Vier tips om uren per week te besparen

Geert van der Klugt | 9 oktober 2020
lifestyle


De zomervakantie is – voor velen van ons – begonnen. Tijd voor een terugblik. Geniet van de vakantie, maar bedenk je dat het afgelopen school- of werkjaar niet zonder uitdagingen is verlopen. Je wordt klaargestoomd voor een vervolgopleiding, werkplek of promotie en daarbij hoort tijdgebrek. Dat is een probleem. En bij problemen horen oplossingen; tijdgebrek, daar kan je mee om gaan. Hoe? Dat leggen we je, met behulp van vijf tips, haarfijn uit.

1. Creëer rust

Klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk is een rustige omgeving moeilijker in te richten dan op papier. Pieker je over bepaalde zaken? Een kernprobleem, want terwijl een betalingsachterstand (voorbeeld) weinig te maken heeft met een aankomend tentamen, kan dit een afleiding zijn bij het studeren of voorbereiding. Onderscheid daarom niet persoonlijke zaken van werk- of studietaken: je managet jezelf als geheel, dus is het gelijkmatig belangrijk om een planning te maken voor het oplossen van obstakels buiten studie of werk.

2. Prioriteer

Drukke dag voor de boeg? Ga van start met een prioriteitenlijstje. Een dagplanning is even belangrijk als een maand- of jaaragenda. Geen mens kan twee dagen draaien in 24 uur, dus zal je het beste moeten maken van de tijd die je hebt. Door belangrijke taken op een rij te zetten, creëer je een overzicht van prioriteiten en behoud je de rust terwijl je gelijktijdig geen onnodige tijd besteedt aan zaken die ook morgen, volgende week of volgende maand afgerond kunnen worden. Prioriteren is overigens een vak apart, dus raden we je aan om een training tijdmanagement te overwegen, waarin het onderscheiden van noodzakelijke en overige zaken uitgebreid aan bod komt.

3. Omgeving

We benoemden mentale rust, maar het inrichten van een overzichtelijke fysieke omgeving is evengoed belangrijk. Contact houden met vrienden of familie is op de lange termijn noodzakelijk, maar vermijd smartphones en devices tijdens dagdelen waarin je je instelt op werken of studeren. Het moment dat je WhatsApp checkt is het moment waarop je brein schakelt. Het is makkelijk je er niet bewust van te zijn, maar elke wissel tussen telefoongebruik en werk kost energie - kostbare energie, wil je de dag afronden met een tevreden gevoel.

4. Mindset

Het is mogelijk om jezelf in wezen te manipuleren door taken met een positieve insteek te benaderen. Markeer je een item groen op een to-do list, richt je dan op de afgevinkte taak, niet de openstaande taken. Net zoals je een halfleeg glas melk kan beschouwen als een halfvol glas melk, is het mogelijk om een werkdag positiever door te brengen met een minimaal beetje inzet. Bereid jezelf voor: realiseer je dat je mogelijk voor momenten komt te staan waarop je liever je bed in duikt dan doorzet. Overwin deze obstakels door tevreden te zijn met dat wat tot zover toe gelukt is, de afgevinkte taken of groengekleurde items die je tot nu toe hebt voltooid.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws