On Tour met DJ Phill

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

On tour met: DJ Phill
Met de 'On Tour' reports volgen we een bekende DJ om zo een beter beeld te krijgen van het leven van een DJ. Afgelopen weekend zakten wij af naar onze zuiderburen om daar het Antwerpse nachtleven in te duiken met DJ Phill. We kennen deze DJ met name van de Cruises to Pleasure-feesten waar hij altijd een vaste waarde is. Het werd een avond vol interessante bespiegelingen over de verschillen tussen Nederland en Belgie, en de ins en outs van het Antwerpse uitgaansleven. Ook zagen we een aantal van de leukste barretjes en restaurants en eindigde de avond met een fantastisch feest. We kunnen gelijk beginnen met de conclusie van deze avond: op slechts drie kwartier van Rotterdam ligt een schat aan leuke uitgaansgelegenheden op ons te wachten om ontdekt te worden. Je moet alleen iemand hebben die je enigszins kan helpen bij deze ontdekkingstocht. Wij hadden zo iemand in de persoon van DJ Phill!

Tekst:Chris
Foto's:Jos Kottmann


Fuga Lounge/Restaurant


20:00 't Eilandje: uitgaan in Belgie of Nederland is niet hetzelfde

De Fuga-lounge was het beginpunt van onze tour door Antwerpen. Verbazingwekkend snel reden wij het deel van Antwerpen binnen wat bekend staat onder de naam 't Eilandje. Dit is een typisch oud havenbolwerk met een industriele aanblik en veel leegstand. Dit gebied, waar onder andere ook de boot van Cruises to Pleasure vertrekt, moet in de toekomst het nieuwe uitgaansgebied van Antwerpen worden. De Fuga-Lounge heeft hier alvast een voorschot op genomen met haar lounge/restaurant.Op donderdagavond had hier een groots Halloween-feest plaatsgevonden waarbij het voor vele bezoekers zichtbaar laat was geworden. Eigenaar Gino had het in ieder geval goed doorstaan en ontving ons zeer gastvrij in zijn sfeervolle restaurant. Met hem hadden we gelijk een zeer goede ambassadeur voor de Scheldstad te pakken. Al snel zaten we gebogen over een kaart om onze route langs de hotspots uit te stippelen. Tijdens het gesprek kwamen we vrij snel op het grote verschil tussen Nederland en Belgie. Het is voor de Belgen redelijk onvoorstelbaar hoe groot het aanbod in de Nederlandse dancescene is. In Belgie draait het puur om kortstondige hypes van bepaalde feesten of clubs. Echt veel vaste waarden zijn er in Belgie en in Antwerpen niet meer. Sinds het sluiten van de Zillion in verband met de illegale vuurwerkopslag is er in Antwerpen zelfs geen mainstream club meer. De bekendste club is natuurlijke Cafe d'Anvers. Maar zelfs deze club moet er momenteel hard aan trekken om het hoofd boven water te houden. En dus richt ook Cafe d'Anvers zich meer en meer op het boeken van bekende namen. Antwerpen draait volgens Gino op een select gezelschap van een paar honderd mensen die overal aanwezig zijn. Dat is natuurlijk in iedere stad wel zo, alleen het bijzondere in Antwerpen is dat daar geen grote massa achteraan komt. Het blijft bij een kleine gezelschap dat nieuwe concepten verzint en er ook zijn gezicht laat zien. De echte grote commerciele hausse is er in Belgie, op ILT na, niet geweest. Enkele weken geleden melden we op Love2party de eerste editie van Pure, een nieuw feest waar ook in Belgie redelijk wat reclame voor was gemaakt. De prijs-kwaliteit verhouding klopte niet helemaal, wat resulteerde in een opkomst van slechts 50 man.

Velvet Lounge


21:30 DJ Phill hoopt met brede stijl van draaien op grootse carriere

Rond half 10 komt DJ Phill de Fuga Lounge binnen. Ook hij heeft de dag ervoor flink Halloween gevierd en gaat eerst eens even rustig zitten. Hij blijkt een erg sympathieke kerel te zijn die serieus met zijn DJ-leven bezig is. Hij vertelt bijna vanzelf over zijn bestaan als DJ in Belgie. Sinds enige jaren is hij fulltime bezig met het draaien, hij heeft nu echt het idee op de goede weg te zijn. Voorheen was Phill zelfstandig ondernemer met een eigen videotheek. Als gevolg van de vele dj-boekingen moest hij de zaak aan een andere ondernemer overlaten. Omdat hij het liefst zelf de touwtjes in handen heeft en dit bij die zaak steeds moeilijker werd, heeft hij de video's en DVD's maar gelaten voor wat ze zijn. Hij is nu fulltime DJ en draait gemiddeld zo'n vier avonden in de week. Dit hoge aantal draaibeurten bereikt hij door zijn vele stijlen van draaien. Phill heeft zich niet gestort op 1 stroming maar draait zeer veel verschillende stijlen en op veel verschillende feesten. Hij is in Rotterdam en omstreken met name bekend van de Cruises to Pleasure feesten. Hier draait hij warme, zwoele house met een hoog sax-gehalte. In Belgie kent men hem vooral van de 'Studio 54' feesten die echt helemaal the place to be zijn. Heel Belgie, inclusief de BV'ers (bekende Vlamingen), willen hier gezien worden. Mede door de aandacht in de media heeft Studio 54 het voor elkaar gekregen om het Antwerpse Sportpaleis te vullen en om te toveren tot een disco met 12.000 bezoekers! Ook daar was Phill van de partij, hij heeft zichtbaar genoten van zijn optreden. Maar hij draait op meerdere plaatsen en voor meerdere organisaties. Zo staat hij op maandag in de Fuga Lounge met uiteraard zeer ingetogen muziek. Vanavond zouden wij hem volgen bij zijn optreden op 'Fever'. En ook hier was zijn stijl weer anders. Volgens de flyer werd het een mengeling van old skool, new-beat, disco en electro, allemaal gedraaid door dj Phill. Het is een veelzijdig man!

Bar Room


Op de vraag of al die verschillende stijlen niet een beetje teveel van het goede zijn antwoord hij volmondig: "nee!" Het is juist een bewuste keuze. Hij wil niet op 1 paard wedden om vervolgens te eindigen als 1 van de zoveel DJ's in een genre. Phill: 'Ik wil gewoon zoveel mogelijk draaien en zoveel mogelijk meemaken. Ik kan het niet om met een stijl bezig te zijn. Ik wil kijken hoever je met het publiek kunt gaan. Deze zomer draaide ik in de Kadoc in Albervera Portugal. Ik probeer het publiek dan uit en draai van alles en nog wat. Halverwege mijn set liet ik de eigenaar echt behoorlijk schrikken. Ik gooide plots de hele muziek stil om vervolgens 5.000 man aan het schreeuwen te krijgen. En daarna kwam er natuurlijk een echte knalplaat achteraan! Ja, het was een mooie zomer voor Phill want naast de Kadoc heeft hij ook nog in de Space op Ibiza gedraaid. Op house gebied zijn zulke grote feesten en clubs niet te vinden in Belgie. Maar de Belgische DJ is ook nog steeds erg blij met alle verschillende kleine feesten in zijn Antwerpen: 'Daar ken ik heel veel mensen en kan ik mijn brede smaak volledig uiten.' Maar ondanks de tevredenheid met de manier waarop zijn carriere momenteel verloopt, wil hij toch meer. Phill geeft toe ook op de grote feesten in Nederland te willen draaien. Ook daar komt dan zijn brede view weer bovendrijven, want hij heeft niet echt een voorkeur. Wanneer de verschillende zalen van Innercity worden opgenoemd, maakt het hem niet uit in welke hij mag staan, als hij er maar bij is!Samen met zijn DJ-partner van vanavond DJ Steve is Phill van plan ook zelf wat feesten te gaan organiseren. Hij heeft er al eerder aan willen beginnen maar omdat hij het heft graag zelf in handen houdt, heeft hij nog niet eerder tijd gehad. We praten nog even verder over Studio 54. Het meest bijzondere is volgens Gino het feit dat de mensen zich zo mooi en apart verkleden. Het is voor de gemiddelde Belg een hele stap om zich volgens een dresscode te verkleden. En voor anderen is het zelfs al een grote stap om van die bank af te komen en op stap te gaan!

Little Budha


23:30 Als in iedere grote stad: de echte leuke plekjes zijn moeilijker te vinden

Terwijl Phill gaat eten voordat hij richting Fever vertrekt, togen wij opgewekt de stad in. Kom maar op met al die leuke tentjes! Al snel blijkt dat we inderdaad niet in de buurt van het winkelgebied moeten zijn, maar juist in het gebied van het museum. Hier vinden we meerdere zeer mooi gedecoreerde lounge-tenten, kroegen en restaurants. Een aantal van onze aanraders:
- Een hapje: Little Budha en de Velvet Lounge
- Een drankje: Fuga Lounge en de Bar Room
- Een dansje: Fill Collins, Red & Bleu en Cafe d'Anvers

Cafe d'Anvers


00:30 Cafe d'Anvers bouwt aan de toekomst

Na onze mini-tour door Antwerpen hadden we nog een half uurtje over voordat we naar onze eindbestemming zouden gaan. Daarom zijn we nog maar even bij Cafe d'Anvers wezen kijken. De club heeft een aantal grote projecten gehad de afgelopen weken en er was dus reden genoeg om even met manager Ben rond de tafel te gaan zitten. We vielen in d'Anvers midden in een electro-avond met volgens Ben twee grootheden binnen dit genre. De club was dan ook redelijk goed gevuld en dit schijnt niet altijd meer het geval te zijn. Zo ook vorige week bij het dertienjarig bestaan van de club. Met een line-up die volledig bestond uit residents werden twee avonden feest gevierd. Vrijdag op locatie en zaterdag in de club zelf. Maar helaas was het bij lange na niet uitverkocht ondanks de boekingen van onder andere Benny Rodrigues en Jack de Marseille.
Een ander groot project was de tour naar Rusland. Cafe d'Anvers organiseerde een drietal feesten in Moskou en Sint-Petersburg. Dj Prinz toog samen met een 20-tal fanatiekelingen richting Rusland om daar een aantal feesten neer te zetten. Ben is daar erg enthousiast over: De sfeer in Rusland is fantastisch en de feesten waren vrijwel uitverkocht. De scene is zich daar nog aan het ontwikkelen, maar iedereen gaat er voor! Een van de avonden vond plaats bij een winkelcentrum in aanbouw. Hier was mode het uitgangspunt, dat werd aangezet met een enorme catwalk over een vijver. Je moet er de juiste mensen kennen, maar dan heb je ook wat! De trip was zo geslaagd dat het waarschijnlijk een vervolg gaat krijgen in Frankrijk.Maar ook op de thuisbasis gaat er het een en ander veranderen. Half november wordt er een grootscheepse verbouwing ingezet, waarbij vooral de eerste verdieping onder handen wordt genomen. Deze ruimte die nu niet optimaal wordt gebruikt zal gaan fungeren als een volwaardige tweede zaal. Met een nieuwe bar en het afsluiten van de ruimte door middel van glas moet hier een intiem sfeertje gaan ontstaan. Er zal dan ook aparte muziek gedraaid kunnen worden. Wanneer we dan ook nog even kijken naar bijzonderheden voor de komende maanden dan zien we vijftien november niemand minder dan Gene Farris op het programma.

Fever


02:00 Phill draait wat de flyer beloofde: Old School, New-Beat, Disco en Electro

Om twee uur komen we aan bij ons eindstation. Het is een feest genaamd 'Fever' dat wordt gehouden op dezelfde boot als Cruises to Pleasure. Phill draait hier samen met zijn maatje Steve een mix van vele stijlen. Het feest heeft een aantal overeenkomsten met de Rotterdamse Calypso Tunes. Het is een select gezelschap van wat oudere partygangers dat maandelijks aanwezig is. Iedere maand is er een ander thema zoals Maffia, Silver, Bikers, Fluo, Hawaii en Jeans.Maar de grootste overeenkomst is wel het bovengemiddelde aantal vrouwen. Eigenlijk mogen we dit geheim niet verklappen maar er was toch zeker sprake van 60 procent vrouwelijk schoon, gekleed in Rood of Wit. Phill maakt helemaal waar wat de flyer beloofde. Hij heeft een enorme hoeveelheid platen bij zich en mixt die zeer snel en strak aan elkaar. Oude New-Beat kletsers worden afgewisseld met de nieuwste hits. Het maakt allemaal niet uit als het dak er maar af gaat. Zo varen we tot een uur of vijf door de Antwerpse havens. De 600 aanwezigen vermaken zich opperbest en zijn inclusief DJ Phill de Halloween al lang weer vergeten. Wij stappen om vijf uur van boord maar Phill en consorten gaan nog een tweede rondje varen.Moe maar voldaan rijden we weer richting Bergen op Zoom. Turend in de nacht vragen we ons af wat het eerste bezoek aan Antwerpen zal worden: een romantisch diner met de vrouw, een bezoekje aan de volgens onze gids fantastische tweedehands shops of toch maar het eenjarig bestaan van Fever? We komen er niet uit, maar 1 ding is zeker: er komt snel een weerzien met de stad en zijn bewoners!

Fuga Lounge
Velvet Lounge
Red and Blue
Cafe d'Anvers
Fill Collins
dj Phill
Nite Life

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws