Trendspotting: Modefabriek en Go Fashion Fair

Anna Zhuravel | 3 februari 2015
lifestyle


Terwijl de winter-sale nog net niet afgerond is, zijn de winkeliers al druk bezig met inkopen van wintercollecties voor volgend jaar. Dat doen ze onder meer op de grote modevakbeurzen. Eind januari waren er zelf twee in Amsterdam: Modefabriek en Go Fashion Fair. Uiteraard waren wij erbij om de modetrends te spotten voor volgend winterseizoen.

Creëer je eigen stijl

De ontwikkelingen rondom de populariteit en het gebruik van social media brengen één belangrijke trend met zich mee: zelfpromotie. Sommige eigenaren van blogs, YouTube- en overige social media-kanalen krijgen zelfgemaakte sterrenstatus, vooral door hun eigenzinnigheid en eigen stijl. Wil je komend winterseizoen een zelfgemaakte fashionster worden, mix-en-match dan je kleding. Dit is namelijk één van de belangrijkste trends in het winterseizoen 2015-2016, waarbij alle moderegels mogen worden overtreden.

Combineer gekke, felle en uitgewassen kleuren, aparte en schreeuwende prints, een patchwork-achtige mengelmoes van materialen, lekker zittende breisel en kinderachtige accessoires. Trek iets aan waarbij het niet helemaal duidelijk is wat je nou precies aan hebt: een rok of een broek bijvoorbeeld? Doe een paar grove punker-schoenen onder en je bent klaar om volgende winter het straatbeeld bijzonder modieus te sieren. Mocht iemand jouw outfit net een verzameling van op straat gevonden spullen vinden, zeg gerust tegen deze persoon dat hij niks van mode bakt.

Stugge denim in klassieke kleuren

Natuurlijk hoef je niet per se alles uit de kast te halen of van straat te plukken om volgende winter een eigen stijl te creëren. Een trendy spijkerbroek is al een goed begin. In het winterseizoen 2015-2016 zijn jeans niet weg te denken uit onze garderobe. Neem alleen wel afscheid van je superstretch skinny-jeans en kies voor een stugge spijkerbroek in een simpele pasvorm en een klassieke denim-kleur. Als je broekspijpen nog werkelijk om jouw benen staan en net te kort zijn, dan heb je de trend helemaal goed te pakken.Spijkerbroek

Dames mogen overstappen naar gemakkelijk zittende boyfriend-jeans en overige spijkerbroeken met een stuk hogere taille dan wij in de afgelopen jaren gewend zijn. Dit is een praktische en warme oplossing voor de wintermanden. Zowel mannen als vrouwen kunnen spijkerbroeken met los zittende shirts, overhemden en oversized gebreide truien in warme terracotta-kleuren combineren. Wil je er helemaal simpel vanaf komen, kies dan voor een overal van spijkerstof. Komende winter zijn ze in alle variaties aanwezig: van bouwvakkersmodellen tot ingewikkelde exemplaren met veel ritsen en oog voor detail.

Met een spijkeroutfit hoef je niet te veel zorgen te maken over je schoenen. Vertrouwde gympen zijn volgend winterseizoen oververtegenwoordigd. Naast combinaties van allerlei materialen zoals stof, kurk, leer en plastic blijven witte stoffen gympen wel een must have voor iedere hipster.

Lekker makkelijk sportief

Wie niet van gekke kledingmix of stugge spijkerstof houdt mag zich volgende winter in een joggingpak verhullen. De joggingpakken in de wintercollecties 2015-2016 zitten losjes, maar niet te baggy: ze volgen wel de lichaamsvormen van de drager. Casual joggingspakken onderscheiden zich van sportkleding door veel detail, zoals ritsen en zakken. Naast traditionele donkere en grijze tinten zijn nude-kleuren en camouflage kleurpatroon in diverse variaties volgende winter helemaal in.

Vele modellen van joggingpakken zijn met opzet binnenstebuiten gemaakt. Dat ziet er heel apart uit en al helemaal bijzonder in combinatie met soortgelijke binnenstebuitengemaakte schoenen en een winterjas die aan beide kanten gedragen kan worden. Als het maar praktisch is en makkelijk zit.

Duurzaamheid voorop

Voor welke stijl je volgende winter ook gaat, veel hippe merken benadrukken de duurzaamheid van hun producten. Duurzaamheid kan in alles zijn: terwijl voor de ene merk duurzaam het vooral om de materiaalproductie gaat, wil ander merk graag nieuw leven in reeds gedragen items inblazen.

Ook designer items kunnen duurzaam zijn. Het merk ‘Butts and Shoulders’ maakt bijvoorbeeld tassen en accessoires van duurzaam plantaardig gelooid leer: ‘virgin leather’ zoals het merk het zelf noemt. De spullen van dit merk ondergaan natuurlijke verouderings- en veranderingsproces naarmate ze door de nieuwe eigenaar worden gedragen. Daardoor blijft geen ene item van ‘Butts and Shoulders’ hetzelfde.Hun handgemaakte tassen worden in een beperkte oplage van vijftig stuk gemaakt, waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. De eigenaren kunnen dan jarenlang plezier hebben van een ambachtelijk, exclusief en duurzaam accessoire.

Butts and Shoulders

Duurzame kleding moet duurzaam worden verzorgd. Dat kan met de wasmiddel van het merk ‘Seepje’, oftewel schillen van de Sapindusbomen-vruchten afkomstig uit Nepal. Zodra gedroogde schillen met water in aanraking komen, ontstaat er een natuurlijke wasmiddel. Het is zowel reinigend als antibacterieel en uitermate geschikt voor witte- kleuren- en fijne was. Bijzonder leuk is dat ‘Seepje’ meedoet aan fairtrade en verbetering van leef- en werk- en natuuromstandigheden in Nepal.

Het kan nog altijd duurzamer

Het hoogste niveau van ambachtelijkheid en duurzaamheid in de mode werd getoond tijdens de Go Fashion Fair. Dit is een aparte Nederlandse beurs voor duurzame mode: een heel stuk kleiner dan de Modefabriek, maar niet minder interessant.

Katoen en linnen blijven zeer geliefde materialen onder de Go Fashion Fair exposanten. Er was dan ook genoeg keuze aan katoenen shirts met schreeuwende prints, lekkere joggingpakken en ambachtelijk gemaakte vrouwelijke linnenjurkjes. Ook duurzame wol was niet weg te denken: bijvoorbeeld bij kasjmieren items van uitgekamde geiten- en kamelenwol uit Mongolie.

Zelfs bont kan duurzaam zijn, bleek tijdens de Go Fashion Fair. Vooral als het product van recycling van gedragen bontjassen is of van met een natuurlijke dood gestorven dieren afkomt. Recyclen is overigens één van de belangrijkste trends in de duurzame mode. Je kunt werkelijk alles recyclen: tot en met lingerie. Eén van de Go Fashion Fair exposanten maakt het van tweedehands dure kant. Heb je trouwens wel eens gedacht om een oud kledingstuk weer helemaal glitter en glamour te maken met kleurrijke stras en pailletten?

Duurzame mode blijft een investering: minder spullen voor meer geld met minder schade aan de wereldbol als gevolg. Een mooi doel om zich voor in te zetten. Daarnaast zijn duurzame merken vaak nog niet heel bekend. Draag je hun kleding of blaas je zelf nieuw leven in oude spullen, dan loop je veel minder risico om je stijldubbelganger tegen te komen. En dat is juist leuk, want wij, hippe modeliefhebbers, zijn allemaal zo uniek.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws