Start From Scratch: elfstappenplan voor producers

Peter Güldenpfennig | 1 januari 2020
lifestyle

De jongensdroom van menig tiener tegenwoordig: dj worden. En voor dj’s vandaag de dag geldt dat ze ook fatsoenlijk moeten kunnen produceren, of weten bij welke ghostproducer ze kunnen aankloppen voor een track op maat. Een goede en succesvolle track komt er niet vanzelf, daar zit een heel raamwerk achter van productie tot release en promotie. Raymond van Vliet, mede-eigenaar van dance-hofleverancier Cloud 9 Music en journalist Victor Mastboom hebben op papier gezet wat er bij een succesvolle track komt kijken.

Word succesvol dj/producer in 11 stappen

Het boek Start From Scratch zal door menig producer en dj met een schuin oog bekeken worden. Immers, de dj’s die ook in het boek aan bod komen en aan het woord gelaten worden bevinden zich vooral in de populairdere dancehoek. Niet gek natuurlijk, want Hardwell, Laidback Luke, W&W en Armin van Buuren, slechts enkele van de dj’s die je in het boek tegenkomt, hebben allemaal wel in meer of mindere mate links met Cloud 9.

Niet alleen dance

Dat betekent niet dat je je per se met wat populairdere dance hoeft bezig te houden om iets aan dit boek te hebben. Sterker nog, het zou ons niets verbazen als elke muzikant wel iets uit dit boek haalt waar men iets aan heeft. Dat heeft vooral te maken met de stappen die soms minder praktisch zijn dan je zou denken. Elk hoofdstuk vormt in principe een stap waarbij de eerste twee stappen (produceren en draaien) de meest praktische zijn. De overige stappen (de muziekmaatschappij, overeenkomst met muziekmaatschappij, publishing, samples gebruiken, management, boekingen, verdienen met je muziek, DJ Mag Top 100 DJ’s, zoek een goede adviseur) zijn vooral zeer informatief en echt niet alleen voor danceproducers.

Overzichtelijk

Leuk aan het boek zijn de diverse dj’s die aan bod komen. We noemden al Hardwell, Laidback Luke, W&W en Armin van Buuren (die ook het voorwoord heeft verzorgd), maar ook The Prophet komt aan het woord alsook diverse personen van ‘achter de coulissen’. Een interessant spectrum van mensen die kennis uit de praktijk overbrengen door middel van leuke voorbeelden en anekdotes.

Interessante materie met medewerking van goede artiesten dus, maar het oog wil ook wat. Dat zit met dit boek ook goed, want het gebruikte beeld in het boek zit vol beweging en illustreert het stappenplan prima.

Start From Scratch: word succesvol dj/producer in 11 stappen

Het boek Start From Scratch is makkelijk om te lezen en bovendien zeer informatief. Hoewel erg gericht op de dancescene kan eigenlijk elke muzikant wel belangrijke en waardevolle informatie uit dit boek halen, maar ook als je ‘gewoon’ en danceliefhebber bent staat er genoeg leuks in om je te vermaken. Wat ons betreft een aanrader.

Start From Scratch is ondermeer hier verkrijgbaar en kost €17,50.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws