Bowers & Wilkins PX: next gen muziek luisteren

Peter Güldenpfennig | 25 oktober 2017
lifestyle

We krijgen op de redactie behoorlijk wat headphones voor onze kiezen. We hebben dan ook zo onze voorkeuren, maar echt slechte headphones bespreken we niet. Echt goede headphones wel, en het mag gezegd worden: de Bowers & Wilkins PX behoort absoluut tot deze laatste categorie.

De PX is de nieuwste hoofdtelefoon van Bowers & Wilkins, die de wereld al zo’n 50 jaar verblijden met kwaliteitsaudio voor thuis en onderweg. Het eerste wat me opvalt bij het uitpakken van de headphones is de zorg die gedragen is aan de accessoires die erbij zitten. Snoeren, in dit geval een mini jack- en een USB-C-snoer, zijn netjes opgeborgen en tevens krijg je een mooie opbergtas met magnetische sluiting bij de headphones. Een opbergtas is in feite niets bijzonders, maar in dit geval benoem ik het gezien de care en luxe die deze uitstraalt. En het is natuurlijk ook gewoon handig om de headphones veilig in op te bergen.

Stevig design

De headphones zijn gemiddeld van gewicht. Niet zwaar, maar zeker ook niet licht. Dit heeft alles van doen met de stevige behuizing en ja, dat is goed nieuws. Want de PX is enorm stevig, met mooi afgewerkt aluminium, met nylon afgewerkte headphones en zachte oorkussens en mooi afgewerkte hoofdband. De hoofdband is trouwens wel flexibel, waardoor de PX altijd goed op je hoofd zit. Geen enkele keer irriteerde de headphones mij, ook niet wanneer ik deze wat langer droeg. 

Bediening

Op de rechter oorschelp vind je functietoetsen om de PX mee te bedienen: een aan/uit-knop die dubbel dienst doet als knop om een draadloze bluetooth-verbinding op te zetten. Verder tref je volumebediening aan en een knop om muziek te pauzeren of van track te wisselen. Ook zit er een knop op om de adaptive noise cancelling in- of uit te schakelen, hierover later meer. 

Leuk is dat er sensoren in de headphones zitten die de muziek pauzeren zodra je een oorschelp van je oor afhaalt of de headphones op je schouders neerlegt. Dat maakt dat je naar muziek kan luisteren wanneer je wilt en kunt converseren wanneer het moet. Zo gebruikte ik de headphones op de redactie en kon ik er rustig muziek mee luisteren om te recenseren, maar ook de conversaties van mijn collega's volgen als dit nodig was.

Accuduur

Het neerleggen van de headphones heeft trouwens ook impact op de accu, want wanneer je de PX niet gebruikt schakelt deze automatisch over naar een power saving-modus. Je verbruikt dus nooit onnodig stroom wanneer je geen muziek luistert. De accu zelf gaat 22 uur mee, dat is behoorlijk indrukwekkend, zeker wanneer je alle functies nagaat waar je gebruik van kan maken. Zo zijn noise cancelling-functionaliteiten normaliter behoorlijke stroomvreters, maar dit lijkt bij de PX bijna geen impact te hebben op de accuduur. Prettig dus dat je er van verzekerd bent dat je altijd de headphones kan gebruiken wanneer je wilt. 

Audiokwaliteit

Veel headphones ontbreekt het aan een goede balans in kwaliteit, volume en frequentiedifferentiëring. Interessant is daarom dat Bowers & Wilkins ervoor gekozen heeft om de PX te voorzien van in een hoek geplaatste 40mm-drivers. Deze zouden je een breed geluidsspectrum moeten bieden waarbij frequenties makkelijk te onderscheiden zijn en audio mooi uitwaaiert. Dat klinkt als marketingpraat, maar in het geval van de PX is hier niets van gelogen. De kwaliteit is meer dan uitstekend, ook op hogere volumes, mede dankzij optimalisatietechnologieën die het binnenkomende signaal verschoont en uitvoert naar een digitaal signaal van 768 kHz.

De kwaliteit geldt trouwens niet alleen voor native HD-audio, ook voor streams. Want de headphones ondersteunen  aptX HD, waarbij streams bijna geen kwaliteitsverlies kennen. Het is vernuftige technologie waarbij zeker de kwaliteitsaudioliefhebber bij staat te juichen, want het levert fantastische kwaliteitsaudio.

Adaptive Noise Cancelling

Active Noise Cancelling kenden we al, maar Bowers & Wilkins geeft er met de PX een nieuwe dimensie aan. Of eigenlijk twee, want de Adaptive Noise Cancelling geeft je de mogelijkheid om drie niveaus van het buitensluiten van geluid toe te passen. Je activeert het via een knop op de headphones waarbij je deze kunt instellen voor het vliegtuig, voor op kantoor of voor buitenshuis. Dat werkt heel erg goed, maar nog opvallender: anders dan Active Noise Cancelling heeft Adaptive Noise Cancelling amper tot geen invloed op de muziek die je luistert. Dat maakt het echt tot waardevolle technologie en niet zomaar een functie die je inschakelt wanneer je niet naar muziek luistert omdat de dempende impact anders te groot is.

PX app

De PX heeft ook een eigen app waarmee je Adaptive Noise Cancelling nog meer minutieus kunt afstellen. Ook is het mogelijk om in te stellen of je al dan niet stemmen wilt doorlaten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je de PX gebruikt op kantoor, maar je evengoed wel op de hoogte wilt blijven van wat er speelt onder collega’s. 


Bowers & Wilkins PX

Met de PX levert Bowers & Wilkins misschien wel de beste headphones op de markt in deze prijscategorie. Het apparaat is stevig, ziet er mooi uit, biedt talloze handige functionaliteiten en klinkt zeer, zeer goed! Een hoofdtelefoon waar je als muziekliefhebber gewoon niet onderuit komt.

Prijs: € 399,-
Info: bowers-wilkins.nl

Bowers & Wilkins PX

4,5 uit 5

Aanbevolen voor jou:
De pareltjes van GOGO Jongerenreizen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws