Percy X

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Percy X - Doedelzakken, Guinness en techno

Wie denkt dat het in tweeduizend verschenen debuutalbum van Percy X een lachertje is, komt bedrogen uit. Hoewel de titel Gain doet vermoeden dat de muziek gemaakt is om op de lachspieren te werken, bewijst de Schotse producer (bij de burgerlijke stand beter bekend als Tony Scott) allesbehalve grappig te zijn. Percy X is duidelijk een technomuzikant met ambities die ook nog eens het talent bezit om ze te verwezenlijken. En dat is geen gein! Love2Party sprak met de sympathieke muzikant die zaterdag 16 februari in het Rotterdamse Nighttown tijdens MAW All Weekend acte de presence zal geven.



Tony Scott aka Percy X

Tony Scott, geboren en getogen in het Schotse plaatsje Paisley, was de doedelzakkensound van tien geleden zo zat dat hij besloot om naar Spanje te verhuizen. Daar belandde de gefrustreerde Schot in Barcelona, waar hij startte met dj-en. "Mijn verblijf aan de Costa Brava was een mooie, maar ook belangrijke tijd uit mijn carriere, want het heeft me gevormd tot de muzikant die ik nu ben", blikt hij terug. "Ik draaide mijn plaatjes in Barcelona's toonaangevende clubs als Benya en Moog, waar de sfeer heel uitbundig was. Elk weekend was het er feest en je kon goed merken dat de housescene in Barca 'a way of live' werd. Toch begon het housevirus ook Schotland te infecteren, waarop ik besloot terug te keren naar mijn geboorteland. Ik settelde me in Glasgow en begon daar ook met het produceren van mijn eigen muziek."

R&S Records
Percy X had in de begindagen van de housemuziek heel goed begrepen bij welke labels zijn muziek het best tot zijn recht kwam. Het was dus niet verwonderlijk dat zijn allereerste technoreleases verschenen op het Belgische R&S Records. Tony: "Samen met het Transmat label van Derrick May was R&S als eerste heel professioneel bezig met het uitbrengen van technomuziek. Daarnaast brachten alle grote technoproducers wereldwijd eveneens hun muziek uit op het baanbrekende technolabel. Joey Beltram, luke Slater en Kenny Larkin, om er maar een paar te noemen. Verder bracht ik ook een aantal tracks uit via Music Man en uiteindelijk kwam ik bij het Soma label uit Glasgow terecht alias Percy X."

Het koste ons een grote zak weed en liters Guinness voordat we het muzikale hoogstandje hadden geproduceerd

Gain
In januari '95 verschijnt Tony's eerste 12 inch op Soma, 'X-Tracks' genaamd, die het meteen heel goed doet in Schotland. Maar zijn echte doorbraak als producer realiseert hij met de -3 track versus Andrew Weatherall alias Bloodsugar. Tony: "Deze productie beschouw ik nog steeds als het absolute hoogtepunt uit mijn carriere! Het koste ons een grote zak weed en liters Guinness voordat we dit muzikale hoogstandje hadden geproduceerd, maar dat was het ons meer dan waard! Tja, blowen en drinken, het hoort er in ons vak nu eenmaal bij. Het enige probleem ervan is dat je alles wat je maakt op een gegeven moment goed vindt. Wanneer je 's ochtends met een kater je bed uitstapt, komt die dubbel zo hard aan zodra je ontdekt dat je toch niet zo'n wereldtrack hebt gemaakt. Op mijn nieuwe album Gain heb ik me beperkt tot het Guinness, haha. De plaat verwijst overigens naar een nieuwe underground club in Glasgow waar ik een residentie heb. Samen met internationale techno en house dj's probeer ik een speciale technovibe te creeren, waardoor de mensen wekelijks terugkeren. En dat lukt aardig! Ik draai op het moment heel opbouwend. Van diepe Chicago house en funky techno tot stevige beukplaten met hier en daar een klassieker. De goede sfeer tijdens de Gain-avonden is zo indrukwekkend dat ik mijn album wil opdragen aan al die mensen die er elke week weer staan! Zij zijn toch verantwoordelijk voor de goede sfeer en zorgen altijd voor een hoop lol, en daar staat Gain voor. Dat verwacht ik 16 februari ook in Nighttown, let op mijn woorden!"

Tekst: Marcel

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws