Hopelijk als muziek die uit het hart komt en muziek die je inspireert. Muziek die de mensen op de een of andere manier stimuleert."

L2P: Wat vond je het beste feest van dit jaar?

Robert: "Jeetje, das een lastige vraag. Overal waar ik ben geweest was het geweldig. Alleen al de reacties van al die blije mensen in 1 en dezelfde ruimte is uniek en speciaal. Ik kan niet zeggen dat het ene feest beter was dan het andere. Ik probeer mijn optredens altijd en overal speciaal te maken. En 't te beleven alsof het de laatste keer is dat ik het doe."Er zijn zelfs accountants en advocaten die mijn naam en muziek kennen, dat blijf ik raar vinden

L2P: Is er een plek waar je nooit meer op wilt treden?

Robert: "In die club in Rotterdam, Las Palmas. Hahaha, nee hoor. De laatste keer dat ik trouwens in Las Palmas op moest treden vond ik het geweldig. Dat was een goed feest. Het is een goed feest voor mij als de mensen lachen en met elkaar communiceren. En je moet een soort mooie, kalme sfeer voelen. Eigenlijk moet je in een oogopslag zien dat de mensen het naar hun zin hebben. Ik heb dat gelukkig al vele keren mogen meemaken."

L2P: Is er eigenlijk een verschil tussen optreden in Amerika en in Nederland?

Robert: "Ik kom eigenlijk nog maar zelden in Amerika. Om eerlijk te zijn heb ik geen flauw idee hoe het er nu in de Amerikaanse clubs aan toe gaat. Ik voel me meer Europeaan dan Amerikaan. Ik ben bijna altijd in Europa.
Toen ik een tijd geleden een kijkje nam in clubs in Chicago en New York was het erg oke. Vooral de clubs in Chicago. Ik heb daar in een club een paar nummers gezongen en de mensen werden helemaal gek! Ze zongen zo hard mee, geweldig! Het was als een familiereunie om terug te keren in Chicago. Ja, dat is een goede manier om het te beschrijven."

L2P: Ben je eigenlijk beroemd in Amerika?

Robert: "Uhm, ik denk het wel. Ik ben meer een 'underground person'. Maar ik heb een vaste groep mensen die mijn muziek blijft volgen. Er zijn zelfs accountants en advocaten die mijn naam en muziek kennen, dat blijf ik raar vinden. Hoe populair ik ook ben, ik ben nooit iemand geweest die snel op de voorgrond zal treden. Daarom vind ik het zo apart dat zoveel mensen mij kennen. Ik hou er meer van om de mysterieuze figuur te spelen. Miljoenen mensen kennen me. Dat is soms best wel een schok. Het gebeurt wel eens dat mensen nummers van mij kennen, die ik zelf allang vergeten ben! Maar in Amerika zien ze me dus niet zoveel omdat ik de meeste tijd in Europa uithang."

L2P: Je vertelt net dat je dus bijna altijd in Europa bent. Je woont in Londen, mis je je familie in Amerika niet?

Robert: "Ja ik mis ze soms, maar ik was altijd al een beetje het buitenbeentje van de familie. Ik spreek mijn moeder en sommige broers en zussen wel af en toe. Maar ik zit er niet echt mee en mijn familie vindt het ook niet echt verschrikkelijk. Ik ben nou eenmaal altijd al de outsider van de familie geweest."MAW Willem & Robert

L2P: Wat is je favoriete plaat of album van dit moment?

Robert: "Ik heb niet echt 1 favoriet. Ik ben elke week in verschillende platenzaken. En ik word overspoeld met informatie. Er is wel een nummer dat ik erg goed vind, maar ik kan even niet op de naam komen. Vanavond zal ik 'm draaien, ik heb hem bij me. Ik vind de tekst erg mooi: 'Don't let nobody ever get you down'. Don't let nobody never turn your smile into a frown'. Dat is de essentie van het nummer. Ik houd van nummers met een boodschap. Voor vanavond heb ik meer instrumentale platen bij me. De teksten komen, doordat niet iedereen Engels verstaat, niet goed over."

L2P: Wat is je favoriete plaat aller tijden?

Robert: "Dat is moeilijk om te bepalen. Ik houd van platen met een boodschap. En ik heb een hoop platen die een bepaalde boodschap met zich meedragen. Ik kan niet zeggen dat ik de ene boodschap beter of belangrijker vind dan de ander. Het hangt af wat je op dat moment in je leven meemaakt. Draai je een plaat vaak op het moment dat je bijvoorbeeld een relatie beeindigt, dan komt dat gevoel steeds terug als je die plaat hoort."

L2P: Is er een bepaalde artiest of dj die jij erg bewondert?

Robert: "Ron Hardy is een grote inspiratie voor mij en iemand waar ik erg tegen op kijk. Hij is een legendarisch persoon die nooit de waardering heeft gekregen die hij verdient. Hij heeft in de jaren 80 een hoop mensen geinspireerd. Hij kwam rechtstreeks uit het discotijdperk. Ik kende hem al toen ik jong was. Voordat Ron naar Californie ging en bekendheid kreeg, sneakte ik al een club in waar hij draaide om naar hem te luisteren. Ik ken hem en z'n muziek dus al erg lang en dat maakt onze band erg bijzonder."

L2P: Er zijn geruchten dat je een Christelijke boekenwinkel runt.

Robert: "Haha, daar is helemaal niks van waar. Ik heb dat al eens eerder gehoord. Maar dat ben ik echt niet hoor. Geen idee wie dat verzonnen heeft. Ik heb wel een Christelijke achtergrond, zong vroeger in een kerkkoor. Ik kan me goed vinden in bepaalde normen en waarden van de kerk. Iedereen moet gelijk behandeld worden, je moet elkaar respecteren en vrij laten."Ik heb er serieus aan gedacht om naar Nederland te verhuizen

L2P: Wat vind je van de Nederlandse dj's?

Robert: "Erg goed! Voordat de RoXY afbrandde, had ik daar een residentie. Ik had toen mooi de gelegenheid om naar ze te luisteren. Ze waren goed! Ze deden, muzikaal gezien, niet voor mij onder. Dat onderstreept mooi dat muziek een universele taal is die door iedereen begrepen wordt! Ook door de Nederlandse dj's."

L2P: Wat vind je van Nederland?

Robert: "Ik heb er serieus aan gedacht om hier naartoe te verhuizen. De relaxte mensen, de kalmte. De vriendelijkheid. Dat is zeldzaam en vind je niet in elk deel van de wereld."

L2P: Heb je ooit wel eens iets gedaan waarvoor je gearresteerd kan worden?

Robert: "Ik was een keer met een vriend op een treinstation in Chicago. Een politieagent lag daar vermomd als dronken zwerver op de grond te slapen met een hoop geld om zich heen. Die vriend van mij wilde dat geld pikken. Hij werd er dus door de politie ingeluisd. We werden allebei gearresteerd. Ik moest zelfs voor de rechter komen om mijn onschuld te bewijzen. Alleen maar omdat ik erbij was, ik had niks gedaan."

L2P: Wat is je grootste angst?

Robert: "Ik heb niet echt veel angsten. Ik ben iemand die er altijd vertrouwen in houdt. Je moet in jezelf blijven geloven. Het is belangrijk om niet te leven in of met angst. Daarom doe ik dat ook niet."Recensie Love Will Find Its Way

L2P: Waar stoor je je het meest aan bij vrouwen?

Robert: "Ik zou het niet weten. Ik houd trouwens meer van de heren. Maar ik zou het niet weten, ik wil het andere geslacht ook niet beledigen. Wat ik wel eens irritant vind, is dat vrouwen zo goed kunnen zeuren. Daar stoor ik me wel eens aan."

L2P: Ben je eigenlijk getrouwd of heb je een relatie?

Robert: "Nee, niemand wil me. Haha. Ik heb nu geen relatie. Ik heb wel een relatie achter de rug, maar dat werkte niet. Er was teveel twijfel en te weinig vertrouwen. Als single kwets ik niemand en is er niemand die tegen me zeurt. Op die manier kan ik me focussen op hetgeen ik het liefst doe: zorgen dat mensen zich goed en blij voelen. Ik leef voor muziek. Voor muziek en de mensheid."

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws