Thomas Vahe

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Talent: Thomas Vahe


Vandaag de dag is de danscultuur een levendige happening. Daarin is concurrentie orde van de dag geworden. Niet alleen bij de gevestigde dj's, maar ook bij de nieuwe garde gaat het er soms hard aan toe. Een doorbraak is immers niet meer zo vanzelfsprekend. Daar moet je toch het een en ander voor in huis hebben. Eerder deden we al interviews met de Rotterdammers Marty en Paul Hazendonk. Twee mannen die vandaag de dag lekker aan de weg timmeren. Maar uiteraard zijn er meer mensen van dat kaliber. In Den Haag is Thomas Vahe daar een goed voorbeeld van. Thomas van Hemert is een techno-dj met kwaliteiten, een doorbraak zal daarom niet lang op zich laten wachten. Voor ons een goede reden om eens nader met hem kennis te maken.

Tekst: Iddo

L2P: Met wie hebben wij het genoegen?

Thomas: "Ik ben Thomas Vahe en zo'n twee jaar geleden begonnen met draaien. Dit naar aanleiding van een vriend die scratchte. De grote interesse ontstond nadat ik weer van een andere vriend technoplaten te horen kreeg. Daarna stonden de eerste twee decks snel in huis en begon ik platen te kopen. Een droom die uitkwam en een hobby die goed bij mij paste."

L2P: Hoe omschrijf jij je geluid als dj?

Thomas: "Techno met veel salsa en percussie invloeden. Ook ben ik me experimenteel gaan orienteren. Kijken naar wat de mogelijkheden zijn op dit gebied. Op zoek naar de juiste combinaties zoals de strings van de Detroit-techno te combineren met special effecten. Net zoals Pink Floyd dat met zijn geluiden deed, probeer ik ook een aanvulling te geven op het mainstream geluid."

L2P: Hoe heb je je eerste optredens voor het publiek de afgelopen keren ervaren?

Thomas: "Ik heb een aantal optredens gehad. Daarbij beschouw ik de sessies met drie decks als de echte gigs. Mijn eerste optreden in deze vorm was even wennen. Het publiek was tevreden, ik vond zelf dat het beter kon, maar heb in ieder geval geleerd dat je een combinatie niet vooraf moet vaststellen. Het moet toch echt door de inspiratie van de omgeving komen. Bij mijn tweede optreden was ik zeer te spreken over mijn geheel. Ook de bezoekers waren erg onder de indruk. Mijn derde optreden was in het Paard en daar was ik minder over te spreken. Ik werd namelijk erg afgeleid door de opbouw van de volgende live-act. Het was in ieder geval niet Thomas Vahe waardig."


L2P: Waarom hecht je zoveel waarde aan het drie decks mixen?

Thomas: "Na driekwart jaar kreeg ik de kans een derde deck te kopen. Toen vond ik de techno af en toe al erg kaal, het was nog niet af. Het derde deck kon daar verandering in brengen. Ik kan nu meer een eigen identiteit aan mijn sets geven die moeilijk na te bootsen is. Je weet je er ook mee te onderscheiden en het een stuk boeiender te maken. Zodoende kun je minimale muziek maximaal maken en niet dansbare muziek dansbaar maken."

L2P: Je muzikale keus is niet bepaald weggelegd voor het grote publiek. Wat beschouw je als de beste doelgroep voor dit geluid?

Thomas: "De doelgroep is de liefhebber van goede dansmuziek en degene die open staat voor nieuwe dingen. Men moet niet schrikken van vreemde initiatieven. Uiteraard let ik ook op het publiek, maar maak toch een combi van gangbare en niet gangbare platen. Het is een introductie om te laten zien dat alles dansbaar kan zijn, het is maar hoe je het brengt. Ook probeer ik liefhebbers van andere genres mee te trekken, om te laten horen dat hun elementen ook in mijn muziek zit."

L2P: Welke dj/producers zijn jou grote voorbeelden en waarom?

Jeff Mills
Thomas: "Ik heb hem twee keer live gehoord en bezit ook een aantal mixen en producties van deze tovenaar uit Detroit. Hij is het perfecte voorbeeld van een drie decks mixer. Hij blijft bezig met zijn werk, laat zich niet afleiden en maakt combinaties die haast niet na te doen zijn. Hij brengt een bepaalde dansbaarheid in zijn set die maar weinig mensen na kunnen doen. Zijn producties zijn duister en hilarisch. Individueel heb ik daar minder mee te doen, maar door zijn stijl te combineren met vollere platen blijft het zeker een verrijking."
Richie Hawtin
Thomas: "Ik bewonder hem vanwege zijn vlucht naar nieuwe technieken. Hij probeert veel uit, een pionier die altijd zoekende is naar het beste. Een mooie combinatie van de nieuwste technologie en het draaien. Ook de producties zijn goed en dan met name het oude werk. Erg minimaal maar het creeert altijd een bepaalde stemming."


Ben Sims
Thomas: "Een erg goede dj die veel eigen muziek draait. Daarnaast draait hij erg veel percussie, maar je hebt dan wel het idee dat je in de tropen staat. Een paar palmbomen en zijn muziek en je hebt de perfecte avond. Technisch ook een erg goede drie decks mixer. Hij bouwt altijd een goede spanning op door de juiste combinaties. Met veel effecten creert hij een lijn waar je prima op kunt dansen."

L2P: Met de juiste connecties in je omgeving valt vaak veel te bereiken. Via welke connecties probeer jij naar een doorbraak te werken?

Thomas: "Door met de juiste netwerken in aanraking te komen. In het begin is dat belangrijker dan je kwaliteiten, al klinkt dat misschien vreemd. Zonder het zogenaamde netwerken kom je er gewoon niet. Mijn eerste contacten verkreeg ik via dj Shapeshifter. Met zijn eigen drum & bass-avond liet hij me met veel mensen kennismaken. Waaronder mensen als Joachim van Sound Architecture en Frank van den Bold van Integrate en BG Magazine. Ik heb ze mijn demo gegeven om kennis van me te nemen. Ook heb ik veel organisaties gemaild om te laten blijken dat ik eraan kom en geinteresseerd in ze ben. Tevens heb ik recentelijk een interview in het Algemeen Dagblad gehad. Speciaal voor een artikel over dj's waar ik samen met Tiesto, Armin van Buuren en Erick E in stond. Een uitstekend visitekaartje, al zeg ik het zelf!"

L2P: Je komt zelf uit Den Haag. Bij het grote publiek staat die stad niet bekend om het uitgaan. Heeft het ondanks dat nog plekken waar jij van je kan laten horen?

Thomas: "Het Paard op Hol is op technogebied een goede plek. Weliswaar erg klein maar een tent die bij mij past. Voor de rest blijft het Den Haag en is er dus vrij weinig te doen. Alhoewel, de Blauwe Aanslag is in het undergroundcircuit vrij populair is. Een plek waar het erg om electro draait."

L2P: Misschien is het nog koffiedik kijken, maar heb je ook plannen om te gaan produceren?


Thomas: "Op dit moment ben ik me daarop aan het orienteren. Wanneer ik dadelijk veel draai, is het ook leuk om met producties uit de kast te komen. Een goede weg om me naar de top toe te werken. Daarbij wil ik muziek maken die een nieuwe stemming ontwikkelt. Net zoals Ben Sims de tropen en Jeff Mills de underground stimuleren."

L2P: Hoe zie jij de kansen van jezelf als professioneel dj in de toekomst?

Thomas: "Ik denk dat ik veel kansen heb om door te breken. Ik ben in mijn ogen namelijk vernieuwend bezig. Met een bepaalde manier van mixen probeer ik op de rest vooruit te lopen. Uiteindelijk hoop ik op een festival te staan en iedereen te laten genieten van de muziek waar ik ook zo van geniet."

Thomas Vahe draait vrijdag 14 juni in het Paard op Hol te Den Haag. Dit is op de avond Integration, het kleine broertje van Integrate. 18 juli draait die op het feest Acceleration. Deze zal op de welbekende pier van Scheveningen plaats vinden.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws