De eeuwige strijd: vet versus suiker

Mark Hofman | 1 juli 2017
lifestyle

Een grote zak chips opentrekken of een pot met drop achter je kiezen smijten: het kan zo ontzettend lekker zijn. Maar we weten ook allemaal dat je lichaam er niet zo'n fan van is. Voor een gezond lichaam moet je dit soort dingen niet te vaak eten, maar natuurlijk hebben we af en toe zin in een snack. Maar als je het dan doet, wat is beter voor je? Vet of suiker? 

Vet of suiker: welke is beter? 

Er zijn in de afgelopen jaren al een shitload aan onderzoeken geweest naar dit vraagstuk. En met een shitload bedoelen we met gemak honderden onderzoeken. Beetje lastig om een conclusie uit te trekken natuurlijk, maar er is wel iets wat ontzettend opvalt. In de afgelopen jaren komen we er steeds meer achter de die suikers 'die we beter kunnen eten dan vet', eigenlijk helemaal niet zo best zijn voor je. We hebben lang geloofd dat vette producten zorgde voor een zooi lichamelijke klachten en dat dit het slechtse was wat je kon eten. Maar alle huidige onderzoeken zien nu eigen een net zo groot gevaar met suiker. 

Doordat we jarenlang in de veronderstelling zijn geweest dat het gebruik van volvette producten niet zo best was, kwamen we op de proppen met de light producten. De meeste van deze producten hadden weinig tot geen vet in zich, maar zaten wel bomvol met suiker. Dit 'low-fat'-dieet heeft er in de afgelopen jaren bijzonder veel voor gezorgd dat twee miljard mensen te dik zijn in de wereld. De suikers zorgen namelijk voor de overproductie van insuline. En weet je wat dat doet? Juist, het stimuleert de vetopslag.

Dus die te dikke buik komt misschien niet door het vet wat je eet, maar simpelweg door de suikers die het vet vervangen in je light producten. 

Maar een avondje Netflix op de bank met een grote bak popcorn: dat moet gewoon kunnen hoor!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws