Jori Hulkkonen

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Draaien is eigenlijk maar een hobby


We hebben hem al een aantal keer in Nederland mogen aanschouwen: de Finse dj/producer Jori Hulkkonen. Het is een genot om te horen hoe hij diverse muziekstijlen fuseert: deephouse, techhouse, Detroit techno en zelfs electro. Het is niet verwonderlijk dat Laurent Garnier hem een aantal jaar geleden strikte voor zijn F-Comm label. Ondertussen heeft hij al vier albums op het Franse label uitgebracht, waarvan de laatste (Different) pas in de winkel ligt. Vrijdag draait hij in Now&Wow tijdens Reactor/Sound Architecture. Reden temeer om hem wat vragen te stellen.

Tekst: Marcel

L2P: Gefeliciteerd met je nieuwe album Different. Hoe zou je de muziek willen omschrijven?

Jori: "Het is een logisch vervolg op mijn vorige albums. Mijn sound begint steeds muzikaler te worden, mede door het gebruik van vocalisten. Waar mijn vorige album When No One Is Watching We Are Invisible de intentie had dat elektronische instrumenten organisch moeten klinken, laat ik op Different een drummachine als een drummachine klinken en een synthesizer als een synthesizer. Different is niet alleen een muzikaal, maar zeker ook een elektronisch album geworden."

L2P: Wat is er zo 'anders' aan je album?

Jori: "Niets eigenlijk. Ik heb de naam Different gekozen, omdat de titel van het vorige album veel te lang was. Ik heb nogal de neiging om met een titel de gehele gedachtegang van het productieproces weer te geven. Dat is niet nodig. Dat moest 'anders'."

L2P: Is het de bedoeling dat je je album ook live op de planken ten gehore gaat brengen, samen met de artiesten waarmee je gewerkt hebt?

Jori: "Waarschijnlijk doe ik de komende tijd een paar live-optredens, maar niet met dezelfde mensen die me in de studio hebben bijgestaan. Dat waren immers alleen maar vocalisten. Het live-gebeuren is overigens niet nieuw voor me. In het verleden heb ik mijn muziek maar al te vaak live opgevoerd. Maar mijn mening over elektronische muziek is erg traditioneel: ik houd het liever elektronisch, liever zonder echte muzikanten. Als ik het doe, dan vind ik het visuele gedeelte even belangrijk als de muzikale inbreng. Dat hoort ook bij een goede live-show, en helaas bungelt daar een pittig prijskaartje aan."


L2P: Waar haal put je je inspiratie uit?

Jori: "Uit zoveel dingen: muziek, films, de natuur… Ik heb altijd een pen en een notitieboekje bij me om ideeen en gebeurtenissen op te schrijven. Maar ik ben geen filosoof hoor, ik ga sommige situaties niet over analyseren. Het draait juist om de simpelheid en puurheid van een gebeurtenis die me aanzet tot het maken van muziek."

L2P: Je hebt al een aantal keer in Nederland gedraaid en aanstaande vrijdag draai je in Rotterdam. Wat vind je van de Nederlandse dancescene?

Jori: "Nederland vormde medio jaren negentig een belangrijk tegenwicht voor de dominante Amerikaanse en Engelse dansculturen."

L2P Hoe staat het met de Finse dancescene gesteld?

Jori: "De housescene is bij ons, zeker vergeleken met Holland en Engeland, erg klein. Maar tegelijkertijd ook erg bezielend. Ook in Finland is dance vandaag de dag maatschappelijk geaccepteerd en gaan velen elk weekend uit hun dak in de clubs. Aangezien er maar 5 miljoen mensen wonen in een land dat geografisch misschien wel tien keer zo groot is als Nederland, is het niet eens zo slecht met onze dancescene gesteld. Er zouden alleen nog meer kwalitatieve clubs moeten komen, zodat Finse dj's de kans krijgen zich te ontwikkelen en ook een thuisbasis hebben."

L2P: Als dj ben je op vele plaatsen in de wereld geweest. Wat zijn je favoriete spots? Heb je nog mooie herinneringen aan speciale plaatsen overgehouden?

Jori: "Teveel mooie plekken op deze aardbol om op te noemen. Maar draaien in de Zouk in Singapore is een geweldige ervaring. Dat moet je zelf meemaken om een idee te krijgen. Hetzelfde geldt voor het clubleven in Hong Kong."

L2P: Je bent gecontracteerd op het F Communications label van Laurent Garnier en Eric Morand. Wat hebben alle artiesten op dat label met elkaar gemeen?

Jori: "Alle F-Comm-artiesten krijgen van Lauren en Eric de kans om hun carriere op te bouwen. Daarnaast probeert iedereen de juiste balans te vinden in het maken van albummuziek en vinyltracks voor de dansvloer. Daar komen ze immers allemaal vandaan."

L2P: Wat zijn je toekomstplannen?

Jori: "Op dit moment focus ik mezelf op mijn dj-carriere. Tussen mijn boekingen door maak ik nieuwe muziek. Ook richt ik op dit moment mijn nieuwe studio in: de almighty AlppiHouz mkIIIb."

L2P: Wat is je al time top 5?


Jori: Op dit moment zijn dat de volgende tracks:

1) Pet Shop Boys - West End Girls
2) The Smiths - This Charming Man
3) Sueno Latino - Suono Latino Derrick May remix
4) John Foxx - 030
5) Kuusukun Profeetta - Ei Aurinko Milloinkaan Laske

L2P: Kies uit de volgende stellingen en geef een korte verklaring

Dj'en of produceren?


Jori: "Produceren! Dat is mijn eerste liefde en de grootste passie. Draaien is eigenlijk maar een hobby."

Aqua Bassino of LIorca (beiden F-Comm)?

Jori: "Dat is een lastige. Het zijn beiden geweldige dj's, producers en live-performers. Maar als ik dan toch een keuze moet maken, dan kies ik voor Ludovic LIorca, omdat ik hem beter ken."

Finland of Nederland?

Jori: "Finland natuurlijk. 'No place like home'."

Dag of nacht?

Jori: "Ik kom uit het Noorden van Finland. In de zomer is het daar 24 uur per dag zonnig, in de winter daarentegen is het de hele dag donker. Maar ik kies voor de nacht: 'Good for the vibes!'"

Vinyl of CD?

Jori: "Vinyl. Maar ik ben niet in staat om een goede redden te geven waarom. Het voelt gewoon goed, het heeft meer affiniteit met dance."

Jori draait vrijdag tussen 03:30 en 05:30 in de Wow, tijdens Reactor/Sound Architecture. Be there!

F Communications

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws