5 Britse cultfilms die je móet zien!

Pieter Hiemstra | 31 maart 2017
lifestyle


Britse humor, wij houden ervan. Vaak is het cynisch, zwartgallig, rauw of gewoon lekker onnozel. Niet gek dat Britse films volzitten met geweldige scenès, nog betere dialogen en sterke characters. Daarom geven we jou vijf klassieke Britse films die je gezien moet hebben. Komt-ie!

1: Trainspotting (1996)

In Trainspotting volgen we de werkloze Mark Renton (Ewan McGregor). In het grauwe Edingburgh, Schotland probeert hij met zijn vrienden het leven kleur te geven door drank, uitgaan, voetbal en drugs. Voornamelijk heroïne gaat er in als koek. Op die manier proberen ze door de troosteloze dagen te komen. Tijdens de film wordt de groep steeds verder de drek in getrokken door verschillende gebeurtenissen die uit de hand lopen. Mark probeert uit de wereld te ontsnappen door naar Amsterdam te verhuizen. Maar ook daar blijven oude patronen hem achtervolgen...

'Who needs friends when there is heroïn?'​

Op dit moment draait het vervolg T2 Trainspotting in de bioscoop. De eerste film is gemaakt in 1996: de hoogtijdagen van Eurodance. In veel scènes komen dan ook iconische (dance)klassiekers terug. De film heeft een aantal herinneringen die fans niet snel vergeten. Zoals de scène waarin Mark een pil zoekt in een gore toiletpot. Of de scène waarin hij na jaren heroïnegebruik verplicht moet afkicken van zijn ouders. Ze sluiten hem op in zijn benauwende slaapkamer. Vervolgens zien we hoe Mark, badend in het zweet cold turkey gaat en zwemt in zijn verziekte herinneringen.

Net als de scènes en de muziek is ook de trailer iconisch. Veel cynischer kan het bijna niet.

Choose life.
Choose a job.
Choose a career.
Choose a family,

Choose a fucking big television
Choose washing machines, cars,
Compact disc players, and electrical tin openers.
Choose good health, low cholesterol.....

IMDB: 8,2

2: Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Vrienden Eddy, Soap, Tom en Beacon willen rijk worden. Omdat Eddy goed kan pokeren maken ze een plan. Ze houden er echter niet rekening mee dat de organisator van het evenement de avond niet op een eerlijke manier laat verlopen. De groep raakt al het geld kwijt en heeft een schuld van een half miljoen pond bij een gevreesde gangster. Ze krijgen slechts één week om de schuld af te lossen voordat de Vereffenaar op bezoek komt. Ze hebben één week om een nieuw, en gevaarlijk plan te verzinnen. 

'A minute ago this was the safest job in the world. Now it's turning into a bad day in Bosnia.'

Net als de andere films uit deze lijst zitten er sterke karakters in de film van Guy Ritchie. Grappige, rauwe dialogen worden gevoerd in een heerlijk Brits accent. Ook de actiescènes komen goed uit de verf. Een minpuntje is misschien de verhaallijn, maar de rest maakt veel goed. 

IMDB: 8,2

3: Snatch (2000)

'Turkish en zijn partner-in-crime Tommy raken door de beruchte crimineel Brick Top betrokken bij de wereld van de illegale bokswedstrijden. Er valt grof geld te verdienen. Wanneer de door hen ingezette bokser direct in de eerste ronde knock-out geslagen wordt door de onverstaanbare Ierse zigeuner One Punch Mickey, breekt de hel los. Ondertussen wisselt ergens anders in Londen een 86-karaats diamant op onrechtmatige wijze van 'eigenaar'. De daders zijn drie overgewaardeerde gangsters en een dolgedraaide hond. De twee verhalen lijken niets met elkaar te maken te hebben, maar niets is minder waar. Londen raakt in de ban van piepend speelgoed, caravans, met lood volgepompte lichamen en een diamant als stralend middelpunt...' (Moviemeter)

Ook Snatch staat bol van de geniale dialogen en sterke karakters. Een absolute aanrader!

IMDB: 8,3

4: Johnny English (2003)

'Nadat alle agenten van de Britse geheime dienst in één klap worden vermoord bij een aanslag, rest Pegasus (het hoofd van de Britse geheime dienst) niets anders dan geheimagent Johnny English (Rowan Atkinson) op de zaak van de gestolen kroonjuwelen te zetten. Het spoor leidt naar de Franse zakenman Pascal Sauvage (John Malkovich). Natuurlijk wil de baas van English hier niets van weten, want de heer Sauvage geniet een uiterst goede reputatie en is geliefd in de hogere kringen.' (Moviemeter)

Mr. Bean als actieheld: dat is an sich al enorm grappig. Rowan Atkonsin speelt niet meer het typetje, maar heeft in deze actiekomedie dezelde karaktereigenschappen. Hij speelt een onhandige actieheld met een aantal heerlijke scènes zoals hieronder. Een perfecte film om lekker onnozel op zaterdagavond te gaan kijken

IMDB: 6,1

5: Hot Fuzz (2007)

'De Londense top-agent Nicholas Angel wordt door omstandigheden overgeplaatst naar het slaperige plaatsje Sandford. Er valt helemaal niets te beleven in tegenstelling tot de actie in Londen en Angel vindt het moeilijk zich aan te passen. Dan wordt hij ook nog gekoppeld aan de jonge en nogal onhandige agent Danny Butterman. Net als hij er de brui aan wil geven, zorgen een aantal mysterieuze voorvallen dat Angel opeens in actie moet komen en hij ontdekt al snel dat Sandford helemaal niet zo'n slaperig stadje is als hij dacht...' (Moviemeter)

Hot Fuzz is net als Johnny English een actiekomedie. Een stuk minder grof dan de eerste drie films en soms heerlijk onnozel. 

IMDB: 7,9

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws