De vier beste racegames deze herfst

Mark Scholten | 28 september 2014
lifestyle


Racefanaten kunnen hun hart ophalen deze herfst. Met maar liefst vier grote racegames voor de boeg kan het niet anders of er zit wel een spel tussen die je vet vindt. Probleem is alleen wel: hoe kies je welke game je in huis haalt?

Alle vier de racers die deze herfst verschijnen hebben een heel andere insteek of zijn exclusief voor een bepaalde console. Dat zou al bepalend kunnen zijn voor je keuze. Dan zijn er echter nog altijd twee titels die op alle platformen verschijnen. Clublife zoekt voor je uit welke racegame voor jou is.

DriveClub

Sony's uitgestelde paradepaardje moet oktober dan eindelijk in de winkels liggen. Het volle jaar uitstel lijkt de game goed te hebben gedaan. De graphics zien er waanzinnig mooi uit, het geluid knalt uit je boxen en je kan het brandende rubber praktisch ruiken. De opzet van de game is bijzonder te noemen. Spelers vormen met vijf vrienden een autoclub, waarmee ze gezamenlijk unlocks vrijspelen. Ben jij op je werk of aan het feesten, maar zitten je maten thuis te racen? Dan heb je bij terugkomst toch mooi weer wat nieuwe bolides verdiend. Driveclub zoekt een perfecte balans tussen arcaderacen en een simulatie, waardoor je niet al te realistische drifts kan maken in de bochten. Voordat je dit doet, moet je wel even flink op de rem trappen, anders eindig je roemloos naast de baan. De beste vergelijking die te maken is, is met het legendarische Project Gotham Racing. De game verschijnt alleen op de Playstation 4, maar krijgt zoals vorig jaar al beloofd wel een gratis versie voor Playstation Plus abonnees, dus je kunt Driveclub zonder al te veel zorgen uitproberen.

The Crew

Ubisoft gooit het met The Crew over een heel andere boeg. Niets geen circuits of vaste paden, in The Crew heb je heel de V.S. tot je beschikking. Nou vooruit, het zal vast geen 1 op 1 overzetting zijn, maar duidelijk is dat de spelwereld echt gigantisch groot is, dat je de game altijd online speelt en dus altijd andere mensen tegen kan komen. Bekende Amerikaanse bezienswaardigheden zitten allemaal in de game verwerkt, maar belangrijker is misschien wel dat dit de eerste game is die je in staat stelt om letterlijk van New York naar Los Angeles te rijden zonder laadtijden of andere onderbrekingen. Daar ben je dan ook wel een uurtje zoet mee. The Crew is absoluut een arcadetitel en gooit alle realisme onmiddellijk uit het raam om gewoon lol te hebben met je crew. Samen met je vrienden voer je overvallen en andere, minder legale opdrachten uit die je door de hele spelwereld zullen brengen. Ondertussen kom je andere crews tegen die weer hun eigen doelen hebben, misschien zelfs tegengesteld aan die van jouw team. Voor iedereen die meer voor de fun gaat dan het realisme is dit de uitgelezen kandidaat.

Forza Horizon 2

Forza zou zich qua gameplay nog het beste kunnen meten met Driveclub, ware het niet dat beide games console-exclusive zijn. Ook Forza richt zich op een tussenvorm tussen arcade en simulatie, maar op het gebied van inhoud zijn beide games als dag en nacht. Waar je in Driveclub bent gebonden aan het vooraf opgestelde circuit heb je in Forza Horizon 2 alle vrijheid om te rijden waar je wilt. Tof aan Forza is - naast de grote selectie auto's, heerlijke rijeigenschappen en grafische pracht – dat de game zich voor de verandering eens in Europa afspeelt. Het Horizon-festival wordt ditmaal gehouden in Zuid-Frankrijk en Italië, locaties die voor de meeste Hollanders toch bekender aan zullen doen dan in de VS. De game kent een dynamisch weersysteem en een realistische dag- en nachtcyclus, maar dat is deze generatie eerder regel dan uitzondering. Wisselen tussen de single- en multiplayermodi gebeurt met een druk op de knop. Mocht je liever alleen spelen, wordt de besturing van de tegenstander overgenomen door een zogenaamde Driveatar, een computerspeler die is gebaseerd op het rijgedrag van andere (echte) spelers. Net zoals Driveclub voor PS4 bezitters een simpel aan te raden aankoop is, is Forza Horizon 2 een must-have voor iedere autofanaat met een Xbox One of Xbox 360.

Project CARS

Project CARS is een beetje de grote onbekende in dit rijtje. De titel is een afkorting voor Community Assisted Racing Simulator en dekt daarmee aardig de lading. De crowdfunding voor deze titel is echter al bijna twee jaar gesloten, maar de betrokkenheid van de community bij de ontwikkeling van deze simulator is ongekend. Niet alleen gamers, maar ook coureurs sloten zich aan bij de game en het resultaat is een verbluffend mooie racesimulator, die titels als Forza en Gran Turismo qua realisme ver achter zich laat. Het aanbod aan auto's blijft qua aantal wat achter bij de concurrentie, maar dat maakt Project CARS ruimschoots goed door praktisch alle raceklassen in de game te hebben zitten, van karts tot Formule 1. Tel daarbij een unieke selectie laser gescande circuits op met opvallende tracks als het Belgische Zolder en publieksfavorieten als de Nürburgring en Spa en je hebt een game waar iedere autofanaat van gaat watertanden. Ook de opzet van de game is uniek. Niets geen experience-punten of uren racen om die ene bolide vrij te spelen: vanaf de eerste minuut zijn alle auto's en kampioenschappen beschikbaar. Je kiest zelf hoe je jouw carrière wilt laten verlopen. Project CARS verschijnt net als The Crew op alle platformen waardoor de concurrentie moordend is, maar is qua opzet zeker uniek genoeg om zich te onderscheiden. Een game voor de echte autofanaten met een hang naar realisme en waanzinnige graphics.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws