Review: Sonos Playbar

Peter Güldenpfennig | 18 juli 2013
lifestyle


Zodra je kiest voor een mooie flatscreen in je huiskamer is het eigenlijk niet meer dan logisch om ook meteen te investeren in een goed audiosysteem. Immers, de speakers in een gemiddelde flatscreen zijn eerder opvulmateriaal dan een goede weergave van het geluid waar HD-beeld om vraagt. Dus koop je een mooi geluidssetje, om er vervolgens achter te komen dat de blokken van speakers vloeken met de ruimte die een flatscreen juist weer biedt.

Sonos heeft met de Playbar een mogelijke oplossing. Het is geen geluidsset in de traditionele zin van het woord, aangezien het enkel een bar is. Hierin bevinden zich wel weer negen speakers, wat tezamen een 3.0-geluidssysteem vormt.

Installatie

De bar monteer je boven of onder je tv. Sonos heeft hier duidelijk over nagedacht, want wanneer je je Playbar voor je tv monteert sluit je de infrarood ontvanger af. Geen probleem, want de Playbar stuurt het signaal door naar je tv. Wat betreft de plek die je je bar geeft heb je dus opties.

Je sluit de bar aan via je optische ingang direct op je tv, en that's it. Desgewenst kun je draadloos muziek naar de Playbar sturen. Hiervoor gebruik je de Sonos Bridge die je op je router aansluit en een gesloten multimedia-netwerk mogelijk maakt. Dan kun je met de gratis Controller-app de apparatuur bedienen, door je tracks heen bladeren enzovoort. Ook Spotify-playlists worden ondersteund.

Kwaliteit

Zodra je de Playbar gebruikt valt op waarom Sonos tegenwoordig vooraan staat wat betreft home-audio systemen. Je zou denken dat ondanks de negen aanwezige speakers het geluid wat vervlakt omdat het uit één richting komt. Toch is Sonos erin geslaagd een soort ruimtelijkheid in het geluid aan te brengen. Het is geen surround, maar het geluid is van alle kanten goed hoorbaar. We hebben de Playbar in een behoorlijk lange ruimte getest en het geluid bleef goed van een afstand. Wat dat betreft misstaat de Playbar zelfs niet in een kleine thuisbioscoop.

Bediening met de app gaat trouwens prima. Het is goed te merken dat Sonos naar de toekomst heeft gekeken wat betreft bediening en streaming-functies van de bar. Hier kunnen een hoop fabrikanten in ieder geval een voorbeeld aan nemen. Een app voor de bediening voelt gewoon logisch tegenwoordig.

Prijs

Het enige minpunt wat we konden vinden is de prijs van de Playbar, die toch wat aan de hoge kant ligt met 699 euro. De kwaliteit is er wel naar, maar het is nog steeds geen 5.1-systeem. Hiervoor kun je trouwens wel extra componenten aanschaffen om er een 5.1-systeem van te maken. Hiervoor schaf je twee Sonos Play-luidsprekers aan die 300 euro per stuk kosten. Dat is een hoop geld bij elkaar. Je zult daarom de afweging moeten maken hoezeer je gebruik wilt maken van de vele functies die de Playbar biedt. Hou je echter van een mooi design, streaming en een breed vol geluid, dan kun je er geen miskoop mee doen.

Prijs: €699,-
Info: www.sonos.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws