Secret Cinema

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Dutch Champ: Secret Cinema

Hij is een producer die onder vele pseudoniemen succesvolle releases uitbracht. Onder de noemers Grooveyard en Secret Cinema was de Rotterdammer het succesvolst, want wie kent 'Mary Go Wild', 'Watch Me Now' en 'Timeless Altitude' nu niet? Of zijn onderwaardering in de Nederlandse dancescene het gevolg is van het feit dat hij nooit een album uitbracht, kan hij nog niet bevestigen. Immers zijn langverwachte lp ligt pas over een maand in de schappen. Wat het (label)maatje van Michel de Heij wel weet, is dat het resultaat van zijn debuutalbum fenomenaal is. Hij werd tevergeefs genomineerd voor een Lucky Strike Dance Award voor zijn verdiensten als live act, want die ging tegen alle verwachtingen in naar Junkie XL. We hebben het over Jeroen Verheij, die alle potentie bezit om de criticasters dit jaar de mond te snoeren.

L2P: Wat zijn de goede eigenschappen van Jeroen Verheij zowel als persoon als muzikant?
Jeroen: Altijd op zoek naar iets wat nog niet gedaan is, wat er voor zorgt dat de evolutie gaande blijft. Altijd eerlijk zijn is ook wel een goede eigenschap.

L2P: Daar waar goede eigenschappen zijn, komen ook slechte voor...
Jeroen: Die eerlijkheid zorgt soms voor kritiek op momenten waar het eigenlijk niet nodig is. Dan vergeet je met de ander rekening te houden.

L2P: Wat is je levensmotto?
Jeroen: Eerlijkheid duurt het kortst. Je bent dan namenlijk vaak vlug klaar.

L2P: Wanneer kwam je voor het eerst in contact met muziek en door welke dj / producer werd je daarbij geinspireerd?
Jeroen: De eerste keer in contact met muziek? Toen ik nog niet eens kon praten denk ik. Maar met House ongeveer '89-'90 via vrienden als Remo en Roos leerde ik meer over maxi-singles en draaitafels.

L2P: Wat zijn hedendaags je favoriete dj / producers / live acts?
Jeroen: DJ's zijn Sven Vath en Michel de Heij. Mijn favoriete producers zijn Diego en Nectar. Live-acts komen op dit moment even niet naar boven...

L2P: Waarom heeft Secret Cinema geen Lucky Strike Dance Award als beste live act gewonnen en is dit terecht?
Jeroen: Waarschijnlijk vindt men iemand die een peuk rookt tijdens zijn live-set interessanter. Terecht? Als je wint dan win je.

L2P: Wat vind je van dergelijke muziekprijzen?
Jeroen: Als je wint is het leuk. Maar ik vind het een prettiger gevoel als mensen gewoon vertrouwen in m'n live-set hebben. Daar kan geen prijs tegen op.

L2P: Meest onderschatte dj / producer
Jeroen Verheij. Me myself and I

L2P: Meest overschatte dj / producer
Jeroen Verheij: Teveel om op te noemen.

L2P: Wat is kenmerkend aan de live show van Secret Cinema?
Jeroen: Dat het een uur (of meer) flink doorgaan betekent en de interactie met het publiek het belangrijkst is.

L2P: Wat doe je om een live act zo geslaagd mogelijk te laten verlopen?
Jeroen: Zo dicht mogelijk bij het publiek terecht komen (dat heb ik vaak niet zelf in de hand, helaas). En er zelf natuurlijk veel plezier in hebben, wat vaak het spelen van nieuwe nummers betekent.

L2P: Je debuutalbum ligt binnenkort in de winkel. Toch ben je al zo'n tien jaar professioneel met muziek bezig. Vanwaar die vertraging?
Jeroen: Mijn eerste productie Meng Syndicate komt uit '91, dus ben ik inderdaad al een behoorlijke tijd met muziek bezig. Op de een-of andere manier ben ik er gewoon nooit mee bezig geweest. Het maken van 12 inches gaf mij voldoende bevrediging. Maar nu heb ik ineens zoveel nieuwe muziek dat ik makkelijk twee albums kan uitbrengen!

Wat kun je over het album vertellen (zowel de lp als de cd)?
Jeroen: Het album op vinyl betekent flink doorstampen, met als contrast twee rustige club nummers. De CD begint rustig en bouwt dan op naar het stevigere werk en wordt net als een verzamel-cd aan elkaar gemixed. Ik probeer nog wat ruimte over te laten voor een PC verrassing.

L2P: Je favoriete track allertijden...
Jeroen: French Kiss van Lil' Louis, waarschijnlijk

L2P: De beste Jeroen Veheij plaat allertijden...
Jeroen: Moet nog gemaakt worden vermoed ik, maar 'Timeless Altitude' vind ik ook wel een lekker nummer.

L2P: Is een producer ook altijd een goede dj en andersom?
Jeroen: NEE, maar soms wel.

L2P: Wat maakt een producer goed? En wat verwacht je van een goede Dj?
Jeroen: Als de producer zijn grenzen probeert te verleggen en niet in herhaling valt. Voor een Dj geldt dat men gewoon z'n best doet en niet lui mag worden.

L2P: Wat kunnen we naast het album de komende tijd nog meer van je verwachten?
Jeroen: Voorlopig ben ik volop met de filmmuziek van Barcode bezig. Een 35 mm 3D-Animatie film van Adriaan Lokman. Wat televisie tunes voor een lokale zender. En veel 12 inches, denk ik.

L2P: Bedankt voor het gesprek!

Het debuutalbum 'White Men Can't Funk' van Secret Cinema zal begin september in de schappen liggen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws