Hotspots: oerhaags kelderbeuken!

Partyscene Redactie | 24 november 2019
lifestyle

Koperniekusplein

Oh, oh Den Haag. Mooie stad, achter de duinen. De stijgende zeespiegel lapt gemeente Scheveningen aan haar laars. Duintje hier, duintje daar: zo komen we er wel. Deze houding spreekt boekdelen over de Haagse muziekscene. De groengele stad huist tientallen bruine kroegen met her en der een singer-songwriteravondje. Maar deze, door puntschoenen gedomineerde, cirkelvormingsavondjes dekken de lading niet. Bij verre niet. Op een steenworp van het Centraal Station, vanaf  buitenweg de Binckhorst: daar wordt het spannend.


Beeld met dank aan de PIP Den Haag.

In het holst van de nacht hoor je het. Vaag gedreun, opzwepend tempo en een verschrikkelijke akoestiek. Een enkele Leidse student, op de fiets onderweg naar huis, verzamelt het lef om de ruis te volgen. Een stap in de goede richting, want een avondje PIP Den Haag is de uiteindelijke beloning. Jawel, de PIP: een Haagsch begrip met grote dromen. Van kleine kroegfeestjes naar stadsparkfestivals: de PIP flikte het binnen een jaar. De bar (slash techno-tempel) loopt de kinderschoenen uit.


Politiek centrum. ...Irrelevant. 

Allen gelijk, één pot nat

Festival The Crave begon hier en is inmiddels een hoop edities verder. Haagse techno-titanen, dichters, rappers en alles dat ruikt, voelt en proeft naar cultuur vindt hier een thuishaven. Het uitgaansleven op Haags industrieterrein is een omgekeerde wereld. Heel het jaar door is er elk weekend wat te beleven: van urban feesten met Bokoesam en de Jeugd van Tegenwoordig tot ondergrondse techno-taferelen met Tom Trago en Wouter S. Géén discriminatie op basis van genre: allen gelijk, één pot nat. Hard werken, harder draaien. Dan is het goed.

Ditch de dj

Creativiteit is niet beperkt tot het podium. Achter de schermen wordt er regelmatig vergaderd om ook qua vorm – en los van inhoud – te verrassen. Op deze wijze kwam het team briljante organisatoren van Club Godverdomme op het idee om dj’s af te schaffen. Boycot de discjockeys, zij zijn overbodig! Zo gezegd zo gedaan: Club Godverdomme levert een avondvertier aan muziek, ZONDER dj’s. Regelmatig vind je in de PIP een line-up aan schijtlollige feestgangers die zich een avondje voordoen als professionele discjockey.

LEES OOK: Interview: wat vindt Secret Cinema van de nieuwste, hipste releases? Rate the record!

Tot 6 uur ’s nachts een enorm gevarieerde line-up van setjes die het daglicht nooit hadden mogen zien. Iedereen in goede stemmen, want men verwacht niks – en lage verwachtingen zijn vrij makkelijk te overtreffen. Deze avonden moet je zelf meemaken. Ben je in de buurt of van plan de politieke hoofdstad te bezoeken, check dan absoluut of Club Godverdomme bij De PIP op de agenda staat. Zelf draaien? Kan ook, via inschrijving op de Club Godverdomme-Facebookpagina.


Katja Rupp. Met dank aan PIP Den Haag.

Haagsche kelders

Genoeg over De PIP. We duiken dieper in de stof. Den Haag zou niet de zelf gedoopte technohoofdstad zijn als het geen gebeuk-in-overvloed had. Club Magistrat, gelegen in een (letterlijke) kelder onder het centrum, vervult het verlangen naar delirium en knallende 909’s. Uitsluitend de hardste techno, en dàt het hele weekend door. Redelijk nieuw, maar een prima toevoeging aan het uitgaansassortiment. Gelegen op de Kettingsstraat, gevuld door een mengelmoes van publiek dat voorheen uitvlucht zocht in de Toffler en Perron: een bezoekje waard. Pas op! Neem geen snoepgoed aan van vreemden, want een uurtje Magistrat loopt achteloos uit tot een driedaagse after. Een leuke avond is hier overigens niet beperkt tot de die-hards: langskomen voor een pilsje is, op z’n Westlands, he-le-maal bèst.


Buiten en ónder het Centrum: daar begint Den Haag. Beeld met dank aan Magistrat.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws