Review: Pluggerz oordoppen getest bij Awakenings

Denise | 1 augustus 2017
lifestyle

Partyscene stelde de Uni Fit Music oordoppen van Pluggerz op de proef bij Awakenings Festival.

Geluid laat je genieten van het leven. Denk maar eens aan prachtige geluiden uit de natuur, mooie muziek of fijne gesprekken met mensen waar je om geeft. Je gehoor is kostbaar en daar ben je zuinig op.

Wie kan het nou niet eens zijn met deze quote van de Pluggerz-website? Genieten van mooie muziek staat in ieder geval bovenaan mijn prioriteitenlijstje. Als echte muziekmaniak is mijn gehoor onmisbaar te noemen. Maar ook als feestflamingo spelen zintuigen zoals mijn oren een cruciale rol.

Harde muziek maakt je kapot

Toch zijn veel festivalgangers zich nog niet bewust van de effecten van gehoorbeschadiging. Als ik het over oordoppen heb krijg ik ondoordachte antwoorden zoals “Die dingen zitten niet lekker in je oren.” Of “Dat hoeft hier niet, de muziek staat hier niet hard.” of “Ik ben toch al doof”. Toch jammer want je gehoor is heel kwetsbaar.

Gehoorbeschadiging is nog steeds een van de voornaamste beroepsziekten in Nederland. Bovendien komen er jaarlijks tienduizenden jongeren bij met gehoorschade als gevolg van te harde muziek. Gehoorschade is niet alleen een kwestie van minder goed kunnen horen. Een van de mogelijke gevolgen is een permanente, harde piep in je oren die niet te verhelpen is. Dat kan leiden tot ernstige psychische klachten: vermoeidheid, depressie en zelfs zelfmoordneigingen. Zo, nu hebben we je aandacht. Door naar de test.

Pluggerz Uni Fit Music

Pluggerz is een merk van Comfoor en maakt oordoppen voor verschillende doeleinden, zo ook de bescherming van het gehoor tegen harde muziek. Ik nam de Uni Fit Music oordoppen van Pluggerz mee naar Awakenings Festival om ze te testen op comfort en geluidsdemping.

Design en comfort

De paarsgekleurde plugs zitten opgeborgen in een grijs, hardcase opbergkoker die gemakkelijk mee te nemen is in je tas of broekzak. Door de driedubbele filter, gemaakt van siliconen, zijn de doppen wat aan de grote kant. Qua comfort was dat niet heel storend, want ook bij een kleinere gehoorgang zitten deze plugs prima. Maar zeker in kleine oortjes zullen ze nog wel opvallen. Kan iedereen zien dat je zuinig bent op je oren.

Geluidsdemping

Eenmaal aangekomen bij de mainstage van Awakenings kon de geluidsfilter optimaal getest worden. Het voelde alsof mijn gehoor prima werd beschermd, terwijl de beleving en de kwaliteit van de muziek hetzelfde bleef. Ook praten met anderen was geen enkel probleem. Uiteraard leek de muziek zachter te staan maar dat was slechts een kwestie van wennen. De Uni-Fit Music variant kosten €14,95 en dempen 22dB. Dat is duurder dan gemiddeld, maar je krijgt hier wel een demping voor terug tot een veilig niveau.

Het mag duidelijk zijn dat het dragen van goede oordoppen een must is tijdens het uitgaan. De Uni-Fit Music’s van Pluggerz uitermate geschikt zijn om hier mee te beginnen. Prima prijs-kwaliteitsverhouding met een fijn draagcomfort.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws