Chuckie snauwt naar dj’s die zeiken over tourleven

Rick Francissen | 7 augustus 2016
lifestyle

Chuckie

Het tourleven van dj’s is zwaar, dat zien we bijvoorbeeld aan Avicii die aangekondigd heeft te stoppen door de zware levensstijl. Chuckie vindt echter dat veel dj’s zich moeten vermannen en niet moeten zeiken over hun zware leven. Is het terecht wat het Dirty Dutch icoon zegt of is het tourleven als dj inderdaad te zwaar voor een gemiddeld persoon?

Zwaar tourleven

Op een dag drie shows doen in drie verschillende landen is een tijdrovende en zware bezigheid, dat zullen weinig mensen ontkennen. Het drukke schema is volgens verschillende dj’s als Steve Aoki, Borgore, Tony McGuinness (Above & Beyond) en Moby niet de enige reden waardoor het leven als rondreizende dj zo zwaar is. Slapeloosheid, eenzaamheid, angst en depressie zijn de klachten die de dj’s noemen wanneer zij het over de zware kant van het vak hebben.

Chuckie vindt het aanstellerij

Chuckie draait inmiddels al meer dan tien jaar mee in het vak en heeft voor zichzelf dan ook een leefritme gevonden in het touren. Dit ritme vinden in combinatie met gezond leven en fit blijven zijn volgens hem dan ook de essentiële onderdelen om het leven als dj vol te houden. Hij vindt dat veel dj’s zich moeten vermannen.

 “Eerst ben je aan het klagen over het feit dat je geen succes hebt en niemand naar je omkijkt en wanneer het omslaat is het ineens te veel”

Chuckie benadrukt dan ook dat alleen de sterkste overleven.

DJ’s hebben een lage levensverwachting

Gezondheidsklachten bij dj’s stijgen dus duidelijk. De Berkeley universiteit in Californië laat in een onderzoek zien dat artiesten in de electronische/disco/funk muziek ook nog eens een lage levensverwachting hebben.

Levensverwachting

Het is opmerkelijk dat rockers gemiddeld vijf jaar langer leven. Steve Aoki heeft hier de volgende verklaring voor: Bands touren vaak naar aanleiding van een nieuw uitgebracht album, dj’s reizen heel het jaar door de wereld rond.

Moby en McGuinness voegen hieraan toe dat het vaker optreden ook zorgt voor meer stress. Elk optreden zorgt voor nieuwe impulsen en een aanslag op je immuunsysteem doordat je geen rust krijgt. Naast het fysieke aspect wat dus erg zwaar is wordt je mentaal ook flink op de proef gesteld. Borgore heeft bijna overwogen om te stoppen omdat de eenzaamheid hem te veel werd.

 “You’re sitting on a plane for eight hours with your thoughts,”

Naast de eenzaamheid zijn er nog tal van negatieve invloeden op de menselijke gesteldheid als dj. Relaties onderhouden, een slaapplek hebben, je ergens thuis voelen en de invloed van social media zijn enkele voorbeelden.

Minder vliegen?

Wanneer alle kwalen en verhalen van de bovenstaande dj’s op tafel worden gelegd is het begrijpelijk dat het leven als dj soms ook zwaar kan zijn. In hoeverre het dus bij het werk hoort zoals Chuckie aangeeft is lastig te peilen. Misschien zou het voor de dj’s sowieso goed zijn als zij minder vaak de wereld over vliegen. Ongeacht of zij het als wel of niet haalbaar ervaren, de gemiddelde levensverwachting ligt alsnog zo'n twintig tot vijfentwintig jaar lager.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws