Dave Clarke

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Techno is het bloed van dancemuziek


Hij staat bekend als een sober type: lacht nauwelijks, is altijd zwart gekleed en verdwijnt het liefst onopgemerkt na een optreden. Het imago van de Britse techno-dj Dave Clarke is niet bepaald populair, maar ondanks alle kritiek op zijn persoonlijkheid, bewonderen velen in de internationale dancescene zijn kwaliteiten. Dave Clarke staat namelijk ook bekend om zijn vingervlugge mixtechnieken. Slechts een enkeling kan hem evenaren. Dit levert de ster enorme verdiensten op, waarmee Clarke zich een zeer luxe leventje kan bekostigen. Voor een gesprek met hem reizen we af naar een van de chicste hotels van Amsterdam. Daar staat ons een verrassend gesprek te wachten.

Tekst: Armanda van der Voort

Een goedgehumeurde Dave snoept, vrolijk fluitend, wat van de nootjes die op tafel staan. "Ik heb nog geen tijd gehad om iets te eten", verontschuldigt hij zich. Ondanks zijn drukke programma neemt hij alle tijd voor het interview. We mogen hem het hemd van het lijf vragen. Of hij zelfverzekerd is over zijn nieuwe album bijvoorbeeld. "Ik ben eigenlijk best bang hoe mijn album wordt ontvangen", zegt de gewilde techno-dj. "Ik kan alleen maar afwachten. Het is zes jaar geleden dat ik mijn laatste album (Archive One, red.) heb uitgebracht. Dat is een lange tijd. En het publiek waar ik het toen voor deed is veranderd." Dave realiseert zich goed dat zijn album kritisch beluisterd zal worden. Niet alleen door fans, ook kritische journalisten zullen zich buigen over het werk van Clarke. "Ik wil vernieuwend bezig zijn. Daarom heb ik iets gemaakt wat niet binnen de bepaalde genres te plaatsen valt. Ik wil iets produceren wat een piece of art is. Uitdagend en interessant! Puristische techno in een bedje van gemeleerde soundscapes", zo beschrijft Clarke zijn muziek.Het debuutalbum: Archive One

Technopurist
Ook een dj van het formaat Dave Clarke struikelt wel eens over zijn eigen benen. Het is een periode niet zo goed met hem gegaan. Nu hij bij Skint Records - tevens de platenmaatschappij van collega-ster Fatboy Slim - gecontracteerd is, gaat het hem voor de wind. Dave Clarke is weer helemaal tot bloei gekomen, en heeft de moed verzameld om zich na lange tijd weer achter de studioknoppen te settelen. Een grote opgave voor iemand die het liefst de hele nacht opzwepende sets met keiharde techno draait. Clarke over de productie van zijn album: "Er gaat veel tijd inzitten. Zeker omdat ik het wiel opnieuw uit moet vinden. Studiowerk vereist meer van mijn kwaliteiten. Het enige wat ik vanaf het begin zeker wist, is dat mijn nieuwe album puristische techno moest bevatten. Dat hoort bij mij. Dat is een deel van mij."

Electro
Iedereen is een product van zijn eigen omgeving. Dat beaamt Dave Clarke, zeker als het gaat om muziek maken, wordt hij door verschillende factoren beinvloed. Hij laat zich inspireren door andere muzikanten, geluiden en muziekstromingen waaronder electro een enorme impact heeft op zijn producties. Clarke: "Electro is de volwassen variant van techno. Niet dat techno niet volgroeid is, maar electro kun je ook heel goed thuis luisteren. Al in de vroege jaren tachtig - want zolang bestaat de dancestroming al - werd ik geraakt door electro, door de andere baslijnen, de ritmes en de opbouw. Toen wist ik dat het belangrijke muziek zou worden. Electro heeft veel muziekstromingen gevormd, zeker drum & bass. Jammer dat mensen denken dat het nieuw is, omdat er ineens electrotenten op dancefestivals staan."


Trance
Zijn liefde voor muziek uit zich in de beschrijvingen die Clarke geeft voor techno. Als een dichter verwoordt hij zijn passie voor de minimalistisch housesoort waarin abstracte melodieen, monotone ritmes en slechts zo nu en dan zang in voorkomt: "Techno is het bloed van dancemuziek." Het staat volgens hem lijnrecht tegenover trance, omdat deze stijl geen vakbekwaamheid van de dj vereist. Techno daarentegen kan alleen gedraaid worden door dj's die de kunst van het mixen verstaan, en verschillende technieken beheersen. Niet alle dj's kunnen dat volgens Clarke: "Trance-dj's die klaar zijn met trance en dan techno gaan draaien, lopen vast. Ze verstaan techno niet voor wat het is, en weten niet hoe ze een technoplaat behoorlijk moeten mixen. Er komt meer bij kijken dan alleen plaatjes draaien. Als ze na acht minuten de ene tranceplaat in de andere mixen, vinden ze zichzelf helemaal geweldig. Bij techno draait het er niet alleen om of je de platen binnen acht minuten of 20 seconden kunt mixen. Het gaat puur om de techniek. Je kunt een technoplaat vaak draaien en hem nooit hetzelfde laten klinken."

Pizzeria
Het typerende van zijn sets is de duidelijk herkenbare Dave Clarke-vibe. Waar Normen Cook een plaat als Fatboy Slim is fucking in heaven nodig heeft om zichzelf aan te kondigen, kan Dave Clarke dat zonder eigen muziek maar met een aanraking van zijn fortuinlijke meesterhanden. Zo roept een geboren artiest respect over zich af. Het is onmiskenbaar proces wat zich in het hoofd van een kunstenaar afspeelt. "Ik ben erg analytisch, maar als het op muziek aankomt ben ik dat niet. Het neemt de magie weg. Het gaat immers om menselijke gevoelens." In het heetst van de strijd wordt hij vaak op zijn vingers gekeken door gretige jonge fans die thuis al zijn draaitechnieken uitproberen. Volledig geconcentreerd op zijn eigen werk lijkt Dave zich daar weinig van aan te trekken. "Ik begrijp het heel goed. Als ik zelf jong was geweest, had ik datzelfde gedaan. Toch voelt het soms vreemd. De dj-booth is soms net een pizzeria."


Chagrijnig
Het leven van deze introverte beroemdheid staat bol van contrasten. Als kind ontbrak het hem aan ruimte, omdat hij opgroeide in een arm milieu. Nu woont de artiest in een immens landhuis, in een afgelegen natuurgebied net buiten de metropool Londen waar hij in alle rust kan genieten van zijn vrouw en zoontje. Per vliegtuig of Rolls Royce laat hij zich vervoeren naar de meest prestigieuze clubs ter wereld, om met de keiharde techno waar Clarke zo van houdt duizenden dansfanaten te entertainen. Op de vraag of Dave Clarke in een 'hemel' leeft, antwoordt hij met een straffe glimlach: "In heaven and in hell." Het is duidelijk dat het aangename leven van een zeer goedbetaalde dj niet altijd over rozen gaat. "Het hangt ervan af wat ik aan het doen ben. Ik heb heel gelukkige momenten, maar ook hele frustrerende momenten, net als iedereen. Mensen letten constant op mijn gedrag. Doe ik in een club mijn jas uit, dan begint iedereen te juichen. Dat schept hele hoge verwachtingen. Natuurlijk ben ik ook wel eens chagrijnig, maar als ik niet lach, denken mensen automatisch dat ik niet blij ben. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Mijn vader zei het vroeger al tegen me: 'Dave, waarom lach je nooit?' Tegenwoordig erger ik me groen en geel als mensen zoiets tegen me zeggen, of van me denken. Ik moet lachen om hen blij te maken, maar eigenlijk ben ik ook heel gelukkig als ik niet lach!"

Dave Clarke

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws