Proost! Deense brouwerij maakt bier uit urine 

Mark Hofman | 12 mei 2017
lifestyle

Een lekker biertje op zijn tijd kan heerlijk zijn, maar wanneer we dit verhaal hoorden was de pret snel voorbij. Een Deense brouwerij, onder de naam Norrebro Bryghus, heeft namelijk een nieuw biertje op de markt gebracht: Pisner. Mag jij drie keer raden wat het geheime ingrediënt is...

Deense brouwerij komt met nieuwe 'Pisner"

Een Deense Brouwerij heeft een nieuwe Pilsener op de markt gebracht: Pisner. Dit biertje is gemaakt met 50.000 liter aan opgevangen urine van het Rokslide Festival uit 2015. De spin-off bevat gek genoeg geen menselijke afvalstoffen, maar is gedestileerd tot de max. Het is dus gemaakt met meststoffen van de mens, in plaats van meststoffen van dieren. 

Het idee wat je krijgt wanneer je dit nieuws hoort is een beetje vreemd, zo vindt ook eigenaar Henrik Vang. Die heeft zelf keihard gelachen om het feit dat mensen dachten dat er direct urine in het bier werd gesmeten. 

'When the news that we had started brewing the Pisner came out, a lot of people thought we were filtering the urine to put it directly in the beer and we had a good laugh about that.'

Maar als we het even goed onderzoeken, snappen we eindelijk waarom het bedrijf er zelf zo hard om moet lachen. Het gaat namelijk niet om de urine die het bier in gaat, maar de meststoffen die uit de urine gehaald worden. Normaal gesproken komt dit bij dieren vandaan, maar in dit geval dus van de mens. Of het echt heel veel beter is weten we niet, maar het is in ieder geval weer eens wat nieuws. Volgens Bryghus zelf is het biertje nog lekker ook. 

En op de vraag of het naar urine smaakt: 

'If it had tasted even a bit like urine, I would put it down, but you don't even notice.'

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws