S&L

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Muziek is een gevoelsuiting, dat komt van binnen!


Het Rotterdamse duo S&L, beter bekend als Steef en Leontine, is werkzaam voor het Basic Beat-label uit dezelfde Maasstad. Naast hun werkzaamheden in de aangesloten winkel en op het producerende vlak, staan de twee muziekliefhebbers elk weekend als dj-duo hun mannetje. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de uitstekende mixdubbelaar Forbidden Paradise; Changing Colours. Een subliem mixalbum dat hun talent achter de draaitafels onderstreept! Zelf omschrijven Steef en Leontine hun sound als 'lekkere, vette, stampende, gierende, gillende mooie, zingende, diepe, groovende, trommenlende technoclub en trance.' Het is de uitkomst van hun oneindige liefde voor muziek. "Muziek is onmisbaar voor ons en vrijwel alle genres hebben invloed op datgene wat we draaien en maken. Het is een gevoelsuiting en komt van binnen."

Tekst: Marcel

L2P: Wie zijn Steef en Leontine? Vertel eens wat over jullie achtergrond?

Steef: "Ik ben geboren op (12-4-'72) en opgegroeid in Schiedam. Na vele verhuizingen ben ik uiteindelijk in Rotterdam terechtgekomen. Ik heb een aantal technische opleidingen gevolgd en heb daar uiteindelijk 9 diploma's mee behaald. Ik heb een passie voor drummen, draaien en alles wat met muziek te maken heeft.

Leontine: Ik ben geboren (12-3-'77) in Rotterdam, opgegroeid in Hellevoetsluis. Ik heb Havo gedaan en de opleiding voor operatie assistente, daarbij ook gewerkt in de horeca en ik ben danseres in discotheken. Heb nog vele hobby's daarnaast, buiten de grootste dat is muziek en draaien ook nog vele sporten zoals skieen, snowboarden, paardrijden, skaten en stappen."

L2P: Welke muziek staat jullie nog steeds bij uit je jeugd en welke stijlen of stromingen hebben invloed op jullie gehad?

Steef: "Het eerste wat ik mij kan herinneren is de muziek van Bob Marley and the Wailers. Dat was een plaat die 'Babylon By Bus' heet. Het was de eerste plaat die ik kocht. Mijn ouders zijn antimuzikaal dus hadden we nooit muziek aan. Die schade heb ik ruimschoots ingehaald want na die plaat besloot ik alles van de reggae-maffia aan te schaffen. Tot ik op mijn 16e werd meegenomen door mijn oom naar een concert van Pink Floyd, BINGO. Recht in de roos. Dus kocht ik ook alles van Pink Floyd. En zo kan ik nog wel effe doorgaan.
Ik hou eigenlijk van heel veel soorten muziek, van house tot strauss zullen we maar zeggen. Eigenlijk heeft alle muziek invloed op mijn draaien nu, Ik vind het vervelend om in een hokje geduwd te worden. Iedereen heeft het erover dat we progressive draaien, maar als je goed naar de cd luistert, hoor je dat er veel verschillende elementen in zitten, Hij begint clubby, dan een beetje tribal, dan een vleugje techno en door naar iets meer trancy. En dat allemaal met een vaag tintje. Als mensen dat progressive willen noemen, vind ik dat best. Maar eigenlijk klopt het niet omdat progressive 'vooruitstrevend' betekend. Ik noem het gewoon lekkere platen."


Leontine: "Mijn eerste plaatje was Bananarama, dat ik van mijn zus kreeg. Ik luisterde vroeger altijd Hitradio (voorganger van radio 538), Toen ik een cd speler voor mijn verjaardag kreeg ging ik dezelfde dag nog een cd kopen dat was de eerste Renaissance-cd gemixt door John Digweed en Sasha, maar die kende ik toen nog helemaal niet, ik was toen 15 jaar. Ik stond soms een hele middag cd's te luisteren bij de cd-winkel om de beste (house) cd's uit te zoeken, ik kende geen dj's en wist niet wat populair was of goed, dus luisterde ik ze allemaal tot ik een goede had gevonden. Toen 538 de lucht in ging werd ik een trouwe luisteraar en nam ik de Dancedepartment elke week op. Mijn ouders zijn ook echte muziekliefhebbers dus door hen heb ik al vroeg van muziek leren genieten. Ik hou daardoor dus ook van veel soorten muziek. Muziek is onmisbaar voor ons en vrijwel alle genres hebben invloed op datgene wat we draaien en maken. Het is een gevoelsuiting en komt van binnen. Ik heb ook geen respect voor dj's die alleen maar draaien voor de show, de aandacht en het geld."

L2P: Heb je in je platen-kast oud vinyl staan dat je nog steeds draait? Zo ja, welke?

S&L: "Wij draaien eigenlijk alles nog wat we hebben, maar we hebben een paar favorieten. 1 daarvan is Emmanuel Top met 'The Fusion', dat vinden we nog steeds een topper!"

L2P: Waar en wanneer zijn jullie begonnen als dj en wanneer zijn jullie als duo begonnen? Produceren jullie ook?


Steef: "Ik ben ongeveer 4 jaar geleden begonnen met draaien toen ik uitgenodigd was bij vrienden die een dj-set hadden staan. Toen ik de eerste 2 platen mixte dacht ik: 'dit wil ik ook kunnen en het werd oefenen en kopen en oefenen...' Na 3 maanden mocht ik draaien in een dancing in hellevoetsluis en weer 3 maanden later werd ik resident-dj van de basement in... Hollywood Music hall (GVD heb ik het toch gezegd). Ik kan nu natuurlijk gaan zitten zeiken wat een ballentent het is, maar dat doe ik beter niet, want ik heb me daar in 3,5 jaar wel kunnen ontwikkelen tot de dj die ik nu ben. Moet je voorstellen, je draait pas een half jaar en je krijgt een eigen zaal in een grote discotheek waar je vervolgens 3,5 jaar lang 3 dagen in de week de hele avond moet draaien. Laat ik dit zeggen: een betere leerschool is er niet. Je ontwikkelt je enorm snel en leert hoe je het publiek moet aanvoelen. Iedereen die zo'n kans laat liggen omdat het 'Hollywood' is vind ik gewoonweg niet slim. Tuurlijk ging de muziek die ik daar moesten draaien me tegenstaan, en ik heb daar ook geleerd hoe je NIET met mensen om moet gaan. Maar alles bij elkaar heb ik daar wel meer ervaring opgedaan dan de meeste dj's die net zo lang draaien als ik. Zeker in het begin draait alles om ervaring opdoen en veel draaien."


Leontine: "Ik werkte ook in Hollywood als danseres en leerde daar Steef kennen. Hij leerde mij draaien (eindelijk want dat wilde ik al heel lang), na lang zweten en koptelefoons gooien ben ik samen met Steef resident dj geworden van de Basement in Hollywood. Hier hadden we behalve een hoop lol samen ook succes en zo is het dj-team S&L ontstaan (dus niet door romantische tafelen, om die geruchten de wereld uit te helpen). We kwamen er in de basement achter dat we beiden eigenlijk van heel andere muzieksoort hielden dan wat het concept daar was. Daardoor waren we daar niet meer op onze plaats en zijn we vertrokken om vervolgens bij Basic Beat aan de slag te gaan. Steef werkt er nu als producer en ik sta in de winkel en eveneens in de studio. Ja, we produceren dus ook."

L2P: Wat zijn jullie sterke en zwakke punten en waarom?

S&L: "We hebben in de Basement goed geleerd hoe je je publiek 'vermaakt'. Ze hebben daar 8 zalen dus als je je set niet goed brengt loopt iedereen naar een andere zaal. Bovendien zijn we allebij erg perfectionistisch, dit kan een voordeel en een nadeel zijn. Steef is wel eens erg enthousiast en wil dan wel eens te vroeg los gaan, Leontine kan erg slecht tegen lege zalen en kan dan wel eens boos kijken."

L2P: Hoe omschrijven jullie de stijl van S&L?

S&L: "Wij vinden dat we lekkere, vette, stampende, gierende, gillende mooie, zingende, diepe, groovende, trommenlende technoclub en trance-achtige platen draaien (heet dat progressive?). Eigenlijk alles wat we lekker vinden en bij een bepaalde avond of set past."

L2P: Wat is jullie mooiste set ooit en waarom?

S&L: "Onze beste set was in La Rocca vorig jaar. Een volle bak en gezellige mensen die helemaal los gingen! We hebben alweer zin in de volgende keer. Toffe tent trouwens, altijd druk en gezellig en dat op zondag!"

L2P: Zijn er plannen voor een S&L-studioalbum of releases op vinyl? Wat kunnen jullie daarover vertellen?



S&L: "We hebben grote plannen voor de toekomst, een studio-album zit er voorlopig nog niet in, eerst willen we onszelf als dj-team in Nederland en het buitenland profileren. Natuurlijk wordt er wel druk geproduceerd. Het eerste wat nu uitkomt is een remix van ons: 'Blackout' 40below (bass power). Deze remix staat ook op de cd (cd 1 nummer 4) en is nu geperst op promo, waarschijnlijk ligt deze plaat over ruim een maand in de winkels. We zijn nu druk in de studio met een eigen track bezig die al vergevorderd is."

L2P: Wat korte vragen. Jullie favoriete...

Gerecht: Steef: Italiaans. Leontine: Mexicaans
Sport: Steef: Voetbal(kijken). Leontine: dansen, skieen, snowboarden, paardrijden, fitness, skaten etc
Man/Vrouw: Steef: mijn vriendin die ik (nog) niet heb... Leontine: Eeeh...
Held: Steef: Hertog jan
Inspiratiebron: Lemon8, John Digweed, Roger Waters, Pink Floyd, Bob Marley en vele anderen
Drank: Steef: bier, baco en sinas Leontine: bacardi-lemon-7-up en heet water
Hobby's: S&L: Muziek, slapen, drummen, draaien en natuurlijk vliegeren!
Huisdier: we willen beiden graag een hond, maar hebben er helaas geen tijd voor.
Film: Steef: Nothing Hill. Leontine: Instinct
Levensmotto: Steef: alles komt altijd goed! Leontine: Blijf altijd in jezelf geloven.

L2P: Wat zijn jullie toekomstplannen als muzikanten/dj-duo? Welk doel is er gesteld?

S&L: "Veel reizen, veel draaien, veel vette tracks maken en genieten van het leven. Ons niet gek laten maken door het (helaas) moeilijke dj-wereldje.
We hebben onszelf 1 doel gesteld, en dat is een hele moeilijke: we willen het maximale uit het dj'en en produceren halen. En voor ons is het maximale waar we altijd van gedroomd hebben. Zo bekend worden dat we overal kunnen draaien en dat iedereen onze platen koopt. Of dat lukt? We hopen het. We geloven er in ieder geval heilig in, anders kunnen we net zo goed meteen ophouden. We gaan niet voor het grote geld, misschien komt dat vanzelf wel. We willen de droom werkelijkheid laten worden, dat wil toch iedereen?"

Basic Beat
Recensie Forbidden Paradise

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws