Hoe veilig doe jij het op vakantie?

Partyscene Redactie | 2 augustus 2018
lifestyle

De gevaren van open wifinetwerken op je vakantieadres

Nederland gaat massaal op vakantie deze zomer en neemt daarbij mobiele telefoons, tablets of zelfs laptops mee. Daarmee wordt veelvuldig gebruik gemaakt van openbare wifinetwerken in hotel, café, vakantiepark of op het vliegveld. 

Het cybersecuritybedrijf Cybersprint heeft onderzocht dat 80 procent van de Nederlandse vakantiegangers gebruik maakt van openbare wifinetwerken, zonder bekend te zijn met de digitale gevaren.

De mobiele apparatuur wordt vaak gebruikt om via internet contact te houden met het thuisfront en om via sociale media te laten weten hoe fantastisch de vakantie is, maar soms ook om nog even wat te werken of online geld over te maken. Wanneer je inlogt op een openbaar wifinetwerk kan een cybercrimineel toegang krijgen tot jouw apparaat en de vertrouwelijke informatie in jouw netwerk.

Goed voorbereid op vakantie

Vanuit alle hoeken krijgen vakantiegangers het advies om goed voorbereid op pad te gaan: uitgerust rijden, goede zonnebescherming en oppassen bij banktransacties in het buitenland. Maar over bescherming tegen internetcriminaliteit denkt men vaak niet na? Ondanks dat de Nedelandse databundel voor internetgebruik inmiddels binnen de gehele EU tegen dezelfde kosten is te gebruiken, maken veel Nederlanders toch gebruik van gratis onveilige openbare wififaciliteiten. Vakantie accommodaties of horeca gelegenheden bieden hun gasten deze service gratis aan, waarbij men niet weet hoe die open wifinetwerken zijn ingericht of beschermd. 

Bekend is dat internetcriminelen de open Wifi-netwerken ook goed weten te vinden. Hier kunnen ze vrij gemakkelijk mobiele apparaten binnendringen om rond te struinen in persoonlijke gegevens en e-mails. Maar ook kunnen ze de hand leggen op wachtwoorden van bijvoorbeeld social media, webshop accounts of bedrijfsnetwerken. De gevolgen hiervan kunnen aanzienlijk zijn. Identiteitsfraude, het lekken van bedrijfsgeheimen, frauduleuze overboekingen of het ‘kapen’ van foto’s of andere dierbare documenten.

Wat te doen?

Koop een extra databundel bij je provider of een simkaart op je bestemming, zo kan je toch gebruik maken van 3G/4G. Wil je toch graag gebruik maken van openbare wifinetwerken, beperk dan de risico’s door een VPN aan te schaffen, dit moet je dan wel van tevoren doen. Er zijn speciaal hiervoor 'MiFi' (Mobiele WiFi) apparaten op de markt waar een simkaart in geplaatst kan worden zodat er vervolgens een hotspot beschikbaar is op het MiFi-apparaat.
 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws