Waarom ‘Buffy’ absolute cult is

Ivo Mollemans | 20 maart 2017
lifestyle

Van 1997 tot 2003 was er een tv-serie genaamd ‘Buffy the Vampire Slayer’. Deze serie ging, zoals de titel al zegt, over Buffy die op vampieren jaagt. De serie was toentertijd erg populair en die populariteit heeft natuurlijk zo zijn redenen. In totaal zijn er zeven seizoenen gemaakt en daarin heeft de serie problemen slim aangepakt en naar voren gebracht.

LEES OOK: Aquaman voor tweede keer uitgesteld

Buffy’s succes

Het veranderde de kijk op feministen

De verschillen tussen mannen en vrouwen in de maatschappij zijn het gevolg van jarenlange ongelijkheid tussen de geslachten, maar er zijn al vele jaren vrouwen actief om het probleem aan te pakken. In de meeste series en films zijn het vaak mannen die de heldenrol vervullen, maar in Buffy was het juist een vrouw die al het zware, fysieke werk deed. Op het eerste gezicht zou je als kijker niet zeggen dat zij in staat is om de dingen te doen die zij doet, maar de manier waarop de producent haar afbeeld in de serie is erg doordacht. Naast het zijn van een reguliere vrouw was ze tegelijkertijd ook een superheld die anderen hielp.

De serie gebruikte monsters op een herkenbare manier

De monsters die gebruik werden in de serie werden op zo’n manier gebruikt om ervoor te zorgen dat men de problemen die ze met zich meebrachten herkenden. Het was dus niet alleen maar monsters afslachten, maar de monsters vertoonden ook menselijke karakteristieken. Zo is er een vampier met een ziel die, na het meemaken van een moment met echt geluk, zijn ziel zou verliezen. Toen dit voor altijd gebeurde was hij voor altijd weg. Het laat zien dat personen niet altijd zijn wie ze waren als ze eenmaal hebben waar ze voor kwamen.

Seksuele geaardheid wordt onderwerp van discussie

In het vierde seizoen komt Willow openlijk uit voor haar geaardheid nadat ze verliefd wordt op een ander meisje. Tot op de dag van vandaag is het voor velen moeilijk om anderen te laten weten homoseksueel te zijn, maar via Buffy wilde de producent laten weten dat het je juist kan versterken wanneer je jezelf niet verborgen hoeft te houden voor anderen.

Het mengde verschillende genres

Buffy is niet in te delen tot één bepaald genre. De serie mengt horror, actie, popcultuur en drama tot een geheel. De ene keer zijn er dramatische discussies over tienerdingen en de andere keer wordt er weer een monster in elkaar geslagen.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws