Een zeikverhaal: waarom je vaker moet plassen bij stress

Ivo Mollemans | 11 juli 2017
lifestyle

Je kent het vast wel: wachtend op het moment dat je iets moet gaan doen waar je gespannen voor bent merk je dat je vaker naar de wc moet dan normaal. Hierdoor ga je niet alleen stressen over wat komen gaat, maar ook over het feit dat je telkens naar de wc moet. Als je denkt dat er iets met je mis is dan zit je er naast, want dit is een geheel natuurlijke reactie vanuit je lichaam.

Vaker plassen bij stress

De website Slate heeft op een rijtje gezet waarom deze reactie ontstaat en de verklaring maakt het een en ander wel wat duidelijker. Het heeft namelijk te maken met het limbisch systeem in je lichaam. Je hersenen sturen eigenlijk alles wat er in je lichaam gebeurt aan en soms lopen die dingen een beetje door elkaar heen. Bij stress is het zo dat de signalen van de mate waarin je bang bent voor iets verwikkeld raken met de signalen over de controle van je blaas. Helaas zijn die laatste signalen vaak heftiger dan de eerste en daardoor geeft je lichaam vaker en sneller aan dat je naar de wc moet.

LEES OOK: Hipsters, dandy's en beren opgelet! Hoe onderhoud je een baard?

Mens en dier

Het is overigens niet iets wat alleen bij mensen gebeurd, want ook dieren hebben hier last van. Zij schijnen dit echter niet alleen te doen omdat ze bang zijn, maar ook om hun territorium af te bakenen als ze achtervolgd worden door een roofdier in de hoop ze zo op een dwaalspoor te brengen of af te schrikken.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws