5 historische feiten over JBL die je nog niet wist

Peter Güldenpfennig | 6 april 2019
lifestyle

Inmiddels zijn bluetoothspeakers volledig ingeburgerd, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Het is mede dankzij de push van JBL met nieuwe producten waarmee steeds weer geïnnoveerd werd, dat we nu overal en altijd naar muziek kunnen luisteren op een manier die bij jou past. Maar JBL heeft veel meer betekend voor muziek dan je je wellicht beseft. Kende jij onderstaande 5 feiten over de vroege historie van JBL al?

1. De naam JBL

JBL is een afkorting van James Bullough Lansing die JBL in 1948 oprichtte nadat hij Altec Lansing verliet. Lansing wordt wereldwijd gezien als één van de invloedrijkste geluidsingenieurs wiens vroege innovaties binnen speakertechnologie mede hebben geleid tot de kwalitatieve audio waar we vandaag de dag van genieten.

2. D101

De D101 was het allereerste JBL-product dat het licht zag. Het is een 15-inch speaker licht gebaseerd op de Altec Lansing 151-speaker. Daar was de voormalige werkplek van Lansing niet blij mee. Dat terwijl Lansing zelf verantwoordelijk was voor de technologie achter de speaker van Altec, en een van de redenen dat Altec Lansing Manufacturing jaren eerder overnam. Lansing was persoonlijk betrokken bij het Shearer-Horn-project, een project wat uiteindelijk de eerste echte audiosystemen voor bioscopen zou opleveren. 

3. Rechtszaak

Direct bij lancering van de D101 had James B. Lansing een rechtszaak aan z’n broek van Altec Lansing. Niet zozeer omdat het ontwerp van de speaker leek op de 151 van Altec Lansing, maar vanwege de naam. Lansing wees zijn speaker de naam Iconic toe, een merknaam van Altec Lansing en de naam van een van de invloedrijkste speakers uit de audiogeschiedenis. De technologie hiervan is ontwikkeld door Lansing en is de reden geweest dat Altec het bedrijf van Lansing wilde inlijven. Gelukkig vond Lansing zelf al snel nieuwe methodes om componenten te maken waarmee hij het bij wijze van spreken het Iconic-systeem na kon bouwen zonder problemen te krijgen met Altec.

4. Het tragische einde van James Bullough Lansing

Lansing had een voorliefde voor audio en engineering, niet voor geld en zakendoen. En dus was geld direct na de oprichting van het bedrijf een van de constante problemen. Dat knaagde en zorgde er voor dat hij rekeningen niet kon betalen. Daarbovenop had hij last van depressies, wat er uiteindelijk toe leidde dat James Bullough Lansing op 24 september 1949 zelfmoord pleegde door zichzelf op te hangen in zijn huis.

5. Met zijn dood redde James Bullough Lansing zijn bedrijf

Hoewel het einde van Lansing een verdrietige is, betekende dit alles behalve het einde voor JBL. Het bedrijf had inmiddels $ 20.000,- aan schulden, maar zou snel gered worden en wel dankzij de dood van Lansing. Lansing had jaren eerder namelijk een levensverzekering afgesloten op naam van het bedrijf met een van $ 10.000,-. Bill Thomas, bij leven van Lansing de vice president van JBL en inmiddels nieuwe eigenaar, kon met dit bedrag uiteindelijk een doorstart maken en het bedrijf redden. Hiermee is Lansing zelfs na zijn dood verantwoordelijk voor het voortbestaan van JBL en kunnen we dankzij hem vandaag de dag nog steeds genieten van audiosystemen van JBL.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws