Alcohol heeft ook negatief effect op gematigde drinkers

Samantha Ribeiro | 11 juni 2017
lifestyle

We kennen allemaal die ene persoon die nauwelijks iets drinkt en er verschrikkelijk van is overtuigd een gezond leven te leiden. Maar degene die denkt geen hersenschade op te lopen, heeft het fout. Uit een langdurig onderzoek is duidelijk geworden dat de toekomst er ook voor deze personen slecht uit kan zien.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Groot-Brittannië waar Whitehall II ruim 500 mensen dertig jaar lang heeft bestudeerd op basis van hun alcoholgebruik. Daarbij werd ook bijgehouden hoe hun brein functioneerde.

De sociale drinker

Zoals de meeste wel al wisten, hebben de mensen die het meest dronken het meeste kans op hersenbeschadiging. Logisch, want we weten allemaal dat alcohol de verkeerde dingen doet met je brein. Maar wat wel verbazingwekkend was, was dat de ‘sociale drinker’ die normaal niet veel drinkt, ook kans heeft of hersenschade. Deze kans is natuurlijk minder, maar hij bestaat wel.

Resultaten

‘Huh, hoe dan?’ denk je nu waarschijnlijk. Deze groep mensen drinkt 14 tot 21 eenheden per dag, wat gelijk staat aan een flink glas alcohol. En dan in het weekend nog een paar extra glazen. Deze mensen hebben een kans van drie tegen vier om hersenschade op te lopen. Voor verdere zekerheid zou er nog een onderzoek gedaan moeten worden waarbij de groep die weinig drinkt groter moet zijn. Daarbij merkte de ‘sociale drinkers’ niet dat hun brein ‘achteruit’ ging in tegenstelling tot de grote drinkers, maar het kan geen kwaad om misschien dat ene flesje bier te laten staan.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws