Darren Emerson

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Underworld werd te vanzelfsprekendHij is van onmiskenbaar belang geweest voor de successen van Underwold. Darren Emerson, in 1990 uit de Britse clubs gepikt om zijn ervaring als club-dj uit te oefenen op de rockband van weleer, in 2000 vertrokken bij de technoformatie van nu. "Ik miste het plezier. Werken aan Underworld werd te vanzelfsprekend." Exclusief aan Love2Party vertelt de eigenaar van Underwater Records zijn verhaal. Over misplaatste geruchten uit de media, zijn vriend Karl en zijn solodebuutalbum.

Tekst: Marcel

Het is vrijdag 23 augustus en we bevinden ons backstage bij de Bravo tent op het Lowlands festival. Daar trachten we de Duitse dj Timo Maas te interviewen, maar worden daarbij hevig gestoord door twee mensen. Koen van Trooyen, ex-initiator van de Amsterdamse clubavond Kremlin en Underwold ex-lid Darren Emerson. De een nog vervelender dan de ander. Terwijl Van Trooyen de kurken van de champagne letterlijk onze kant op laat knallen, voorziet Emerson ons met een zwarte stift van de nodige gezichtsschilderingen. Darren is in een opperbeste stemming. En dat is niet zo gek, hij heeft wellicht de sterkste dj-set van het hele weekend neergezet. Nadat ook Timo graag aan de feestvreugde wilt deelnemen, neemt Darren Emerson op de praatstoel plaats.


L2P: Er is de laatste jaren veel door de media geschreven over je vertrek bij Underworld. Kun je een goede reden geven om een van de succesvolste technobands ooit te verlaten?

Darren: "Ik miste het plezier. Werken aan Underworld werd te vanzelfsprekend, te serieus ook. Ik wil als muzikant niet alleen plezier hebben, maar ook vrij zijn. Als labelmanager van Underwater Records en als dj voel ik me meer op mijn gemak, ik kan doen wat ik wil. Ik heb vrijwel geen verplichtingen, geef minder interviews en houd meer tijd over voor mijn vrouw en dochter."

L2P: Karl Hyde vertelde mij onlangs dat hij jou erg mist, vooral als vriend. Wat is je reactie daarop?

Darren: "Ik mis hem natuurlijk ook, net als Rick. Onze vriendschap was de basis van het succes. Natuurlijk heb ik in de beginperiode na mijn vertrek een erg moeilijke tijd gehad. Maar gelukkig hebben we allemaal ons leven weer opgepikt en doen we nu waar we goed in zijn. Rick en Karl hebben met hun nieuwe album A Hundred Days Off bewezen, dat ze nog steeds fantastische muziek kunnen maken. Ik mis op het album wel enkele facetten die ik graag gehoord zou hebben, maar daarover wil ik verder niets zeggen. Ik heb er ook niets over te zeggen."

L2P: Je woont in dezelfde straat als Karl, en nog steeds heb je hem - sinds je vertrek - niet gesproken...

Darren: "Daar komt overmorgen tijdens Pukkelpop in Belgie verandering in. We treden daar tijdens dezelfde dag op. Ik zal ze dan voor het eerst sinds twee jaar weer spreken. Ik ben erg benieuwd hoe het met ze gaat. Veel journalisten hebben geschreven dat de breuk heeft geleid tot heftige ruzies. Daar is niets van waar. Als je alle drie druk bezig bent met je eigen ding, kun je elkaar mislopen."


L2P: Tijdens je dj-set hier op Lowlands draaide je enkele oude en nieuwe platen van Underworld. Voel je jezelf, ondanks je vertrek, nog betrokken bij de band?

Darren: "Underworld is en zal altijd een van mijn favoriete bands blijven. Daarnaast heeft de tijd die ik met Rick en Karl heb doorgebracht een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Ik ben niet iemand die ze gaat boycotten, door hun muziek niet te draaien omdat ik er zo nodig mee wilde kappen. Dat zou zielig zijn. Een goede plaat is nu eenmaal een goede plaat. En een goede dj moet goede platen draaien om aan zijn status te voldoen. Zo simpel is dat."

L2P: Wat brengt de toekomst voor Darren Emerson?

Darren: "Ik werk momenteel aan mijn solodebuutalbum. Ik heb zes tracks af en ga me na de zomer, waarvan ik de meeste tijd op Ibiza doorbreng, opsluiten in mijn studio. Volgend jaar moet het album in de winkel liggen."

Elke woensdag organiseert Darren Emerson samen met Eric Morillo Subliminal Sessions in de Pacha op Ibiza. De nieuwe Underwater-dubbelaar, die Darren Emerson samen met Tim DeLuxe heeft gemixt, ligt nu in de winkel.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws