Vijf vragen over de administratie van een dj

Mark Hofman | 26 maart 2016
lifestyle

Nee, de administratie is niet het meest spannende onderdeel van het dj-vak. Maar het kan flink misgaan als je niet oplet! De experts van DJ Administratie willen je helpen om gedoe met de Belastingdienst te voorkomen. Vijf veelgestelde vragen:

Waarom moet je een administratie bijhouden?

Je bent verplicht om een administratie bij te houden zodra je ondernemer bent, of aangifte omzetbelasting moet doen. Ook als je alleen maar inkomsten hebt als bijverdiensten, zul je al snel btw-plichtig zijn. Daarom is het belangrijk dat je alle facturen en bonnen verzamelt.

Wat kan er gebeuren als ik geen administratie bijhoud?

Als je geen administratie bijhoudt, kan dat op verschillende manieren zeer vervelend uitpakken. Waarschijnlijk krijg je meer btw terug dan dat je hebt betaald en dat krijg je nu niet terug. Als je controle krijgt van de Belastingdienst, en je administratie is niet op orde, dan is de kans groot dat de Belastingdienst je inkomen gaat inschatten en dan heb je een groot probleem. Want als de Belastingdienst je inkomen heeft ingeschat, moet jij aantonen dat dit niet juist is, en dat is bijna onmogelijk.

Nu krijg ik contant geld als ik draai, moet ik daar straks niet de helft van aan de Belastingdienst betalen?

Het maakt niet uit hoe je betaald wordt (contant, via de bank of een boekingskantoor), maar deze omzet moet in je administratie. Je hoeft zeker niet de helft aan belasting te betalen. Dat is een hardnekkige fabel. Zorg wel dat je van al je omzet een factuur maakt, ook als je opdrachtgever een factuur niet nodig vindt en/of je contant wordt uitbetaald.

Ik ben parttime-dj, dan hoef je toch geen administratie bij te houden?

Jawel, omdat je al snel btw plichtig bent, zul je de administratie op orde moeten hebben. Maar dit is niet alleen negatief, want het kan ook heel gunstig zijn.

·         Je factureert met 6 procent btw en op je aankopen zit meestal 21 procent btw; je krijgt dus vaak btw terug.

·         Als je ook nog in loondienst werkt, bestaat de kans dat je belasting terugkrijgt.

·         Je kunt kosten zoals telefoon, internet, computer, etc. in je administratie verwerken.

Heb ik een VAR-verklaring nodig?

Wanneer je elke week een andere opdrachtgever hebt, is het wel duidelijk dat er geen werkgever/werknemer-verhouding is. Denk bijvoorbeeld aan bruiloften, bedrijfsfeesten en overige eenmalige optredens. Als je regelmatig voor dezelfde opdrachtgever werkt, zal die vragen om een VAR-verklaring. Hiermee geef je aan dat de factuur die de opdrachtgever betaalt geen loon is, maar inkomsten uit onderneming. De VAR gaat verdwijnen, waarschijnlijk in april 2016, en wordt vervangen door modelovereenkomsten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws