Marco V

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Dutch Champ: Marco V


Technoprogressivetribaldubhouse

Deze maand verschijnt de dubbelaar Con:Fusion van Marco V. De nuchtere Brabander die na een eeuwigheid in de DansSalon in Eindhoven, de stap maakte naar de nationale dansvloeren. Maar dat was voor de 35-jarige Marco Verkuylen niet genoeg. Het buitenland lonkte en ijzersterke producties als 'In Charge', 'Simulated' en 'Godd' effenden het pad richting de buitenlandse dansvloeren. Boekingen vanuit Engeland waren het begin. Inmiddels komen de aanvragen uit Amerika, Canada, Japan, noem maar op. Innercity liep voor hem uit en hij mocht zijn naam zetten onder de bijbehorende mixcd van de laatste editie, dat gelijk de meest succesvolle editie van de vier werd. Wie is Marco V?

L2P: Waar / wanneer ben je geboren?
Marco: "Ik ben geboren op 3 april 1966 en woon heel mijn leven al in Heeswijk-Dinther."

L2P: Welke muziek staat je nog steeds bij uit je jeugd?
Marco: "Toen ik jong was luisterde ik vooral naar disco, reggae, new wave en rock. Alles wat tussen ABBA en AC/DC lag kocht ik op single. Ik heb die bakken nog steeds op zolder staan en als ik er op een verdwaalde middag doorheen spit heb ik wel eens heimwee :-)."



'Alles wat tussen ABBA en AC/DC lag kocht ik op single'

L2P: Welke stijlen of stromingen hebben invloed op je gehad?
Marco: "Alles van disco tot house. Ik ben een echte dance-freak."

L2P: Op welk moment / leeftijd ben je serieus geinteresseerd geraakt in dansmuziek?
Marco: "Dat was rond 81/82 toen er van allerlei grote artiesten remixen op 12" werden uitgebracht. Ik kocht al veel muziek, maar ben toen steeds meer dansmuziek gaan kopen. Uiteindelijk bleef alleen de dance over."

L2P: Heb je in je platen/cd kast oudere albums staan die je nog draait? Zo ja, welke?
Marco: "Niet echt. Ik heb wel wat cd's in de auto liggen die ik wel eens draai op weg van of naar een boeking. De eerste Northern Exposures draai ik nog wel eens, of heel soms een oud album. Op het moment heb ik bijvoorbeeld Fisher Z en Patrick Cowley in mijn wisselaar zitten, zulke dingen."

L2P: Als je thuis bent, heb je dan nog behoefte om muziek te beluisteren? Zo ja, waar luister je dan zoal naar?
Marco: "Nee. Ik heb thuis niet eens een radio! Wel een SL1200 om nog wat plaatjes door te luisteren voor het draaien, maar dat telt natuurlijk niet mee... Als je van maandag tot vrijdag in de studio zit, en van donderdag tot zondag elke avond in een discotheek of op een groot feest staat te draaien, ben je blij als je thuis even wat rust hebt."

L2P: Wanneer en waar ben je begonnen als dj?
Marco: "Dat was toen ik een jaar of 14 was en met een soort van drive-in discotheekje aan het aanklooien was op een feestje. Ik weet eigenlijk niet meer precies waar en wanneer, omdat ik van jongs af aan altijd al een het rommelen ben geweest met muziek."

L2P: Wat is voor jou als dj het meest opmerkelijke wat je is overkomen?
Marco: "Het meest opmerkelijke vind ik nog steeds dat je als in Nederland met je koffer op het vliegtuig stapt om aan de andere kant van de wereld een set te draaien. Daar blijf ik me over verbazen."



'Nederlanders houden van stevigere muziek!'

L2P: Wat is je sterke punt en zwakke punt als dj en waarom?
Marco: "Daar houd ik me niet echt mee bezig. Ik doe gewoon altijd wat ik denk dat het beste is."

L2P: Wat zijn op dit moment de clubs en feesten waar je een vaste plaats op de dj-lijst hebt?
Marco: "Ik heb niet echt een vaste draaiplek. Er zijn wel clubs in Nederland, Duitsland en Engeland waar ik regelmatig draai. Dat is dan meestal 1 keer in de 2 a 3 maanden. Vooral in Engeland noemen ze zoiets dan snel een residentie. Zo draai ik elke 2 maanden in The Gallery in Londen en elke maand voor Godskitchen. Verder zijn er natuurlijk ook grote feesten waar ik elk jaar sta. Ik heb bijvoorbeeld 3 van de 4 Innercity's gehad, maar om dat nou een residentie te noemen... "

L2P: Zijn er verschillen tussen het draaien voor een Nederlands of Buitenlands publiek?
Marco: "Nederlanders houden over het algemeen van iets stevigere muziek, maar een goede plaat werkt overal. Soms is het iets meer techno, een andere keer weer meer progressive, maar dat hangt net zo veel van de club waar je draait af als van het land. In Nederland is het uiteindelijk overal net iets anders."

L2P: Hoe omschrijf jezelf je draaistijl?
Marco: "Geen flauw idee. Ik draai alles wat ik goed en leuk vind. Noem het maar: technoprogressivetribaldubhouse of zoiets. Mij maakt het niet uit."

L2P: Wat is je mooiste set ooit en waarom?
Marco: "Persoonlijk heb ik de mooiste herinneringen aan de set op Mysteryland 2001 en de Love Parade van 2000."

"Bij Mysteryland begon ik mijn set met een vol veld met mensen voor me. Toen er een ongelofelijke regenbui losbarstte ging ik ervan uit dat iedereen de tenten in zou vluchten. Maar er bleef een hele groep mensen 2 uur lang in de regen staan springen en het was nou ook niet echt bepaald warm. Dat vond ik echt heel mooi."

"Ook de Love Parade van het jaar daarvoor was geweldig. Ik stond op de laatste kar en net toen ik 'Tolerance' startte zag ik de Brandenburger Thor voor me en al die mensen met de handen in de lucht. Dat zal me altijd bijblijven!"

L2P: Is er nog ruimte voor vrije tijd?
Marco: "Ik probeer zo veel mogelijk tijd vrij te houden. Je hebt ook rustpunten nodig om dit werk vol te houden. Af en toe wat tijd om te relativeren en te evalueren is absoluut nodig."

L2P: Momenteel ben je zowel als dj als producer zeer succesvol. Het is natuurlijk een clichevraag, maar haal je uit een van de twee meer voldoening?
Marco: "Het ene gaat niet zonder het andere, maar aangezien ik alles samen met Benjamin Bates produceer, heb je dan ook samen plezier van het succes. Het succes als dj is toch meer mijn eigen ding."

L2P: Wanneer besloot je om zelf muziek te gaan maken?
Marco: "Toen mijn eerste zoon op komst was, dacht ik dat ik wat minder zou moeten gaan draaien en wat meer tijd thuis doorbrengen. Ik heb toen een Atari 1040 en wat randapparatuur gekocht en ben aan het produceren geslagen. Maar of ik daardoor nu meer thuis ben?"

L2P: Welke track is als eerste uitgebracht en op welk label?
Marco: "Mijn eerste release was 'Phoney Fables - Spring is in the air' op Clubstitute in 1994"

L2P: Als je die track nu beluistert, wat denk je dan?
Marco: "Leuk nummer, slecht geproduceerd."



'Noem mijn sound maar 'technoprogressivetribaldubhouse'

L2P: Ben je gevoelig voor kritiek?
Marco: "Ja.Ik denk dat iedereen die ergens met hart en ziel mee bezig is daar gevoelig voor is. Iedereen natuurlijk in andere mate, maar je hebt natuurlijk toch het gevoel dat wat jij zelf doet goed is."

L2P: Hoe gaat 2002 er voor jou uitzien? Op welke plaatsen sta je achter de draaitafels?
Marco: "Zoals het er nu naar uitziet ga ik in 2002 meer dan ooit in het buitenland draaien. Vooral in Engeland, maar in Amerika en Canada willen zien ze me ook graag, en ik hen natuurlijk ook :-)"

L2P: In hoeverre verschilt jouw sound als producer met die van de DJ achter Marco?
Marco: "In principe niet zoveel. Zeker mijn vinylreleases zijn identiek aan het geluid dat ik als DJ vertegenwoordig, ik draai per slot van rekening ook mijn eigen materiaal. Maar de losse nummers op het eerste schijfje zijn wel wat korter en bondiger dan de tracks die ik op de mix-cd heb gebruikt. Wellicht geeft dat het verschil tussen de DJ en de producer in mij aan. Toch probeer ik mijn fans niet te verloochenen door abrupt met een album vol ballads aan te komen. Ik ken genoeg goede DJ's die als producer een totaal ander geluid vertegenwoordigen. Met alle respect, maar zij zullen nooit echt doorbreken!"

L2P: "Wat kunnen we van Con:Fusion verwachten?
Marco: "De beste referentie zijn dus de tracks die al uit zijn op 12" of single Vision deel 1 t/m3, 'In Charge', 'Simulated' en 'Godd'. Het wordt in ieder geval een dubbel cd met al mijn 'Marco V' werk erop. Cd1 wordt een echt album en cd2 een soort 'mixed compilation', alleen dan met uitsluitend eigen werk."

Het dubbelalbum Con:Fusion verschijnt deze maand via ID&T
Marco V

Tekst: Nico
Beeld: ID&T Archief

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws