Student over toekomstige baan: die bestaat nog niet!

Bart Remmers | 30 september 2018
lifestyle

Iets voor jou? Telechirurg, ontwerper van 3D-geprinte mode of AR-architect?

40 procent van de door Kaspersky Lab ondervraagde studenten denkt zich voor te bereiden op een functie die op dit moment nog niet bestaat. 

De nieuwste technologie brengt met zich mee dat banen veranderen. Zelfs traditionele rollen in de geneeskunde en landbouw passen zich voortdurend aan de technologie aan waarvan ze afhankelijk zijn geworden. Een paar voorbeelden van functies waar studenten van nu naartoe werken zijn onder meer:

Telechirurg: voor chirurgen is het straks niet meer noodzakelijk om zich fysiek in de operatiekamer te bevinden. In plaats daarvan kunnen ze op afstand intelligente machines bedienen, zonder hun patiënten ook maar met een vinger aan te raken.

Mens/robotinteractiespecialist: als van robots wordt verwacht dat ze met mensen samenwerken en samenleven, moeten ze wel van iemand leren hoe om te gaan met de complexiteit en subtiliteit van menselijke emoties. Er moeten mensen worden opgeleid om op effectieve wijze met machines te communiceren.

Augmented-reality-architect: augmented reality verbetert bepaalde ervaringen door virtuele beelden over echte beelden heen te leggen. Augmented-reality-architecten zullen in staat zijn om 3D-modellen van een gebouw virtueel in een bepaalde omgeving te plaatsen, om op die manier beter dan ooit inzichtelijk te maken hoe het in die omgeving past. 

Smart-home-ontwikkelaar: een smart home vereist een ecosysteem dat volledig is toegespitst op de gewoonten, wensen, beschikbare ruimte en gezinsdynamiek van de eigenaar. Om dit te bereiken, moeten er creatieve ontwikkelaars zijn die systemen en algoritmen ontwikkelen die zich aan alle denkbare unieke huishoudens kunnen aanpassen.

Ontwerpers van 3D-geprinte mode: kleding zal steeds vaker door de computer worden gegenereerd, waardoor het productieproces revolutionair gaat veranderen. De 3D-ontwerper moet in staat zijn om items te ontwerpen die volledig door machines kunnen worden gemaakt.

Verandering rondom energiewinning is tevens groots. Dé windturbines van de toekomst beginnen op papier. Je hoeft echter geen duurzaam ontwerper te worden om van zulke ontwikkelingen de vruchten te plukken. Kijk bijvoorbeeld op www.goedkoopsteenergieleveranicer.org en bereken hoeveel er inmiddels te besparen is.

Studentencompetitie

Kaspersky Lab moedigt studenten aan om creatief na te denken over hoe we onszelf moeten beschermen tegen dreigingen van de toekomst met zijn nieuwe studentencompetitie: de Secur’IT Cup. Studenten van over de hele wereld en met iedere academische achtergrond kunnen deelnemen aan deze competitie. 

Deelnemers gaan de strijd aan met gelijkgestemden en kunnen 10.000 dollar winnen. Daarnaast krijgen zij een voorproefje van hoe het is om in deze bedrijfstak te werken. Dit jaar ligt de focus op problemen die een paar jaar geleden nog science fiction leken, maar met de technologie van vandaag inmiddels realiteit zijn geworden.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws