Yonderboi

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Hij maakt zijn muziek niet om zichzelf in de gevestigde orde van topproducers te manifesteren. Ook zal de Hongaar zich nooit verrijken aan de commercie, want hij produceert wat hij zelf wilt en niet omdat er markt voor is. Dat Laszlo Fogarazi Jr. veel talent bezit is na de verschijning van zijn debuutalbum Shallow and Profound wel duidelijk. Toch blijft de sympathieke producer erg bescheiden onder het succes en geniet de jonge kunstenaar met volle teugen als hij zijn muziek en het gevoel mag delen met het publiek. Yonderboi heeft vorig jaar december na een uitputtende toer van twee weken bewezen dat zijn jazzy composities en atmosferische ritmes erg populair zijn in ons koude kikkerlandje. Niet voor niets zal de Chesterfield tent aanstaande zaterdag uitpuilen als hij een live optreden doet!

Yonderboi is een echte Dandy. Hij gaat voornamelijk strak in het pak gekleed en heeft zelfs een heuse stropdassenverzameling. Dat deze persoonlijkheid gevolgen heeft voor zijn producties, blijkt wel uit zijn 'chique' sound. Muziek en imago zijn bij de Hongaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij wordt vrijwel door elke media instantie in het loungehokje gestopt en dat is wel begrijpelijk. Het debuutalbum Shallow and Profound is een mengeling van jazzy trip hop en Oost Europese filmmuziek. Het is dus niet raar dat hij een loungestempel op zijn voorhoofd kreeg geplakt.Toch probeert Yonderboi het vervelende plakkertje van zijn gezicht af te trekken. "Ik vind het maar niets dat de muziekpers ons in hokjes propt," klonk de Hongaar vorig jaar enigszins teleurgesteld over de beoordeling van zijn muziek. De hedendaagse 'downtempo-elektronica' klinkt te perfect en is veel te eentonig. Veel producties worden beperkt met louter bossa nova-achtig ritmestructuren, die vergezeld gaan met 'catchy' refreintjes. Zo simpel, gevoelloos en oppervlakkig, daar wil ik mijn muziek absoluut niet mee vergelijken. Duidelijke taal van het twintigjarige Hongaarse wonderkind dat in drie dagen tijd het jazzy trip hop album Shallow and Profound in elkaar flanste. Met behulp van een aantal bevriende muzikanten en een beperkt budget, kreeg hij de mogelijkheid om drie dagen van een dure studio gebruik te maken. Om vervolgens op zijn eigen PC de tracks te arrangeren. Juist vanwege de bizarre omstandigheden waaruit het album voortvloeide, verdient hij positieve kritieken. Zeker omdat het resultaat ook nog eens verbluffend goed is!

Hongarije
Sinds de val van de Berlijnse muur in 1989 is er veel veranderd in Oost Europa. Naast alle politieke en economische verbeteringen, heeft ook de muziekcultuur enorme progressie geboekt. Muzikanten kregen, naast kunstenaars, politici en andere bijzonder begaafde individuen, de mogelijkheid om zichzelf breder en naar Westerse maatstaven te ontwikkelen in de vorm van subsidies. Toch is er, wat een gezonde muziekcultuur betreft, nog genoeg werk aan de winkel. Ook in Hongarije doet men er alles aan om hun talenten en artiesten te koesteren. De positieve aandacht van Yonderboi in Hongarije kwam echter pas op gang na de lovende reacties uit Engeland, Duitsland en Nederland. Dat was vijftien jaar geleden tijdens het communistische regime wel anders, liet Yonderboi vorig jaar voor zijn performance in het Rotterdamse Waterfront weten. Er werd geen aandacht besteed aan talent. Sterker nog; wanneer je volgens de autoriteiten een intellectuele dreiging vormde, kon je sneeuwpoppen gaan rollen in Siberie. Onder leiding van Yonderboi en DJ's als Marcel en Palotai komt daar langzaam aan verandering in.

Inspiratie

Laszlo Fogarasi Jr. heeft een grafische studie gevolgd en is nog steeds erg bedreven in het creeren van kunstzinnige objecten. Daarnaast speelde hij piano en gitaar en werd hij dagelijks geconfronteerd met de immense platencollectie van zijn vader. Hij kwam erg vroeg in aanraking met muziek en kunst. Zijn moeder vond dat hij piano- en gitaarlessen moest nemen en zijn vader kreeg veel voldoening als ze samen van zijn Miles Davis platen genoten.
Hij heeft zijn opleiding weten te combineren met zijn muzikale interesses. De kunstwereld intrigeerde hem onwijs bij het maken van muziek. Hij werkt dan ook samen met verscheidene kunstenaars uit Europa. Daarnaast produceert hij ook humoristische muziek, zoiets als de vrolijke 'Pabadam' track van zijn album. Ik ben net twintig geworden, dus ik heb nog genoeg tijd om me breder te ontwikkelen. Louter het beheersen van keyboards en synthesizers is voor mij niet genoeg. Als je alleen maar om kunt gaan met de elektronische aspecten van muziek, ben je in mijn ogen geen muzikant. Ik heb daarom nog een lange weg te gaan, maar het begin is absoluut gemaakt!"

Het album Shallow and Profound is nog steeds verkrijgbaar in de betere platenzaak. Zaterdag 4 augustus staat Yonderboi in de Chesterfield tent op Dance Valley. Hou de naam Lazslo Fogarazi Jr. in de gaten. Hij is op het moment weer zeer productief, muziek zal zo spoedig mogelijk uitkomen!

albumrecensie Shallow and Profound
Luister naar Shallow and Profound

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws