Jip Deluxe

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

'Diggen' ze mijn sound, of loopt het publiek massaal weg?


De meeste mensen kennen hem als dj in Now&Wow, Nighttown of club Stalker. Het grote publiek van Nederland zal aanstaande zaterdag kennis met hem maken tijdens Innercity: het grootste indoor-festival van Europa. Daar draait hij samen met internationale top-dj's als Sven Vath, Dave Clarke en Kevin Saunderson. 2003 zou wel eens het jaar van Jip Deluxe kunnen worden. Love2Party in gesprek met het 27-jarige muziekdier uit Rotterdam.

Tekst: Paulus Hiemstra


L2P: Wat was je motivatie om dj te worden?

Jip: "Ik was 16 en ging uit met mijn broer Jeroen. Hij had ervoor gezorgd dat we op de gastenlijst van Nighttown kwamen te staan. Ik kan me die eerste keer nog goed herinneren. In een afgeladen Nighttown was de sfeer in eerste instantie nog wat tam. Tot het moment dat er een lange vent met lang haar achter de draaitafels verscheen. De muziek werd even stilgezet, waarop er een heftige Todd Terry-plaat door de speakers galmde. Dat was voor mij een 'Magic' moment, een soort natural high. Nighttown stond op zijn kop, je hoorde alleen maar gegil! Toen had ik echt zoiets van; dit wil ik ook! Sinds die tijd kocht ik vinyl en draaide in allerlei barretjes. Het duurde niet lang of ik draaide zelf in Nighttown, als opwarmer van Ronald Molendijk (omstreeks '95). De eerste keer was ik natuurlijk erg zenuwachtig: alles wat maar fout kon gaan, ging fout. Om 01:00 nam Ronald het van me over, maar toen ik om drie uur mijn platen wilde pakken en weg wilde gaan, zei Ronald: "Oh, jij gaat draaien? Mooi!" Vervolgens koos hij het hazenpad. Stond ik daar, heel die tent afgeladen. Ik wilde eigenlijk helemaal niet. Maar ja, ik moest wel. Uiteindelijk is alles goed gekomen."

L2P: Hoe kun je de sound van Jip Deluxe het beste omschrijven?

Jip: "Dat is moeilijk. Ik draai niet echt een bepaalde sound. Het is natuurlijk ook afhankelijk van het tijdstip waarop ik draai. Prime time? Dan probeer ik een feestje te bouwen. Draai ik vroeg: dan warm ik het publiek subtiel op. Het belangrijkste is dat de muziek die ik draai, een funky vibe en kwaliteit heeft. Het is een van mix van garage, deephouse, funky house, tribal, techno, tech-house. Hoe noem je dat bij elkaar?"

L2P: Hoe ziet je carriere er tot nu toe uit?

Jip: "Ik ben begonnen in de Stadsdanszaal in Middelburg. Daarna volgden Nighttown, Vibes, kritivibes - Kreta, Liquid, MTC @ HAL, Vasquesz, Stalker, More, Matrixx, Club Eve, Sinners, Cubic, Metz en natuurlijk mijn residentie in Now&Wow - waar ik vanaf het begin bij ben geweest. Ik zal die club tijdens de sluiting/verhuizing onwijs missen! Verder heb ik op strandfeesten gedraaid als Beachbop en het Yorin Beach feest. Zaterdag maak ik mijn debuut op Innercity!"


L2P: Je hebt in de platenzaak Basic Beat gewerkt, samen met o.a. Tiesto. Heeft deze omgeving muzikaal gezien invloed op je gehad?

Jip: "Ik heb in die tijd veel geleerd. Je bent de hele tijd met muziek bezig, dan leer je ook om steeds de kwaliteitsplaten er uit te pikken. Met Tijs (Tiesto) heb ik twee jaar samengewerkt. Dat was echt een toptijd. Tijs wilde in die tijd heel erg graag, maar had maar 1 boeking per maand!? Op dit moment is hij uitgegroeid tot een internationale top-dj. Als ik hem nog eens tegenkom, is hij precies dezelfde Tijs als in die tijd: even aardig en tof. Dat zegt veel over zijn karakter. Op een gegeven moment had ik het wel gezien bij Basic Beat (mede door mijn studie). Toen heeft Benny Rodrigues het van me overgenomen."

L2P: Welke mensen en muziek hebben invloed (gehad) op je dj-carriere?

Jip: "Geen enkele dj haalt het zonder support van andere, hierbij denkend aan collega dj's, clubs, vrienden en familie.
Door Ronald Molendijk ben ik begonnen met draaien. Ook mijn broer Jeroen Rietbergen (muzikant, onder andere als producer van Soulvation) heeft voorheen veel invloed op mijn smaak gehad. Mijn ouders zijn ook echte muziekliefhebbers.
Now&Wow heeft mij de kans gegeven toen het nog maar net open was. Daar ben ik de mensen achter de schermen onwijs dankbaar voor.
Maar ook Nighttown, Stalker en bijvoorbeeld Metz steunen mij door me regelmatig te boeken.
Mijn boekingkantoor 1 Management, dat ook de boekingen van o.a. Olav Basoski, Don Diablo en Lucien Foort regelt.
Mijn muzieksmaak is behoorlijk breed. Zoals ik house helemaal te gek vind, ben ik echt idolaat van Stevie Wonder (Songs In The Key Of Life), Massive Attack, Jamiroquai, Sade, David Holmes, LTJ Bukem, Wu Tang Clan en zelfs Marco Borsato! Echt mijn favoriete muziek voor thuis of in de auto op weg naar een gig."

L2P: Je hebt een maandelijkse residentie in Now&Wow. Daarnaast heb je in andere toonaangevende clubs gedraaid. Waar zou jij nog eens willen draaien?

Jip: "Ik heb geen specifieke wensen, ik wil gewoon graag draaien op plekken waar ik mijn eigen ding kan doen. Het lijkt me wel heel erg leuk om op een gerenommeerd festivals te staan. Afgelopen zomer draaide ik bijvoorbeeld voor 15.000 mensen op het strand van Scheveningen. Dat was erg kicken. Ook dj'en in kleine, Nederlandse dorpjes zie ik als een avontuur: je weet nooit wat je te wachten staat. 'Diggen' ze mijn sound, of loopt het publiek massaal weg?"


L2P: Je bent druk bezig in de studio. Kun je daar iets meer over vertellen?

Jip: "Ik zit op dit moment met een van mijn beste vrienden, Terry Oldman, in de studio. Daar proberen we een echt Jip Deluxe album te maken. Het moet een gevarieerde plaat worden met deephouse-, funky techno- en electro-invloeden erop. De productie van een album kun je vergelijken met een lange reis: het kost je bloed, zweet en tranen. We willen beiden iets goeds neerzetten, dus gaat het vaak niet zonder slag of stoot."

L2P: Hoe ziet een week van Jip Deluxe er precies uit?

Jip: "Naast mijn werk als dj, werk ik een paar dagen in de week met aan alcohol en drugs verslaafde mensen. Het is nogal een contradictie met het draaien en mijn passie voor (house) muziek. Maar zodoende sta ik wel midden in het leven. Het laat je ook de betrekkelijkheid inzien van die ene nieuwe promo, of dat ene feest waar je graag heen wilde. Ik ben best blij me de combinatie van werken en draaien, maar ik zou liever meer tijd willen besteden aan mijn passie: muziek!
Op donderdag, vrijdag en zaterdag zit ik in de studio, zaterdagmiddag loop ik stipt 14:30 Rhythm Import binnen, om naar al het nieuwe vinyl te luisteren.
Tussendoor probeer ik ergens te draaien en op zondag lig ik meestal overleden in bed of op de bank. Een vrij hectisch bestaan, maar dat houdt het spannend!"

L2P: Hoe ziet jouw ideale line up er uit?

Jip: "Eerst een concert van Stevie Wonder, dan mag 'Little' Louie Vega het overnemen. Vervolgens Roger Sanchez, waarna Carl Cox het karwei af mag maken. Misschien niet helemaal realistisch? Dan de volgende line up maar. Eerst een concert van Soulvation, dan ikzelf, vervolgens Roog en als laatst Erick E."

Tot slot, wat kunnen we in 2003 allemaal van je verwachten?

Jip: "Ik ga in januari eerst op vakantie. Het is een druk jaar geweest en aan vakantie ben ik echt toe. Verder wil ik mijn album afmaken en een eigen avond beginnen. En natuurlijk hoop ik dat mijn boekingen continueren, en kijk ik nu al uit naar de nieuwe Now&Wow."


Jip's favoriete 10 platen van dit moment, in onwillekeurige volgorde:

Bob Sinclar - Beat Goes On
Full Intention - Soul Power
Together - So Much Love To Give
Rulers of the Deep - Dirty Grooves
M - Spirit Calling
Dj Sneak - Fix My Sink
Range Of Motion - What You Mean To Me - Wink rmx
Bryan Zentz - Joplin
Montenari & Ruberto - Hold It Down
Dj Disciple - Fantasy Reality

Jip De Luxe

Jip draait van 2300 tot 0100 in de club-area van de Rai, tijdens Innercity. Vervolgens sluit hij de avond in Now&Wow af

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws