MAW

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

In gesprek met MAW

MAW is eigenlijk net begonnen. Het beste moet nog komen!

Op 15 en 16 februari vindt in Nighttown het MAW All Weekend plaats. Vele grote namen uit de techno en de house scene trekken dat weekend naar Rotterdam om hun kunsten achter de draaitafels te vertonen. Het belooft een goede mix te worden van buitenlandse toppers zoals Gayle San, Cristian Varela, Frank Lorber, Percy X en Trish, afgewisseld met Hollandse talenten als Edwin Bazen, Paul Hazendonk en Dave Miller. Love2party interviewt de komende weken verschillende Dj's, die dit weekend tot een feest gaan maken. Eerst is het tijd voor een gesprekje met de organisatie zelf. We spraken met Willem, de drijvende kracht achter deze organisatie, over MAW, Rotterdam, muziek en voorkeuren.
L2P: Eerst maar eens iets recht zetten. Ik zie zoveel verschillende interpretaties van MAW, waar staat het nou eigenlijk voor?
Willem: In tegenstelling tot wat veel mensen denken staat MAW niet voor Masters at Work, al vind ik die naam natuurlijk wel strelend voor ons ego, haha. Met Andere Woorden heb ik trouwens ook wel eens voorbij horen komen. In een grijs verleden, toen MAW ontsproot aan ons brein, waren er twee personen betrokken bij MAW, Marco en ikzelf. Vandaar de M en de W, Marco And Willem... Simpel doch doeltreffend!


L2P: Nu we het toch over een grijs verleden hebben. Hoe zijn jullie ooit begonnen met MAW?
Willem: MAW is een jaar of 5 geleden ontstaan nadat ik samen met een goeie vriend een verjaardagsfeestje op zondagavond had gegeven in een kleine cocktailbar in Leiden. Voor die tijd gaf ik overigens al een jaartje wat feesten op de zondagavond, in een clubje in Noordwijk met dj's als Erick E, Miss Monica, Eddy Declercq en Sander Kleinenberg. Na het verjaardagsfeest zijn we op regelmatige basis zondagavond feestjes gaan organiseren in de Haagse Opera en de legendarische Xpo. Gezien het succes hebben we in februari 2000 een keer de stap gewaagd en een groot feest gegeven in de <> met o.a. Frank Lorber, Mr. C en Trish & Kash. Omdat er op een gegeven moment in Den Haag geen groei meer in zat zijn we naar Rotterdam verhuisd waar we feesten zijn gaan organiseren in samenwerking met Future . In de nabije toekomst staan er twee feesten in de planning. Allereerst het MAW ALL WEEKEND, waar jullie reeds aandacht aan geven en in april vieren we ons 5 jarig bestaan met o.a. Pounding Grooves en een 5 uurs set van Frank Lorber in de Basement.


Willem happy en tevreden tijdens MAW


L2P: Wat waren de absolute hoogtepunten en dieptepunten voor MAW tot nu toe?
Willem: Het absolute hoogtepunt moet nog komen! Er liggen nog zoveel goeie en leuke ideeen op de plank, dat we nog erg ver weg zijn van een langdurig hoogtepunt. Omdat ik pas sinds een half jaartje full-time bezig ben met MAW, zitten we nog steeds in de "opbouwende fase". In het verleden niet voldoende tijd gehad om MAW te brengen waar we het willen hebben. Er is nog een lange weg te gaan! De ideeen die er zijn, hebben overigens niet alleen betrekking op het geven van feesten. MAW moet (en zal!) een uitgebreid concept gaan worden.

Dieptepunt vond ik persoonlijk toch wel het feit dat een bepaalde organisator mij ging bedreigen omdat we met onze programmering zogenaamd in zijn vaarwater zouden komen. Achteraf heb ik er erg om moeten lachen, omdat deze persoon zichzelf op die manier nogal belachelijk heeft gemaakt, ook bij enkele boekingskantoren en dj's waar we allebei mee samenwerken. Op het moment zelf vond ik het erg jammer dat zoiets moest gebeuren in een "scene" (vreselijk woord trouwens) waarin iedereen altijd erg goed met elkaar om gaat en we met z'n allen bezig zijn er voor te zorgen dat het publiek elke week naar een of meerdere goeie feesten kan. Beetje concurrentie kan in mijn ogen geen kwaad. Dat komt het nivo van de feesten alleen maar ten goede.

Een ander dieptepuntje vonden we zelf het feest dat we in Now & Wow hebben gegeven. Daar hadden we meer van verwacht. Ondanks de fantastische line-up (Ruskin, Surgeon, Umek, Yetti, Ho, Rodrigues en Alwin) en de hoeveelheid promotie kwamen er "maar" 1300 mensen op dat feest af.


L2P: Blijft Rotterdam de M@W stad?
Willem: Ik hoop van wel! Rotterdam is toch wel techno-stad nummer 1 in Nederland en onze concepten passen daar goed bij. Verder bevalt de samenwerking met Nighttown en Michel de Hey erg goed. Geen reden dus om te vertrekken! We zijn echter wel van plan om in andere steden kleine feestjes te organiseren. Met name voor de zondagavond zijn we buiten Rotterdam op zoek naar een leuke lokatie. In mei staat er waarschijnlijk weer wat te gebeuren op de Dag des Heeres!


L2P: Wat vind je eigenlijk van Rotterdam?
Willem: Op sommige plekken doet de stad vrij grauw en onpersoonlijk aan, maar gelukkig zijn de (meeste) inwoners precies het tegenovergestelde. De architectuur vind ik fantastisch en vernieuwend. Veel aparte gebouwen en objecten. De laatste jaren ga ik voor 99% alleen nog maar uit in Rotterdam, juist omdat ik het daar het gezelligste vind. Ga bijna elke vrijdag naar Future in Nighttown. Verder zijn er in Rotterdam op het moment veel leuke mensen bezig met dance. De organisatoren van Verse Geesten, die ons idee voor de zondagavondfeesten een hele andere dimensie hebben gegeven, Sillies en Sound Architecture in Off Corso. Vooral de (gevarieerde) programmering daar is erg sterk. En die Koopgoot he? Dat is natuurlijk ook een fantastisch stukje Rotterdam. Ha ha... hoe verzinnen ze het!


"Zie er natuurlijk veel jonger uit, zo gedraag ik me ook trouwens"


L2P: Nu even over Willem zelf. Vertel eens, wie is Willem eigenlijk en wat houdt hem zoal bezig?
Willem: Het lijkt wel een sollicitatiegesprek! Zal jullie niet verbazen dat ik inderdaad Willem ben, geboren 33 jaar geleden in Den Haag, getogen in Voorschoten (onder de rook van Leiden). Woon sinds kort in Wassenaar, waar ook het MAW kantoor zit. Maar laat je vooral niet misleiden door de 33 jaren. Zie er natuurlijk veel jonger uit, zo gedraag ik me ook trouwens (haha, red). Organiseren zat er al vroeg in. Schoolfeestje hier, schoolfeestje daar. Wat uiteindelijk tot MAW heeft mogen leiden. Wat me zoal aan bezig houdt? Tja, wat niet. Als internetverslaafde struin ik heel het net af naar interessante en leuke dingen. Goeie vervanger van teletekst dat internet! Voor de rest gaat mijn meeste tijd naar MAW.

L2P: Welke Dj heeft op jou tot nu toe de meeste indruk gemaakt?
Willem: Muzikaal gezien toch wel Dave Clarke en Miss Monica. Dave Clarke is een van de weinige dj's die altijd doet wat hij zelf wil, geen compromissen sluit qua draaistijl en zich niet laat leiden door de publieke opinie. Daarnaast is het nog een gigantisch toffe vent ook. Lig dan ook altijd helemaal dubbel als ik berichten lees als dat hij een chagrijn zou zijn, geen gevoel voor humor zou hebben, etc etc. Heb hem nu een paar keer mogen ontmoeten en al die negatieve berichten liggen erg ver van de werkelijkheid. Miss Monica omdat ze een brok energie was achter de draaitafels. Heb nog steeds erg goeie herinneringen aan haar sets in het HAL gebouw in Rotterdam. Hoop allereerst voor Monica zelf dat ze haar ziekte te boven komt (Wat Love2party ook van harte hoopt, red.) en voor alle feestgangers dat ze ooit nog eens terug zal komen als dj. Verdere favorieten zijn Edwin Bazen, Oliver Ho, Trish, Erick E en Remy (als hij techno draait).


Willem & Trish


L2P: Met welk gerecht kunnen we de persoon Willem vergelijken en waarom?
Willem: Bizarre vraag! Is dit een strikvraag of zo? Kan ook zo gauw geen gerecht verzinnen wat mijn complexe persoonlijkheid zou kunnen omschrijven, haha.

L2P: Wat is het meest gekke verzoek dat je ooit gehad hebt?
Willem: Om antwoord te geven op de vraag "Met welk gerecht kunnen we de persoon Willem vergelijken en waarom?"

L2P: Wanneer was je voor het laatst echt dronken?
Willem: Echt dronken? Even denken hoor. Das alweer een tijdje geleden. Met Edwin Bazen in Cocoon Club in Frankfurt. Ze hebben daar een gek, roodachtig, drankje wat vrij gekke dingen met je doet. Tenminste, als je de hele fles leeg gedronken hebt wel. ErdbeiLimon heet het. Medewerkers van Cocoon bleven het inschenken. Volgende dag was geen pretje kan ik je vertellen...

L2P: Wat is de meest bizarre plek waar je het ooit gedaan hebt?
Willem: Dronken geworden bedoel je toch? Kan me niet voorstellen dat jullie lezers het leuk vinden om te weten waar organisator Willem "het" gedaan heeft, haha (ach waarom niet, red.). Dus wat dat dronken betreft: met een goeie vriendin in de langste kabelbaan ter wereld. Voor iemand met erge hoogtevrees als ik kon ik maar een ding doen: drinken! Dat kreng is echt te lang en te hoog!


"ik kon maar een ding doen: drinken!"


L2P: Wie zou jij nou wel eens een bloemetje willen geven?
Willem: Tinus Netelenbos. Voor haar, hopelijk spoedige, afscheid. De tolpoorten en het hele rekeningrijden heeft ongeveer 100 miljoen Euro gekost en nu wordt het niet ingevoerd!!! Als ik er aan denk wat we met dat geld hadden kunnen doen, dan word ik echt heel misselijk.

L2P: Wie zou je een klap op zijn bek willen geven?
Willem: Louis van Gaal! Ik ben absoluut geen voetbalfan en heb er ook totaal geen verstand van, maar als ik die man op tv zie en hoor praten komt er altijd een vreemd soort agressiviteit in mij op. Maar verder ben ik een erg vredelievend persoon.

L2P: Wat is de hoogste boete die je ooit gehad hebt?
Willem: Oei! Das lang geleden... Zal zo rond de fl. 800,00 zijn geweest. Voor te hard rijden.

L2P: Als je een dag Madonna mag zijn, wat zou je dan doen en waarom?
Willem: De Koopgoot leeg kopen (just kiddin') en daarna een avond en nacht op stap met Ted "MTC". Goeie combinatie lijkt me dat. Altijd als ik Ted zie moet ik aan Madonna denken. Geen idee waarom, verklaar me voor gek, maar het is gewoon zo! Andersom is het gelukkig niet zo, anders zou ik toch iets teveel aan Ted denken.

L2P: Favoriete...
Gerecht: Dat zijn er een hoop! Pasta's, tapa's, Thaise en Indische gerechten zijn toch wel mijn favorieten
Club: Nighttown (Basement!) en Fuse
Sport: IJshockey (vroeger gedaan, nu alleen nog fervent fan van de NHL) en skien
Vrouw: Betty Boo
Drank: Wodka en melk (nee, niet samen!)
Avondje uit: Eten, drinken, dansen...
Bezigheden: Internet, thuis proberen plaatjes te mixen, veel uit eten, teveel uitgaan, gekke vragen van partysites beantwoorden en nog veel meer
Huisdier: Aibo ERS - 210 (luistert erg goed, ha ha)
Website:Kijk maar op onze nieuwe flyer. Logo en URL van mijn favoriete website staat op de achterkant!


Favoriete huisdier : de Aibo ERS - 210


L2P: Wat is je top 5 van favoriete platen en cd's op dit moment?
Willem: Dat zijn er eigenlijk zes!

1 Sven Vath - Je t'aime
Briljante eigentijdse versie van het tijdloze nummer van Serge Gainsbourg. Vocalen van Miss Kittin en Vath zelf. De B-kant, Design Music, mag er ook zijn.

2 Dave Clarke - The Compass rmx-en
Het origineel op zich is al een knaller van jewelste. De rmx-en van Terence Fixmer en Josh Wink voegen echter nog een hoop toe. Vooral de acid mix van Wink doet vervlogen tijden herleven.

3 Viridian - Sunhump rmx-en op Forbidden Planet Records
Ook hier was het origineel al een topper. In het verleden veel gehoord bij Michel de Hey. Twee Classified Project remixen die vrij dicht bij het origineel liggen. Wel wat sneller en dansbaarder.

4 Rue East - Remove, Claude Young rmx
Een oudje, maar heb 'm pas sinds kort (met dank aan Branz van Confused). Deze plaat zit nog steeds in de koffer van o.a. Jeff Mills. Dit is voor mij het voorbeeld van klassieke techno, techno zoals het hoort. Goeie bass, simpele strings, de meerwaarde zijn de vioolsamples.

5 Andre Galluzzi & Paul Brtschitsch a.k.a. Taksi - Schneesturm
Nieuwste release van Plus 8. Eind vorig jaar een paar keer gehoord op promo, geloof dat tie nu net uit is. Kan wel is de beste plaat van 2002 worden! Beetje vroeg om dat nu al te zeggen, maar tis echt een superplaat!

6 Armand van Helden - Why can't you free sometime
Sublieme combinatie van rock, pop en dance. Fantastische vocoder-stem. Soms hoor je een hele tijd niks van hem en dan, boem, daar is hij weer met een klapper van een plaat.

L2P: Tot slot, Jouw lijfspreuk ?
Willem: Lijkt een beetje op jullie url: "Live 2 Party!" En als goeie tweede: "Wacht niet tot morgen met wat je vandaag kan doen!"


MAW All Weekend


Vrijdag 15 februari

Main Hall
Edwin Bazen
Toni Rios
Cristian Varela
Michel de Hey

Basement
Erick E (5 hr set)
Zaterdag 16 februari

Main Hall
Edwin Bazen
Percy X
Frank Lorber
Gayle San

Basement
Damian Keane
T-Quest
Trish

Smirnoff Talent Room
Dave Miller
Paul Hazendonk
Stick Mayson


Voor preview, info en prijsvraag check : MAW All Weekend Preview

More MAW info check : MAW Website