Perplex

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Talent: Perplex
Zijn muziek is spannend, heeft de meeste impact, music of the moment en hij bouwt de climax goed op. Deze jongen weet hoe het werkt!

Perplex!
De Jury was van mening: 'Zijn muziek is spannend, heeft de meeste impact, music of the moment en hij bouwt de climax goed op. Deze jongen weet hoe het werkt!' Vorige week is hij winnaar geworden van de Grote Prijs van Nederland (GPVN). Reden voor Love2party om deze jonge Rotterdammer eens aan de tand te voelen Wat voor weg heeft Perplex afgelegd om zover te komen? En uiteraard de vraag wat we in de toekomst kunnen verwachten van dit grote talent. Vandaag op love2party.nl de winnaar van de GPVN in de categorie Dance: Perplex.

Vanwaar de naam Perplex?

Ik ben een avondje het woordenboek ingedoken. Ik heb gezocht naar een korte, pakkende naam, die een hoop mensen zou aanspreken en ook internationaal niet zou misstaan. Ik heb hiervoor een aantal andere namen gebruikt. Ik heb plaatjes uitgebracht op namen als Kinga, Dehydrate, Caramel en Poltec. Maar nu wilde ik een frisse start maken in verband met de GPNL en zo heb ik de naam Perplex uit het woordenboek gepikt.
Als mijn komende optredens hetzelfde effect zullen hebben op het publiek als op het publiek in Paradiso dan doet mijn muziek de naam gelukkig wel eer aan.

Kunnen we je muziek, naar goed Nederlands gebruik, in een bepaald hokje stoppen? Of heb je helemaal je eigen stijl?

In het goed gevulde Nederlandse hokje van techno en electro (met alle substromingen/invloeden van dien) heb ik volledig mijn eigen stijl.



Betekent de GPVN al iets op het gebied van Dance? Het is toch meer een opstap voor bandjes?

De GPNL heeft zich een aantal jaren geleden opgesplitst in een aantal varschillende categorieen. Dance is er daar een van. Hoewel de categorie Rock de meeste publiciteit heeft gekregen, heb ik zeker niet het gevoel dat Dance het 'ondergeschoven kindje' is. Wel ben ik van mening dat van de acts die meededen aan de categorie Dance de nadruk te veel lag op cross-over. Terwijl de stroming Dance toch veel meer te bieden heeft.

Wie deden er nog meer mee en hoe was de kwaliteit van je medestanders?

Er hebben 6 acts opgetreden tijdens de finale, waaronder 4 bandjes. De twee acts die de publieksprijs en prijs voor beste muzikanten in de wacht hebben gesleept, respectievelijk Bump en Romero, hebben de meeste indruk op mij hebben gemaakt. Zij hebben deze prijzen naar mijn idee ook terecht gewonnen. Bump bestaat uit twee jongens uit Eindhoven, Bas en Wietse, met wie ik een geweldige tijd heb gehad tijdens de finale. We deelden namelijk de kleedkamer. Zij waren de enige act die, net als ik, alleen gebruik maakten van elektronische apparatuur. Hun muziek is erg vitaal, dansbaar, warm en doet Engels aan. Zij zijn met hun huidige formule pas twee jaar bezig...RESPECT! Het is (hoop ik) slechts een kwestie van tijd voordat we meer van deze jongens gaan horen.
Romero is een jongen die, samen met een geweldige zangeres en drummer, een Braziliaans/lounge-achtige set liet horen die instrumentaal erg goed in elkaar zat. Ook hij komt er wel.



Wat houd je allemaal over aan de GPVN?

Het mooiste zijn de optredens op Eurosonic, Metropolis en Dancevalley (als dat er volgend jaar nog is tenminste) Ik heb ook een hoop leuke contacten opgedaan en mag 2 dagen de Wisseloord-Studio's in. Verder heb ik een levensgrote beker in mijn huiskamer staan en een (inmiddels lege) fles champagne van een formaat dat ik tot nog toe alleen op TV heb mogen aanschouwen. En, last but not least: een hoop zelfvertrouwen, een paar interviews en een leuk geldbedrag.

Wat heeft Pavel verder al gedaan qua DJ-en en produceren?

Ik heb een aantal jaar geleden in LA DS, destijds nog een gewaardeerde club in Den Haag, gedraaid. Ik draaide toen gedurende 2,5 jaar 'Club' op de zaterdag samen met DJ Ramon. Later een aantal keer in Nighttown en op verschillende feestjes. Het draaien heb ik echter in verband met tijdnood (tijdelijk) op de 2e plaats gezet, omdat ik zelf wilde gaan produceren. Het is inmiddels zo'n 4,5 jaar geleden dat ik daarmee ben begonnen. Ik heb twee jaar geleden het geluk gehad het vertrouwen van Ronald Molendijk te kunnen winnen en heb onder Basic Beat een aantal plaatjes uit kunnen brengen onder de namen Dehydrate, Kinga en Caramel op de labels R.P.M., Source en op Basic Beat zelf. Ook heb ik via Laidback Luke een tweetal releases gehad op Subspace (United) onder de noemer Poltec. Na een jaartje stilte ben ik nu weer volop aan de slag gegaan en het resultaat is bekend!

Ga je zelf nog veel stappen en bepaalde DJ's bezoeken?

Niet zo onwijs veel, eens per maand ongeveer. Ik bezoek zo nu en dan bepaalde DJ's en ga liever niet meer naar grote, onpersoonlijke feesten. Ik luister liever naar 1 goede DJ in een klein zaaltje.



Wat kunnen we van Perplex allemaal gaan verwachten de komende tijd?

Vanaf 7 december is mijn GPNL-live-set via fabchannel te beluisteren/bekijken. Met oud en nieuw treed ik op in Podium P60 in Amstelveen, en naast de boekingen die ik heb overgehouden aan de GPNL hoop ik nog een hoop te kunnen laten horen. Bovendien kun je mijn muziek ook GRATIS downloaden op Vitaminic. Voorlopig gaat het nog maar om 1 track, maar dit zullen er binnenkort meer worden, zeker als mijn website straks klaar is.

De toekomstplannen en dromen van DJ Pavel/Perplex:

Ik hoop nog veel meer muziek te kunnen maken en uitbrengen. Verder wil ik ook het draaien weer volledig gaan oppakken en dan met beide de wereld veroveren.

Wie is je grote Voorbeeld?

Ik volg R.D.James a.k.a. Aphex Twin al sinds ik met dansmuziek bezig ben. De verwrongen geest van deze man inspireert mij wel, ja. Daarnaast een paar andere grote namen, zoals Autechre, Orbital, Underworld, FSOL, Dave Tipper, Luke Slater, Johannes Heil en niet te vergeten Alisee en Kylie. De lijst van inspiratiebronnen is eigenlijk te lang om op te noemen.

Wij willen Pavel vanaf deze plek nogmaals feliciteren met zijn overwinning in Paradiso. Wij zullen DJ Pavel en zijn live optredens als Perplex uiteraard blijven volgen. En ook over zijn Internetsite later meer. Perplex, to be continued....

Interview: Chris
Foto's: Young Urbans

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws