Sander Kleinenberg

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Dutch Champ: Sander Kleinenberg

Met tracks als 'Sacred' en 'My Lexicon' vestigde de Nederlander Sander Kleinenberg definitief zijn naam als producer. De tracks zijn afkomstig van de '4 Seasons ep', waarvan het derde en laatste deel voor de zomer zal verschijnen. Als dj rijst zijn naam internationaal sterk. Zijn laatste wapenfeit is het fantastische mixalbum dat de Nederlander mocht samenstellen voor Nubreed, sublabel van het vermaarde Global Underground label.

Begin april lag hij in de schappen. Het Nubreed album samengesteld en gemixt door Sander Kleinenberg, de Nederlandse dj en producer die in 2000 aan een ware opmars begon, die nog lang niet ten einde lijkt. Sander is de eerste Nederlander (en de eerste Europeaan!) die zijn kunsten mag vertonen op Nubreed, een sublabel van het befaamde Global Underground label. Onder dezelfde naam brengt het label een ijzersterke serie mixalbums uit waartussen namen prijken als Sacha, John Digweed en bijvoorbeeld Darren Emerson. Voornamelijk dj's die hun naam wereldwijd al gevestigd hebben. Met het sublabel Nubreed daarentegen richten ze zich op de dj's van morgen. Niet voor niets zeggen ze bij Global Underground: 'Nubreed is about future music mixed by future stars!'

Sander Kleinenberg, a future star!

Love2party zocht contact met de succesvolle Nederlandse dj en producer. Maar dat viel niet mee. Een intensieve promotietour bracht Sander in een aantal weken over de hele wereld. Sets in de Verenigde Staten, Europa, Zuid-Amerika en natuurlijk Engeland volgden elkaar in hoog tempo op. Vrijwel dagelijks zat Sander in het vliegtuig. Veelal zonder slaap na weer een enerverende maar vermoeiende ervaring ergens in de verste uithoeken van onze aardkloot. Via zijn management wisten we iedere keer een paar vragen bij Sander te krijgen via de fax, telefoon of e-mail. In het vliegtuig beantwoordde Sander steeds een paar vragen en hield kort bij waar hij naar toe ging en wat hij daar meemaakte. Een blik in het dagboek van Sander Kleinenberg.

19 maart 2001 Virgin Atlantic stoel 7c
"Ik vlieg nu boven de Atlantische oceaan. Ben op Heathrow ingestapt en onderweg naar Chicago. Tijd voor de eerste vragen!"

L2P: "Wie is Sander Kleinenberg?"

Sander: "29 jaar, man, woont samen met Simone in Londen en vooral de laatste tijd erg gelukkig met de wijze waarop hij gegroeid is. Geboren in Delft maar opgegroeid in Twente, in het provinciale Almelo. Hij begon als dj nadat hij gevraagd werd voor schoolfeesten. Dat ging zo goed dat hij op 16-jarige leeftijd alle moed bij elkaar raapte en solliciteerde bij een locale discotheek. Vanaf dat moment werd hij gegrepen door het virus!"

L2P: "Welke muziek staat je nog steeds bij uit je jeugd en wat is van invloed op je geweest?"
Sander: "Alles van Mozart en Duke Ellington tot Mantronix. Van alle stijlen moet ik bekennen dat de zogenaamde American Black Urban het meeste invloed op mij heeft gehad. Blues, soul, jazz maar vooral hiphop. Ik was veertien en raakte gefascineerd door die hele subcultuur. Van de kleding tot graffiti!"

19 maart 2001 United Airlines stoel 17e
"Ben onderweg van Chigaco naar Denver. Vanavond draaien in 'Boulder' in Colorado. Nog even wat vragen beantwoorden."

Nekklachten als gevolg van het vele vliegen!?

L2P: "Als je thuis bent, heb je dan nog behoefte om muziek te beluisteren?"

Sander: "Over het algemeen luister ik naar nieuwe muziek voor mijn sets. Ook vaak als ik aan het werk ben in de studio. In de studio staan iets van 20.000 12-inches uit de jaren zeventig en tachtig waarvan ik er ook veel beluister. En het blijft verbazingwekkend om de muziek te horen van bijvoorbeeld Nile Rodgers of Giorgio Moroder. Dat zijn de blueprints van de dingen waar we vandaag mee bezig zijn. Je kunt je afvragen of we allemaal we zo vernieuwend bezig zijn op dit moment?
Thuis draai ik nog wel eens albums uit de 'Rebirth of Cool' serie of een album van bijvoorbeeld Coldplay of 'Kid A' van Radiohead. Simone houdt heel erg van mixalbums, vooral house. Dat staat thuis dan ook vaak aan. Maar een echt plezier doe je mij met heerlijke oude jazz en soulmuziek. Helaas heb ik veel te weinig tijd om er echt van te kunnen genieten!"

L2P: "Wat is het meest opmerkelijke dat je als dj is overkomen?"
Sander: "In het algemeen de wending die het dj-en heeft genomen. In het begin was de dj een gozer ergens in de hoek van de tent, die niet wou dansen. Nu wordt de dj gezien als een popster, een icoon die de hele wereld overvliegt en met zijn hoofd op de covers van allerlei bladen staat. Een goede vriend van mij, Sasha, stond laatst op de voorpagina van de Engelse Sun! Omdat hij betrokken was geraakt bij een klein auto-ongeluk!"

20 maart 2001 Mexicana Airlines stoel 17e
"Ben onderweg van Denver naar Mexico-City. Vannacht gedraaid in de 'Boulder' in Colorado, zo'n vijftig kilometer van Aspen, Rocky Mountains. Een fantastische club met 300 personen. Het was een rendez-vous met Nick Warren. Helaas al vroeg afgelopen, maar ik kon daardoor wel een keer op tijd (om ongeveer 03.00 uur) naar bed!"

L2P: "Wat is je sterke punt en zwakke punt als dj en waarom?"

Sander: "Mijn sterke punt is dat ik een oor heb voor nieuwe stromingen, een nieuw en fris geluid. Dat is tevens mijn zwakke punt omdat ik soms muziek draai voor een publiek dat er nog niet klaar voor is, dat er nog niet zoveel mee kan.

L2P: "Wat zijn op dit moment de clubs en feesten waar je een vaste plaats op de dj-lijst hebt?"
Sander: "Samen met Per en Stef tijdens Earth natuurlijk in de Melkweg. Earth is een geweldige avond met een trouwe en loyale aanhang. Iedere maand weer iets om naar uit te kijken!"
Sinds begin dit jaar heb ik tevens een vaste plek in de Gatecracher in het Engelse Sheffield. Bovendien heb ik een goede relatie opgebouwd met promotors in Zuid-Amerika en ik hoop ook daar ergens een vaste plek te krijgen."

21 maart 2001 United Airlines stoel 17c
"Ben onderweg van Mexico-City naar Washington. Na mijn aankomst in Mexico-City kon ik een half uur doorbrengen in het mooiste hotel dat ik ooit heb gezien. Maar ik kon er alleen maar douchen en moest me toen gelijk klaarmaken voor mijn set. Die nacht maakten 9.000 Mexicanen erg veel lawaai en bleek John Digweed inderdaad een belachelijk goede dj te zijn! Ik heb niks meer van het hotel gezien. Zonder slaap het vliegtuig weer in, op naar Washington!"

NuBreed by Sander kleinenberg

L2P: "Zijn er verschillen tussen het draaien voor een Nederlands of voor een Buitenlands publiek?"

Sander: "In principe niet. Alleen zijn Nederlanders erg verwend geraakt de laatste jaren. De Nederlandse economie behoort tot de sterkste ter wereld, het is het meest liberale land en dat mondt soms uit in verveling. Maar ik zie dat meer als een uitdaging."

L2P: "Hoe omschrijf je zelf je draaistijl?"
Sander: "Country & Western met een vleugje death metal!"

L2P: "Wat is je mooiste set ooit en waarom?"
Sander: "Die komt nog! Maar vorig jaar november draaide ik een set in de 'Pacha' in Buenos Airos en dat is tot op heden toch wel een van de mooiste sets die ik heb meegemaakt. Maar dat had alles met persoonlijke omstandigheden te maken, echt een geweldige avond!"

22 maart 2001 United Airlines stoel 21e
"Ben onderweg naar Boston. Vannacht in de 'Soma Lounge' gedraaid in Washington. Een hele leuke club met een intieme sfeer. Een geweldige avond, en dat voor een woensdag! Washington is een mooie stad. Ik heb vanochtend platen gekocht in de platenzaak van Deep Dish."

L2P: "Hoeveel van je tijd breng je door in het buitenland?"

Sander: "Heel veel! Ik woon sinds kort in Londen en zie dat als een nieuwe uitdaging waardoor ik zowel persoonlijk als creatief geinspireerd hoop te worden. Londen is een erg dj-vriendelijke stad, zeker als het om kopen van platen gaat. Maar op dit moment heb ik al zoveel airmiles bij elkaar gespaard, dat ik het niet meer kan bijhouden."

L2P: "Je bent zowel als dj als producer zeer succesvol. Haal je uit een van de twee meer voldoening?"
Sander: "DJ-en is een directe vorm van werken, je draait een plaat en krijgt een reactie. Daarentegen is produceren een vorm die veel meer van je geduld vraagt. De twee gaan absoluut hand in hand. De inspiratie van het dj-en vertaal ik in de studio."

23 maart 2001 American Airlines stoel 12b
"Boston is een geweldige stad! Het zit daar vol studenten en die weten hoe ze moeten feesten. Nick Warren en ik draaiden in 'The Chrome' voor zo'n 1.200 mensen. Samen hebben we de boel volledig op z'n kop gezet! Absoluut de beste gig tot nu toe! Ben nu onderweg naar New York. Vanavond ga ik voor de eerste keer in mijn leven in de Twilo draaien. Een korte vlucht, dus snel twee vragen."

L2P: "Wanneer besloot je om zelf muziek te gaan maken?"

Sander: "Daar ben ik langzaam ingegroeid. Begin jaren negentig kwam ik in aanraking met de Rotterdamse producer Ricky da Dragon, die mij me gang liet gaan op zijn apparatuur. Vanaf dat moment was mijn interesse gewekt."

L2P: "Welke track is als eerste uitgebracht en op welk label? En als je die track nu beluistert, wat denk je dan?"
Sander: "Dat was de track 'Bombay' die ik onder de naam Free Frogs uitbracht op het Wonka label. Als ik die track nu beluister, valt me op dat hij zo slecht nog niet was! Ik hoor dat mijn stijl zich meer ontwikkeld dan veranderd heeft."

24 maart 2001 Continental Airlines stoel 3e
"Niet geslapen, zit toevallig naast een dronken Darren Emerson. Hij is ook onderweg naar de Winter Music Conference. Samen met hem drink ik een fles witte wijn, en denk terug aan vannacht. In een woord, fantastisch! Twilo is wat iedereen zegt wat het is. Een geweldige club, met een super soundsystem! En het begon allemaal zo slecht. Door mijn eigen schuld had ik de officiele vlucht gemist. Toen ik op New York aankwam was mijn bagage niet aangekomen. Gelukkig waren mijn platen wel aangekomen. Er was niemand om me op te halen. Vanavond de eerste keer in de Twilo. Ik hoop niet dat dit het begin is van een slechte dag... Maar ik heb er tot halfnegen 's ochtends gedraaid! Het was een geweldige nacht. De promotor was zo enthousiast dat hij me uitnodigde om regelmatig te komen draaien!

L2P: "Kun je iets vertellen over de wijze van samenstellen en hoe lang je aan Nubreed hebt gewerkt?"

Sander: "Veel langer dan ik had verwacht. Feitelijk is het mijn eerste mixalbum, ik had dus helemaal geen ervaring. Ik heb er zes weken over gedaan."

L2P: "Wat is het eerste dat we van jouw zelf op plaat mogen verwachten?"
Sander: "Het derde deel van de '4 Seasons ep'. Ik streef ernaar om hem mei of juni te kunnen uitbrengen. Ik heb er meer tijd voor genomen omdat ik met het derde deel de serie waardig wil afsluiten. Ik heb nu 5 tracks klaar. Maar ik wil het liefst uit 7 of 8 tracks kunnen kiezen. Over een album doe ik nog geen uitspraken. Ik heb al eerder gezegd dat ik er mee bezig was, en dat achtervolgt me nog steeds in de media. Op dit moment heb ik het erg druk als dj. De plannen zijn er maar eerst het derde deel van de '4 Seasons ep'!

Woensdag 28 maart 2001
"Ik zit nu op het strand van Miami. Ben vier dagen onbereikbaar geweest, en kan ze me ook niet zo goed meer voor de geest halen. Het Ultrafestival was in ieder geval top! 15.000 van die Amerikaanse 'ravertjes' die allemaal met me op de foto wilden! Het hoogtepunt van de week was toch wel de set van Danny Tenaglia. Ik heb tien uur als een gek staan te dansen. Het persoonlijke hoogtepunt kwam toen hij ook nog een van mijn eigen platen draaide!


Nubreed - Sander Kleinenberg is nu verkrijgbaar. Lees een recensie elders op de site. Sander draait op 29 april in Nighttown te Rotterdam samen met Nick Warren, Trevor Rockcliffe, Remy en Michel de Hey. Op 30 april staat Sander samen met Per in Paradiso, Amsterdam. Junkie XL zal live optreden.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws