Dit is wat je muzieksmaak over je persoonlijkheid zegt

Ivo Mollemans | 18 december 2016
lifestyle

Soundwave

Niet iedereen heeft meteen een antwoord klaarliggen als er gevraagd wordt wat voor soort muziek je luistert. De een luistert metal, de ander dance en weer een ander luistert het liefst naar klassieke muziek. Vaak zijn er binnen deze genres ook nog een hoop sub genres te vinden en dus is de keuze nog groter. De manier waarop iemand muziek luistert verschilt ook nog eens van persoon tot persoon. De een luistert het liefst met al zijn aandacht naar muziek terwijl iemand anders minder kritisch is. Welke muziek je luistert kan veel te maken hebben met hoe je als persoon in elkaar zit.

Onderzoek naar persoonlijkheid

Een onderzoek van Dr. Adrian North uit 2010 heeft geprobeerd om op basis van muziekkeuze de persoonlijke eigenschappen van mensen vast te leggen. 36518 mensen werden ondervraagd verspreid over meer dan 60 landen. Voor het onderzoek werden 104 soorten muziek bekeken en ook de karakters van de ondervraagden werden onderzocht. Uiteindelijk bleek dus dat de persoonlijke eigenschappen van een persoon en zijn of haar levensstijl tot op zekere hoogte samenkomen in hun muziekkeuze.

‘People do actually define themselves through music and relate to other people through it, but we haven’t known in detail how music is connected to identity. We have always suspected a link between music taste and personality. This is the first time that we’ve been able to look at it in real detail. No one has ever done this on this scale before.’

Hier een kleine samenvatting van een aantal genres en hun bijbehorende persoonlijke eigenschappen:

Rap/Hip-Hop: high self-esteem, outgoing, not very eco-friendly

Heavy Metal: gentle, low self-esteem, reserved, and comfortable with themselves

Indie Rock: low self-esteem, creative, lazy, headstrong

Electronic/Dance: sociable, headstrong, outgoing, creative

Classical: high self-esteem, introverted, high earners, eco-friendly

Pop: high self esteem, hard working, outgoing, low creativity, nervous

LEES OOK: Onderzoek: '13% van alle festivaldoden komt door drugs of alcohol'

Manier van luisteren

De manier waarop men muziek luistert en wat iemand luistert kan dus gebruikt worden om vast te stellen wat voor persoon het is. In een studie uit 2007 genaamd ‘Personality and music: Can traits explain how people use music in everyday life?’ werd de conlusie getrokken dat muziek geassocieerd word met drie psychologische factoren: het verbeteren van prestaties (denk aan het luisteren van muziek tijdens je training), nieuwsgierigheid te stimuleren (sommige nummers laten je nadenken) en het uitten van emoties. Ook de manier waarom men muziek luistert heeft te maken met de karakteristieke functies van een persoon. Zo kan ervoor gekozen worden om muziek als achtergrondgeluid aan te zetten of om het te gebruiken voor het verwerken van emoties. De muziek die gekozen wordt om te luisteren komt vaak voort uit het humeur van de persoon en omdat dit dichtbij de persoonlijkheid van iemand ligt geeft het een goed idee van hoe iemand is.

Nog meer resultaten

Het kunnen bepalen van iemands persoonlijkheid op basis van muziek lijkt al een hele opgave, maar muziek kan nog veel meer zeggen dan alleen dat.

‘I think that if we have the ability to take all factors into account — a person’s age, gender, nationality, social class, everything except their personality — we could probably predict 30 percent of their musical preference.’

Het onderzoek was echter niet waterdicht. De ondervraagde personen kunnen natuurlijk altijd liegen over wat ze luisteren. Omdat mensen vaak wel een idee hebben dat muzieksmaak iets verteld over je persoonlijkheid of achtergrond kan de vragenlijst met die instelling worden ingevuld. Iemand die normaal naar hip-hop luistert kan volgens het onderzoek dus klassiek luisteren waardoor de resultaten afwijken van de realiteit.

‘There is a difference between the music that people report to like and what they actually listen to,” Chamorro-Premuzic said. “That’s because people are aware that liking certain music is linked to certain values and personalities.’

Natuurlijk betekent dit niet dat er geen uitzonderingen gemaakt kunnen worden in wat je luistert. Als er een nummer is dat je erg aanspreekt, maar uit een heel andere genre komt dan je normaal naar luistert betekent dit niet dat je dat ene nummer niet kan verkiezen boven een ander. Ook is het niet zo dat het luisteren naar bepaalde muziek de persoonlijkheid van iemand drastisch kan veranderen.

‘There is no evidence that musical preference can change people’s personalities,” Charmorro-Premuzic said. “The only thing we know is that with certain types of music, people who listen to that music tend to be quite aggressive in the first place. Listening to this music releases their aggressive tendencies, but in the long run it makes them even more aggressive.’

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws