Laidback Luke

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Dutch Champ: Laidback Luke


"Oh yes, you are now rocking with the best" schalde het deze zomer over Extrema, Dance Valley, FFWD Dance Parade, Awakenings en ga zo maar door. Het was 'Holland finest' Laidback Luke himself. Gewapend met een cd-tje liet Luke ons kennis maken met de eerste klanken van zijn in mei te verschijnen tweede album 'Windmill Skill'. De man die op zeer jonge leeftijd furore maakte met een sublieme remix van'Green Velvet - The Stalker' en zijn debuut album 'Psyched-up' is inmiddels gegroeid, zowel letterlijk als muzikaal. De eerste single 'Rocking with the best' van het nieuwe album ligt al een tijdje in de schappen en schiet naar de top van alle hitlijsten. Tijd dus om eens te babbelen met deze topper over de toekomst.


LP: Hoe verliep het verzoek van Green Velvet voor de remix van zijn The Stalker en is dat nog steeds het meest succesvolste moment in je carriere als producer geweest?


Luke: "Volgens mij was er eerst een verzoek voor een remix van DJ Zki & Dobre. Die hadden zoiets van: 'Waarom laten jullie Luke ook niet eens een remix maken?' Het gekke was dat ik de track een week ervoor had gehoord in ons lokale jeugdhonk. Ik weet nog dat ik het een toffe track vond, vooral die baslijn vond ik helemaal te gek. Alleen de beats waren wat slapjes. De week erna kreeg ik het verzoek om het maar eens op mijn manier te doen. The rest is history. Het is inderdaad nog steeds het meest succesvolle moment geweest maar, ik heb goede hoop voor de toekomst."


LP: Al snel werden je platen gedraaid door namen als Jeff Mills en Carl Cox. Wat voor een impact geeft dat?

Luke: "Tja, eigenlijk realiseer je jezelf dat op dat moment niet. Het is pas een paar jaar later goed te overzien. Ik was destijds met hele andere dingen bezig. School, graffiti, skateboarden. Vetter vond ik het dat bijvoorbeeld zo'n top DJ als Remy mijn platen draaide. Dat was iets dichterbij voor mij en dus makkelijker te vatten. Ik hield me eigenlijk alleen maar bezig met de Hollandse scene. Wist ik veel wie Jeff Mills of Carl Cox waren. Na een tijdje merk je wel dat je ineens elke maand in een ander land staat te DJ-en, dat wel."



LP: Je bent opgenomen in het door de BG samengestelde lijst van de 50 Most Powerful People Of Dance. Wat vind je van deze nominatie en hecht je enige waarde aan zulke lijsten?

Luke: "Nou kan ik heel stoer gaan zeggen dat het me allemaal geen reet uitmaakt, en dat die lijstjes helemaal niets voor me betekenen. Eigenlijk ben ik niet zo stoer. Je moet eens weten hoe vaak ik ervan heb gebaald dat ik in Nederland niet werd erkend. Voor mij betekent erkenning alles. Erkenning is waarvoor een topsporter traint. Het heeft voor mij jaren aangevoeld alsof ik wist dat ik een top sprint kon rennen, me helemaal suf trainde om dat te bereiken, alleen niemand zag het! Een topsporter rent toch ook niet alleen voor zichzelf. Wat heb je aan een wereldrecord als het door niemand word erkend? Dus ik ben blij."


LP: In hoeverre verschilt het geluid op Windmill Skill van je debuutalbum Psyched-up?

Luke: "Ik ben gegroeid, ik ben nu op een soort eindstation beland van een jarenlang traject dat ik heb afgelegd. Eigenlijk ben ik al die jaren op zoek geweest naar wat ik nu allemaal met muziek kan doen. Het is een grote leerschool geweest. Hoe ver kon ik gaan, hoe hard kon ik, hoe kon ik de meest vieze, maar ook de meest vette beats maken. Akkoorden, hoe zitten die in elkaar en welke geluiden klinken goed en wat kunnen we nog meer doen? Voor mijn gevoel heb ik alles al een keer geprobeerd. Nu is het tijd om die ervaring om te zetten naar concrete muziek. Nu wil ik muziek maken die een stukje toegankelijker is. Met toegankelijk bedoel ik niet perse commercieel. Ik wil veel mensen een goed gevoel kunnen geven, hoe meer mensen ik kan bereiken, hoe beter. Kijk, tracks van mr. Oizo of Azzido Da Bass, of zelfs Outkast 'Ms Jackson' zijn voor mijn gevoel ook niet commercieel. Het zijn tracks die underground klinken maar toch veel mensen kunnen aanspreken! Muziek is zo'n krachtig instrument voor emoties, dat het eigenlijk zonde is om het voor jezelf of een kleine selecte groep te houden."


L2P: Favoriete...

Gerecht: Aardappels, Schnitzels en bloemkool in kaassaus, ik ben opgegroeid met filipijns eten, dus voor mij is hollandse pot net zoiets als voor jullie naar de chinees! haha.
Club: Paradiso
Sport: Snowboarden
Vrouw: Mijn eigen vrouw natuurlijk!
Drank: Ik was altijd een likeuren of Breezer man, maar tegenwoordig drink ik meestal gewoon bier (dan het liefst een Corona).
Avondje uit: Liefst geen muziek! Film kijken bij vrienden thuis en anders mee naar scratch wedstrijden.
bezigheden naast muziek: Grafische vormgeving, tekenen, fotograferen.
huisdier: Een kat of twee



LP: Wat is jouw all-time favorite platen top 10?

Luke: "Ik had ergens een lijstje liggen, maar die heb ik niet kunnen vinden. Hier dan een overzichtje van platen die me nu te binnen schieten, in willekeurige volgorde:
- Michael Jackson 'Beat It'
- Phoenix 'Too Young'
- Boys II Men 'It's So Hard To Say Goodbye...'
- Massive Attack 'Unfinished Sympathy' (of was het nou Symphony?)
- The Prodigy 'Everybody's In The Place'
- Rotterdam Termination Source 'Poing' (Ja, lach maar, maar als 14-jarige ben ik hier in de zomervakantie helemaal van uit m'n bol gegaan!)
- Dave Clarke 'Red 2'
- Stardust 'Music Sounds Better With You'
- Thomas Bangalter's Traxx On Da Rocks Vol. 1
- House Of Pain 'Jump Around'
- Onyx 'Slam'
- Phill Collins 'Against All Odds'


LP: Wat is het meest bizarre optreden dat je tot nu toe is bijgebleven?

Luke: "Voor zover ik me kan herinneren heb ik niet echt iets noemenswaardig bizar meegemaakt... Misschien mijn set op Silly Symphonies van 20 januari. Drie kwartier tijdens mijn draaibeurt kreeg ik een telefoontje van mijn schoonmoeder: 'D'r vliezen zijn gebroken!'. Ik had zoiets van 'Oh shit! Ik kom eraan.' Gelukkig was Remy een keer een paar uur te vroeg, dus die kon het gelukkig gelijk van me overnemen. MC Bunty kondigde me nog netjes af: 'Laidback Luke has to stop his set, he's becoming a father tonight!'. Eigenlijk wel een legendarisch moment."


LP: Als je een dag Madonna mag zijn, wat zou je dan doen en waarom?

Luke: "Poeh he, heeft Madonna al niet alles gedaan?"


LP: Jouw lijfspreuk:.......

Luke: "Je kunt alles bereiken wat je wilt, als je er maar bewust voor kiest en bereidt bent er honderd procent voor te gaan.

LP: En daar zijn wij het helemaal mee eens. Thanks Luke!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws