Duurzaam wc-gebruik in de HMH voor mannen

Ivo Mollemans | 21 december 2016
lifestyle

De wetenschap blijft ons verassen en de vele technische producten die hierbij worden uitgevonden weten het grote publiek vaak te verbazen. De ene keer gaat het om een consumentenproduct en de andere keer om een industriële machine. Hetgeen waar wetenschappers nu weer mee aankomen kan gezien worden als nuttige toevoeging aan de landbouw waarvoor de bijdrage van concertbezoekers nodig is om te kunnen fungeren.

HMH gaat voor duurzaam

De Heineken Music Hall heeft namelijk een speciale tank van dertienduizend liter geïnstalleerd die bedoelt is om het plas van mannen op te vangen. De tank is door middel van speciaal aangelegde pijpleidingen verbonden met de urinoirs in het gebouw. In de urinoirs zijn speciale filters geïnstalleerd die het fosfaat uit de plas filteren. Fosfaat is het stofje dat wordt gebruikt voor bemesting. Door simpelweg naar de wc te gaan draag je dus al een steentje bij aan het duurzaam bemesten van landbouwgronden.

LEES OOK: Whatsapp-berichten binnenkort ongedaan maken

Hoe zit het met de vrouwen-wc’s?

De reden dat alleen de urinoirs in de mannen-wc’s in de HMH zijn aangesloten op deze tank is simpel. Het is nodig dat de plas ongefilterd en zonder andere dingen naar de tank loopt. Bij de vrouwen wc’s zit er water en papier tussen waardoor het fosfaat veel moeilijker te verkrijgen is. De tank wordt gemakkelijk door een grote tankwagen leeggepompt en is sinds 19 december officieel in gebruik genomen. De testperiode die eraan voorafging bracht al aardig wat resultaten op en het grootste aantal liter plas dat is opgevangen in een avond was bij een optreden van Status Quo. Die avond kwam er 4100 liter in de tank terecht.

Deze tank is de eerste van zijn soort die door Waternet in gebruik is genomen voor dit specifieke doeleinde. Het is de bedoeling dat er meer van dit soort tanks in Amsterdam gaan verschijnen en dat het een grootschalig project wordt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws