Dj Marcella

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Dutch Champ: Dj Marcella




'It all started with a big mouth'

Dj Marcella, wie kent haar inmiddels niet? Haar draaikunsten die ze ooit bij een vriend thuis ontwikkelde, zijn inmiddels uitgegroeid tot die van een volwaardig dj. Door in haar woonplaats Amsterdam te genieten van de rijke danscultuur kwam het in een stroomversnelling terecht. Zo waren de IT en Escape plaatsen waar ze van onze muzikale grootheden zoals Marcello en Dimitri genoot. Haar eigen performances begonnen in de Scandals en Dj Cafe SOL. Daar wist ze menigeen te verblijden met haar uitgekiende platenkeus. De naamsbekendheid groeide met de dag, en tijdschriften als Slam, Cosmopolitan en Aktueel waren kind aan huis. Maar ook de televisie was erbij betrokken. Zo was ze een tijd lang te zien in het voormalige Veronica-programma 'Geld voor je leven', waar ze menig Nederlander op de hoogte wist te houden van haar bezigheden in de dancescene. Al deze aandacht heeft ook haar muzikale doorbraak in een stroomversnelling gezet. In 2000 kreeg ze een residentie met Ronald Molendijk in Nighttown. Vervolgens draaide ze op Wasteland, Innercity, Sensation en S.O.A.P. Marcella is een dame die het al redelijk ver geschopt heeft en de potentie heeft om nog veel verder te komen. Voor Love2Party aanleiding om haar even aan de tand te voelen. Een tand die muzikaal gevoed wordt door haar garage en soulvolle house. Maar ook tribal en groovy techno vertegenwoordigen haar sets waarin kwaliteit voorop staat.

Tekst: Iddo

L2P: Waar komt je muzikale interesse vandaan en in het bijzonder die voor housemuziek?

Marcella: "Muziek speelde van jongs af aan al een behoorlijke rol. Ik heb vanaf mijn zevende gedanst (showdance, tapdance, klassiek). Dat is in het eind van mijn tienerjaren overgegaan in dansen in clubs. Daarnaast deed ik aan veel talentenjachten mee, die ik vaak won. Ik wist altijd wel dat ik op het podium terecht wilde komen, maar als danser is het niet echt goed boeren als je begrijpt wat ik bedoel. Ik bleek gevoel voor draaien te hebben en na een aantal jaren oefenen ben ik mezelf gaan aanbieden bij promotors.
Housemuziek is onlosmakelijk verbonden met dansen en daarom heb ik er zoveel plezier in om dat aan de mensen te geven. Ik draai ook altijd muziek waarop ik zelf graag zou dansen. Ik wil de mensen vermaken op een avond uit."

L2P: Je bent nu ruim zeven jaar met draaien bezig. Ben je er tevreden over hoe je jezelf in de loop der jaren als dj ontwikkeld hebt?

Marcella: "In het begin had ik zoiets van: ik kan wel op kantoor gaan zitten werken en voor zekerheid kiezen, maar ik wist van tevoren al dat ik dat uiteindelijk toch niet zou trekken. Ik ben toen voor een appel en een ei begonnen met draaien en van het 1 kwam het ander. Demo's maken, feestjes aflopen, mensen ontmoeten etc. Als ik terug kijk naar hoe het allemaal begonnen is, ben ik wel trots op mezelf dat het tot dusver gelukt is. Als je zo druk ermee bezig bent, geniet je er eigenlijk niet van. Nu heb ik even tijd om af en toe terug te kijken naar wat ik allemaal gedaan heb. Op dit moment zit ik in een nieuwe fase waarin ik weer een stap omhoog wil. De markt is alleen krap en er zijn veel dj's, hard werken dus!"



Ik wist altijd wel dat ik op het podium terecht wilde komen, maar als danser is het niet echt goed boeren


L2P: Wie zijn je grote voorbeelden en hebben ze enige invloed op hetgeen wat jij muzikaal brengt?

Marcella: "Ik heb geen grote voorbeelden, wel mensen die ik bewonder om wat ze doen. Dat zijn niet alleen dj's maar ook organisatoren van feesten die klein zijn begonnen en nu toch heel erg succesvol zijn. Enfin, mensen die doen wat hun hart ze ingeeft.
Ik probeer mij wel altijd te meten aan mensen die ik beschouw als de top, zij stimuleren mij, maar het is ook wel eens moeilijk. Ik ben ambitieus en wil ergens komen! Gewoon plaatjes draaien is niet genoeg, ik wil muzikaal meer brengen. Omdat ik altijd doe waar ik zelf zin in heb brengt mij dat wel eens in de problemen. Mensen moeten je muzikale smaak leren kennen en accepteren en in deze tijd van trance is dat wel eens moeilijk, erg moeilijk."

L2P: Van Mysteryland tot Now&Wow, het maakt niet uit waar of je hebt er inmiddels wel gestaan. Zijn er ondanks het schitterende lijstje nog plekken waar je absoluut nog eens zou willen draaien?

Marcella: "Ik ben inderdaad erg blij met de plekken waar ik afgelopen twee jaar heb gestaan. More, Welcome 2 the Future, Wasteland, Bloemendaal, Now&Wow. Now&Wow is nog steeds een plek waar ik geregeld draai en ook de tijd krijg. Dat is erg belangrijk om jezelf goed uit de verf te laten komen. Kijk, draaien op een vet feest is natuurlijk leuk, maar als je voor een lege zaal opent, wordt niemand daar wijzer van. Ik weet dat je niet meteen de hoofdact van de avond kunt zijn maar daar werk ik wel naartoe.
Wat dat betreft doe ik dit jaar graag nog een rondje Nederland, grote en kleine feesten maar met betere tijden, hahaha.
Wat ik wel heel gaaf zou vinden is als Chemistry of Silly's eens over de brug komt. En Dance Valley natuurlijk, daar heb ik nog nooit gedraaid."

L2P: Tegenwoordig vinden er geregeld muziekconferenties plaats. Waarvan die in Miami en Amsterdam redelijk bekend zijn. Hoe zie jij het belang van deze conferenties voor de internationale dancescene?

Marcella: "Ik ben nu twee keer naar Miami geweest. Is allemaal erg gaaf om mee te maken, maar als je niet produceert en op zijn minst 1 goede plaat hebt gemaakt, heb je er niet zoveel te zoeken. Je moet echt met een goed product komen dat boven andere uitsteekt, anders val je gewoon niet op. Zo simpel is het. Ik vind het wel goed dat deze conferenties bestaan en dat er eindelijk gehoor aan gegeven wordt, ook buiten de dancescene. Dance is 1 van de grootste 'scenes' waarin veel mensen werkzaam zijn. Dat het voor velen een serieuze baan is mag nu toch wel eens duidelijk worden in het NOS journaal!"



Ik ben ambitieus en wil ergens komen!

L2P: Vandaag de dag is het een vereiste dat wanneer je draait ook met produceren bezig moet zijn. Hoe ervaar jij dat?

Marcella: "Ja, ik heb het net al gemeld, het lijkt essentieel vandaag de dag. Ik ben mezelf er toch ook maar in gaan verdiepen, een investering voor later. Ik ken echter nog genoeg dj's die het zonder produceren ook lukt. Er is dus nog hoop voor het dj-vak."

L2P: Afgelopen jaar had je op ID&T Radio je eigen radio show. Deze is door interne veranderingen stopgezet. Ben je ondanks het feit dat dit gebeurd is toch nog tevreden over die show?

Marcella: "Ik vind zelf dat ik het heel goed gedaan heb op de radio ondanks het feit dat ik geen enkele ervaring had met dit medium. Robin Albers heeft mij 1 studiodag gegeven om wegwijs te worden en daarna heb ik het alleen moeten doen.
Natuurlijk maak je dan fouten, maar dat had in mijn programma ook zijn charme. Het programma gaf goed weer hoe ik in elkaar steek. Impulsief, gek en af en toe chaotisch wat ik dan oplos met humor. Ik heb er erg van genoten en als ik ooit opnieuw de aanbieding krijg om het te doen, ga ik er zeker weer voor."

L2P: De volgende personen zijn goede bekenden van je. Vertel eens wat ze voor je betekenen.



'Stimulerend of soms frustrerend'

Dj Roog
Marcella: "Stimulerend of soms frustrerend, hahaha. Nee, hij heeft het goed voor elkaar gekregen de afgelopen jaren. Ik ben trots op hem en hoop dat het nog lang goed met hem zal gaan. Hij verdient het, het is een heel harde werker en ik hoop hem ooit van de troon te stoten, haha (sorry schat). Hij is mijn vriend door dik en dun."

Greg (Hardsoul)
Marcella: "Ook een schat, en wordt naar mijn mening te vaak ondergewaardeerd voor zijn bijdrage aan Hardsoul. Dit komt natuurlijk omdat hij vaker in de studio zit, dan dat hij op het podium staat. Ik zou ze graag alle twee (Roog en Greg) live op het podium willen zien als Hardsoul. Misschien komt dat nog in de toekomst."



'Bij Alvredo is het allemaal begonnen'

Alvredo
Marcella: "Bij hem is het allemaal begonnen. Stappen, draaien, plaatjes kopen, muziekstijlen leren kennen. Ik ben dankbaar voor het feit dat hij ooit bij mij de videotheek binnenstapte en onze vriendschap heeft kunnen ontstaan. In de tijd dat ik met hem omging heb ik de scene leren kennen en bekeken hoe alles reilt en zeilt. Wil graag een keer samen met hem draaien, dan kan hij horen wat ik in de afgelopen 8 jaar geleerd heb."

Mc Nova
Marcella: "Ik heb Marloes leren kennen in Dj Cafe SOL waar ze op zondag wel eens met mij meezong. Daarna kwam ik haar voor het eerst weer tegen tijdens NEXUS, de maandelijkse avond in Nighttown die ik samen met Ronald Molendijk en haar hoste. Het was allemaal heel toevallig, Ronald heeft ons drieen samengebracht en wist niet dat Marloes en ik elkaar al kenden. Chemistry!"



Mc Nova featuring Marcella: 'Chemistry!'

Ronald Molendijk
Marcella: "'It all started with a big mouth'. Hij is destijds zo lief geweest mij een kans te geven in Nighttown. Dit na een brutale vraag van mij tijdens een beurs om zijn set eens op te warmen. Dat heb ik geweten ook. Ons eerste optreden was in Podium X in Vlaardingen. Ik was zo zenuwachtig dat het zweet mij van onder de oksels naar de vingers liep. Hierdoor werd het bedienen van de knoppen een stuk moeilijker. Daarna door naar Nighttown en om halfvier ging meneer Molendijk wat drinken en liet mij aan mijn lot over. En dat voor een volle zaal!? Ik ben hem dankbaar voor het vertrouwen dat hij mij toen gegeven heeft. Ook dat hij mij weer los heeft gelaten om mijn carriere op eigen benen te laten ontwikkelen. Daarnaast ben ik blij voor hem dat het met Soulvation erg goed gaat. Daar heeft hij dag en nacht voor in de studio gezeten, onbereikbaar voor iedereen."

L2P: Welke vijf platen hebben voor jou op dit moment de absolute voorkeur?

Marcella: "Daar kan ik niet echt antwoord op geven aangezien ik iedere plaat die ik heb mooi vind. Per optreden bekijk ik welke het beste past bij de sfeer van die avond en bij mijn stemming. Dat zijn dus iedere keer andere platen. Maar 'Thrill me' van Junior Jack en 'The Rock' van Punx heb ik toch wel erg vaak gedraaid het afgelopen jaar."

L2P: Wat is jouw all-time favourite vinyl top 5?

Mustafa - 'Circles'
Everything but the girl - 'Missing'
Joe Smooth - 'Promised land'
Dave Angel - '...eh...die zonder beat met die vrouwengil'
Knee Deep Bros. - 'Come to get me'

De Love2Party favorieten!

Gerecht: Italiaans!, Japans, lofrolletjes met ham en kaas van mijn moeder.
Club: Pacha, Ibiza
Sport: op dit moment niets, voorheen aerobics, yoga
Drank: appelsap, Breezer, Smirnoff Ice
Avondje uit: Lekker dansen op goede muziek of gewoon lekker uit eten met mijn vent. Video en bioscoop staan ook hoog in de lijst.
Bezigheden naast muziek: Spijkerrokken maken van oude spijkerbroeken vind ik erg leuk en ik schilder me te pletter in mijn huisje, iedere paar maanden alles een andere kleur. Best wel ziek he?
Huisdier: Jack Russell 'Jessie'

L2P: Tot slot. Wat is je visie voor de toekomst, heb je bepaalde doelstellingen?

Marcella: "Beter worden met draaien en doorbreken. Eigenlijk wil ik me gewoon verder ontwikkelen in wie ik ben en wat ik doe."

Meer info: Marcella

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws