Sven Vath

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Via muziek kun je mensen tot elkaar brengen of door moeilijke periodes heen loodsen, omdat het zo vol emotie zit.

Op 19 april was er een mogelijkheid om het interview 'face to face' met Sven Vath te doen, voorafgaande aan zijn optreden in de Powerzone. De kans werd echter onbenut vanwege onverklaarbare redenen. Later kwamen we tot een nieuwe oplossing. Het interview zou telefonisch plaatsvinden op een tijd dat deze veelbesproken man op het kantoor van Cocoon was. Maar een dolgelukkige verslaggever werd weer teleurgesteld, want op het aangegeven tijdstip zat hij niet op zijn kantoor maar in Munchen. Maar de aanhouder wint, want na de zoveelste dreigmail naar het Cocoon-management kreeg ondergetekende een nieuwe datum en tijdstip. Geloof het of niet, maar donderdagmiddag ging de telefoon en was het tijd om de Duitse technogod een aantal vragen te stellen.

Tekst & foto's: Mark
L2P: Wat is het meest enerverende dat jou in je leven als mens is overkomen?

Sven: "Dat is niet echt een concreet moment maar meer het besef dat ik mijn hele leven al de dingen doe die ik wil doen. Dat ik die dingen die vanuit mijn hart komen kan verwezenlijken. Al vanaf het begin in 1981 toen mijn moeder me vroeg of ik dj wilde worden, wist ik dat dit hetgeen was wat ik wilde. Dat gaf me een enorm 'vrij' gevoel. Net als iedereen wist ik nooit wat ik wilde worden en toen ik 15 was, kwam ik van school en heb een tijdje als metaalbewerker en in cafe's gewerkt. Daar kreeg ik echter nooit voldoening van. De kans die mijn ouders me toen boden om in hun discotheek te draaien was perfect. Doordat de mensen tegen mijn ouders zeiden dat ze de avonden waarin ik disco, pop, en soms zelfs rock & roll of blues draaide super gezellig vonden, zagen ze dat ik talent had. Vanaf dat moment hebben ze me altijd gesteund in alles wat ik deed."

L2P: Denk je er zelf wel eens aan om een gewoon gezinsleven te beginnen?

Sven: "Nu nog niet, maar misschien later wel ja. Op dit moment heb ik een vriendin en we zijn heel gelukkig samen en begrijpen elkaar goed. Ik heb ook nog een dochter van 12 die iets buiten Frankfurt woont en natuurlijk heb ik de rest van mijn familie, mijn moeder, broers en neven en nichten. Maar ik heb meer het idee dat ik op een missie ben en zolang ik daar nog niet klaar mee ben, moet de rest nog even wachten."

L2P: Welke plaat kocht je al eerste?

Sven: "Computer World van Kraftwerk."

L2P: Wat was je eerste eigen productie?

Sven: "Dat was een project in 1985 met de naam 'Off' en het nummer heette 'Bad News' op Bellafone Records en ik geniet er nog steeds van als ik er nu naar luister. In die tijd waren we een van de eerste dj's en hebben we veel uitgeprobeerd. Door de jaren heen heb ik veel geleerd, maar ik heb er wel altijd het beste van gemaakt op het moment zelf. Wat ik ook wel grappig vind is dat mensen nu weer de retro en eightiesstijl leuk vinden. Dat zijn nou net de invloeden waar ik als dj mee begonnen ben."

L2P: Zou je nu nog wel eens zo'n plaat van vroeger draaien?

Sven: "Niet echt nee, over het algemeen draai ik alleen maar nieuwe muziek, maar voor sommige gelegenheden zoals 'outdoor parties' heb ik wel een paar klassiekers in mijn platenkoffer."L2P: Waar komt die drang vandaan om urenlange sets (6-10 uur) te draaien?

Sven: "Dat is gewoon de manier waarop ik het geleerd heb, ik ben niet anders gewend. Vroeger in de club van mijn vader was ik de enige dj en dat was later ook het geval in Dorian Gray en Vogue. In het begin van de jaren negentig draaide ik zelfs 15, 20 of soms nog meer uren achter elkaar. Daarin wilde ik de mensen het hele plaatje van elektronische muziek laten horen en mezelf niet op 1 stijl richten. Mijn muziekkeus is erg breed, maar het is wel altijd heel intens, en dat maakt het zo pakkend voor de mensen. Die vibe geeft mij de kracht om ellenlange sets te draaien. Een goed voorbeeld hiervan is mijn laatste mixalbum 'Cocoon@Amnesia The Second Season' waarbij mensen kunnen horen waartoe ik in staat ben als ik genoeg tijd heb. Het heeft er ook mee te maken of ik op een leuke locatie ben met een enthousiast publiek, dan kan ik gewoon niet stoppen..."

L2P: Vorig jaar heb je echter last gehad van je spieren in je hand en in je arm. Vervolgens mocht je van de dokters niet langer dan twee uur draaien. Hoef je jezelf daar nu geen zorgen meer om te maken?

Sven: "Gelukkig is dat nu helemaal over, maar in het begin zei de dokter dat het wel eens heel lang zou kunnen gaan duren. Mede door een goede fysiotherapeut en de genomen rust, heeft het revalidatieproces maar 5 weken geduurd. En daar ben ik heel blij om. Ook het feit dat mijn publiek merkte dat er iets mis was en daarop positieve reacties stuurde door te zeggen dat het allemaal wel goed kwam, heeft eraan meegeholpen dat het sneller over was dan verwacht."

L2P: Ga je jezelf op zo'n moment zorgen over je leven maken?

Sven: "Ik denk dat ik nu ook al een serieus leven heb hoor, maar ik heb zeker wel veel nagedacht over mijn gezondheid en mijn carriere. Mijn handen en oren zijn niet alleen belangrijk voor mijn werk, maar ook voor de rest van mijn leven. Ik ben ook zeker niet iemand die ieder weekend helemaal van de kaart is, ik zit nog vol energie en ideeen. Om al die dingen uit te werken, moet ik periodes hebben dat ik gezond leef en niet drink, aan sport doe en op mijn eten let. Dat heb ik bijvoorbeeld ook afgelopen weekend tijdens de politie inval in de U60311 tegen de aanwezige jongeren gezegd. Ik wil absoluut geen bijdrage leveren aan het creeren van een criminele sfeer tijdens clubavonden waarin gedeald wordt met drugs. Als je een keer wat genotsmiddelen wilt gebruiken, dan is daar niets mis mee. Maar zodra je alleen maar komt om drugs te gebruiken, dronken te zijn of je geld ermee te verdienen, ben je verkeerd bezig. Als je nog zo jong bent, is er nog zoveel meer om te ontdekken in je leven dan drugs. Soms voel ik mezelf schuldig omdat ik negatieve geluiden over mezelf hoor. Maar ik heb niks te verbergen en geniet gewoon van de goede momenten uit mijn leven. En ach, als ik dan wat op heb, wordt het alleen maar gezelliger."L2P: Waar lag je inspiratie om het nieuwe album 'Fire' te maken, en waarom heb je weer met het duo Alter Ego gewerkt?

Sven: "De ideeen voor het album kreeg ik tijdens mijn optredens vorig jaar in Azie. Ik zag dat de clubscene daar steeds belangrijker wordt en dat er nog sprake is van een intieme sfeer. Daardoor beleefte je de echte passie van de muziek, vandaar ook de naam Fire. Ik heb weer met Alter Ego gewerkt omdat het al vanaf het begin klikte tussen ons. Vanaf het moment dat ik ze op mijn Harthouse-label gecontracteerd heb, gaan we heel goed met elkaar om. Het is altijd erg gezellig om met ze in de studio te zijn, dat maakt het werken een stuk gemakkelijker. Ik geef ze dan een algemeen beeld van wat ik wil en daarna hebben we een soort van 'jam sessie' waar de nummers dan uit ontstaan. Roman heeft een idee voor de baslijnen, ik kom met een paar vocalen en Jorn vindt dan dat er een break moet komen ofzo. We hebben uiteindelijk ruim een half jaar over het album gedaan. In de tussentijd draaide ik de platen al tijdens mijn gigs en wachtte reacties van het publiek af. Vervolgens konden we, wanneer dat nodig was, nog wat dingen aanpassen."

L2P: Vorig jaar heb je niet tijdens de Loveparade gedraaid omdat je het idee erachter niet meer zag zitten. Je moest heel veel geld neertellen om mee te mogen doen met een truck en de hele gedachte erachter, het hebben van een leuke tijd met goede muziek, vervaagde naar jou inzien. Kom je daarop terug en ben je er dit jaar wel bij?

Sven: "Nee, absoluut niet! Waarschijnlijk zal ik er nooit meer bijzijn, ook niet op de feesten rondom de Loveparade. Ik wil niks meer te maken hebben met dat weekend, het heeft me erg teleurgesteld hoe de Loveparade zich de laatste jaren ontwikkeld heeft. Hoewel ik Tresor Park wel erg mis. Daarentegen zorg ik er zelf wel voor dat ik mijn eigen leuke feesten organiseer, zoals Cocoon @ Hafentunnel (dit jaar overigens op 26 en 27 Juli)."

L2P: Is dat het verschil tussen Cocoon en Love Family, dat je voor een leuke prijs een goede tijd kunt hebben?

Sven: "Het heeft niet zozeer met de prijs te maken want die hangt van veel dingen af. Maar de mensen weten dat ze bij Cocoon meer krijgen dan alleen maar een paar dj's. Wij bieden ook dansers, acteurs en performances aan en daar moet toch op de 1 of andere manier voor betaald worden. Het gaat er bij ons om dat we meer willen bieden, iets speciaals, en dat snapt het publiek ook wel. We hebben ook avonden waarmee we helemaal geen winst maken, daar gaat het ook per slot van rekening ook niet om, we willen gewoon met de muziek mensen laten genieten en tot elkaar brengen."

L2P: Wat zijn voor jou de leuke en minder leuke dingen aan het leven van een dj/producer?

Sven: "Over het algemeen heb ik het erg naar mijn zin, anders was ik er ook niet zover mee gekomen. Ik vind het leuk om nieuw talent op een professionele manier een kans te geven. Het delen van ideeen en de bijdrage om die denkbeelden te realiseren, zijn altijd een droom voor me geweest. Het enige nadeel is dat ik mezelf er wel eens in verlies, dan ben ik teveel bezig met andere mensen en moeten mijn vrienden zeggen: Sven doe nou even rustig aan! Daarom ga ik in januari en februari ook altijd naar Azie, zodat ik weer even tot mezelf kan komen."L2P: Waarom denk je dat de mensen de donkere/hardere kant van je platen zo goed vinden, terwijl je zelf altijd vrolijk en aan het flirten bent tijdens je sets?

Sven: "Het is net zoiets als yin & yang! Donkere muziek wil ook niet perse zeggen dat het hard is, ik vind het zelfs leuk om daar geintjes mee te maken. Het is maar net van welke kant je het bekijkt, dingen die moeilijk te begrijpen zijn, kun je ook als positieve energie gebruiken. Zoals ik het zeg op 'Mindgames - I like to flirt with madness'."

L2P: Niet veel technoproducers gebruiken vocalen (of hun eigen stem) op producties. Wat is de reden dat jij dit wel zoveel doet?

Sven: "Op mijn eerste platen 17 jaar geleden zong ik al, en dat heb ik altijd volgehouden. Ik vind het gewoon leuk om met mijn stem te spelen en ik zie het meer als een soort instrument. Soms hoef je niet eens te begrijpen wat ik zeg of bedoel. Dan laad ik mijn woorden in een sampler en geven ik daar effecten aan. Een andere keer wil ik nog wel eens een realistisch verhaal met een boodschap vertellen. Zoals bij de track 'Ghost' op mijn nieuwe album. Anthony Rother en ik hebben met onze vocalen nog meer kracht achter de track gezet."

L2P: Luister je ook naar muziek als je thuis bent en is dat ook wel eens andere muziek dan techno of electro?

Sven: "Ik ben een grote fan van ambientmuziek en ik luister ook graag naar jazz. Het label Warp Records uit Engeland is een favoriet label van me wat betreft elektronische muziek om thuis naar te luisteren, vooral groepen als Plaid en Two Lone Swordsmen, krijgen dan mijn aandacht. Zelfs volksmuziek uit Afrika of Zuid Amerika staat in mijn platenkast. Ik kan ook gewoon uren naar pianoconcerten luisteren waardoor ik geinspireerd word. Niet dat ik die dingen dan in mijn eigen producties gebruik maar het inspireert me wel wat betreft de opbouw naar een climax van een nummer."

L2P: Wat vind je van de Nederlandse technoscene? Zijn er producers die naar jouw mening erg succesvol zijn of kunnen worden?

Sven: "Nederland is al lange tijd prominent aanwezig in de technoscene, ik noem bijvoorbeeld Speedy J. Ik draaide zijn nummers al in het begin van de jaren negentig toen we de +8 Records labelnights hadden in de Omen in Frankfurt. Hij is toch wel 1 van de meest getalenteerde muzikanten die ik ken. Vrijwel alles wat die jongen uitbrengt, is goed. Maar Nederland is altijd aanwezig geweest met Quazar, Acid Junkies, Saskia Slegers met haar Djax label, Steve Rachmad en nu natuurlijk ook Michel de Hey en Secret Cinema. Overigens denk ik dat techno bij het grote publiek pas weer een jaar of drie mainstream is. Nederlanders hebben altijd meer interesse in de Engelse sound gehad, toch staan ze de laatste tijd meer open voor andere stijlen zoals de Duitse sound. Persoonlijk heb ik het altijd naar mijn zin gehad als ik in Nederland draaide, ook toen ik nog alleen maar in clubs als Nighttown, Mazzo en de RoXY draaide. Een jaar of vier geleden zijn ze mij toen ook gaan boeken voor de grotere feesten en dat was eigenlijk ook mijn doorbraak in Nederland."
L2P: Hoeveel mensen werken er voor een organisatie als Cocoon? Heb jij altijd het laatste woord!?

Sven: "In Frankfurt hebben we 12 mensen op kantoor werkzaam en dan hebben we 's zomers nog een team op Ibiza. Daar zijn we vanaf 17 juni voor het derde jaar op rij. 14 weken lang organiseren we iedere maandag een geweldige avond. Ik heb inderdaad altijd de eindverantwoordelijkheid."

L2P: Is er een dj die je graag een keer bij Cocoon zou willen hebben, maar die er nog nooit is geweest om de 1 of andere reden?

Sven: "Ja, dj Shufflemaster uit Tokyo zou ik wel een keer willen hebben op een Cocoon avond. Volgens mij is hij een zeer getalenteerde producer, maar ook zeker een goede dj. Op dit moment heb ik hem nog niet gevraagd omdat we al een hele lange lijst hebben met dj's en live acts. Daardoor is er is nu even geen plaats voor meer artiesten. Het kost heel veel tijd om nieuwe mensen te begeleiden, tot op de hoogte waarop je ze wilt hebben."

L2P: Wat is de mooiste plek op aarde en waarom?

Sven: "Pff, er zijn zoveel mooie plaatsen en ik ben eigenlijk overal al geweest. Maar India, Thailand en Japan zijn voor mij wel favoriet. Ik ben voor mijn Fire World Tour laatst ook in Zuid Amerika geweest en dat is het leven ook heel apart. Eigenlijk weet ik er niet echt een goed antwoord op, Azie waardeer ik zo omdat ik daar altijd op vakantie ben. Maar ik zou het voor geen goud willen ruilen met Europa hoor, de vrijheid en faciliteiten die we hier hebben zijn ideaal. Door dingen als de EU en de euro proberen we steeds een vooruitgang te boeken. Als ik dan dingen lees in de krant die er in de rest van de wereld gebeuren, en heel soms helaas ook in Europa, dan geeft dat me alleen maar meer inspiratie om iets 'goeds' te doen met mijn muziek."

L2P: Tot slot: wat is volgens jou het belangrijkste in het leven?

Sven: "Liefde! Dat is het antwoord voor alles, het delen, geven en nemen van liefde is het belangrijkste wat er is. De liefde waarvoor je iets doet of voelt staat aan de basis van alles. Mijn idee is dat je via muziek mensen tot elkaar kunt brengen of door moeilijke periodes heen kan loodsen, omdat het zo vol emotie zit."

Cocoon

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws