De Nike Air Max is 30: van gabber tot hipster

Bart Remmers | 24 maart 2017
lifestyle

Iconische schoen viert dertigjarig jubileum

Misschien draag je ze vaak of dagelijks: een paar Nike Air Max. Gefeliciteerd, want dan sta je op jubilerende sneakers, ze zijn 30 jaar oud geworden!

'Ha! Waarom draag je sportschoenen? Je gaat toch niet sporten? Dikke kans dat je dit in de jaren tachtig kreeg te horen. Sneakers waren overgewaaid uit de VS, maar in Nederland nog deel van een kleine subcultuur. Dappere sneakerpioniers werden uitgelachen, dertig jaar later zijn zij het die lachen. De sportschoen is met Nike Air Max, Adidas en Converse mainstream geworden. Het is sportief, praktisch en het loopt nog lekker ook. Niet voor niets zie je ze overal terug: van de discotheek tot zelfs in kantoor! 

Een van de schrijvers van dit artikel was 10 (ja, zo oud) toen de meest iconische sneaker in 1987 zijn debuut maakte: de Nike Air Max. De schoen met een ultracomfortabel voetbed is in dertig jaar tijd uitgegroeid tot - naast de Converse Allstar en de Shell Top van Adidas - de bekendste sneaker ever.

In de States was de Air Max in zijn beginjaren vooral groot in de hiphop- en urbanscene omdat vele basketballers ze aan hun voeten hadden. In ons land stond de sneaker vanaf de start van de jaren negentig gelijk aan gabber. Want geen enkele hardcore-liefhebber kon zonder zijn Aussies en Air Max van Nike.

Daar komt gabbertje op zijn Nike Air Max

Nadeeltje van het gabber-imago: andere jongeren vonden de Nike-schoen niet cool meer, totdat de fabrikant rond de eeuwwisseling weer met zijn Air Max in genade viel dankzij supercoole gelimiteerde edities, zo nu en dan ontworpen in samenwerking met beroemdheden uit de muziek- en fashionwereld. 

De laatste jaren is de jarige schoen - check de speciale verjaardagsedities - ook nog eens geadopteerd door de hipsters. Want een paar Air Maxen onder je skinny jeans is natuurlijk je van het...

Wij voorspellen dat de sneaker gemakkelijk zijn vijftigjarig jubileum gaat halen, want de Nike Air Max lijkt onverwoestbaar...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws