Dit is de reden waarom Pikachu geel is

Peter Güldenpfennig | 30 november 2019
lifestyle

Van Spongebob tot The Simpsons tot Pikachu, het stikt van gele personages in cartoons. Best weird eigenlijk, op het eerste gezicht tenminste. Want er is een hele goede reden voor. 

Dit is waarom cartoonfiguren vaak geel zijn

Het heeft allemaal te maken met marketing, psychologie en televisietechnologie. In plaats van de standaard primaire kleuren (rood, geel en blauw) maakt televisietechnologie gebruik van het op licht gebaseerde RGB-model om kleuren weer te geven. Oftewel rood, groen en blauw. Geel is de complementaire kleur van blauw, wat ook de reden is dat blauwe achtergronden zo goed werken voor gele figuren. 

Toen Matt Groening The Simpsons creëerde wilde hij dat de personages uit de cartoon boven de concurrentie uitsprongen. De gele kleur was toentertijd nog helemaal niet zo standaard, dus kwam je tijdens het zappen iets geels tegen, was de kans groot dat het The Simpsons waren. 

Psychologisch

Naast dat geel werkt voor onze televisietechnologie is het ook een psychologisch ding. Geel is een warme kleur en straalt vrolijkheid uit. Denk je even in hoe vriendelijk Pikachu zou zijn als deze rood was. De Pokemon is dan ook niet voor niets de mascotte van de populaire Pokemonserie aan games en cartoons.

Onderstaande video legt de kleur geel in cartoons gedetailleerder uit:

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws