Wat maakt Ibiza een partyeiland?

Partyscene Redactie | 26 september 2019
lifestyleHet eerste waar je aan denkt bij Ibiza, zijn feesten en dj's. Het Spaanse eiland heeft een enorme naam opgebouwd als partyeiland. Bekend is dat veel beroemde dj's iedere zomer naar Ibiza afreizen om in de bekende clubs van Ibiza op te treden. Veel vakantiegangers die naar Ibiza afreizen, komen om te feesten, om de volgende dag op het strand hun roes uit te slapen en de avond erop weer flink te gaan feesten. Hoe komt Ibiza aan de naam partyeiland en is dit altijd al zo geweest?

De geschiedenis van Ibiza

Ibiza is een Spaans eiland dat onderdeel uitmaakt van de Balearen. De hoofdstad van Ibiza is Ibiza-stad en het eiland telt ongeveer 140.000 inwoners. Ibiza komt al vroeg voor in de geschiedenisboekjes, waarbij de eerste menselijk bewoning op het eiland teruggaat naar zo'n 5.000 jaar voor Christus. Veel is er over die tijd echter niet bekend. Vanaf de 11de eeuw ligt de geschiedenis duidelijker vast. Het eiland heeft veel overheersers gekend, zoals de Grieken, de Romeinen, de Moren en zelfs de Noormannen.

Rond 1479 maakt het eiland pas officieel deel uit van de Balearen en daarmee ook van het Koninkrijk Spanje. Het duurde nog tot in de jaren 60 van de 20ste eeuw dat Ibiza de status zou krijgen, zoals die nu bij iedereen bekend is.

Van hippie eiland naar partyeiland

De huidige status van partyeiland is vooral te danken aan hippies die in de jaren 60 massaal naar het eiland trokken. Het begon met enkele bekende schrijvers en kunstenaars die op Ibiza gingen wonen en de hippiecultuur naar het eiland brachten. Hierdoor kwamen er steeds meer hippies naar Ibiza, die er hun eigen hippiegemeenschappen stichtten. Omdat Spanje in die tijd bestuurd werd door dictator Franco was Ibiza een vrijplaats waar alles kon en mocht. Er werd gezongen, gedanst en massaal wiet gerookt in de vrije natuur. Het eiland vormde zo een inspiratiebron voor vele kunstenaars.

Hoewel de hippiecultuur sindsdien nooit echt is verdwenen, verschoof de aandacht vanaf de jaren 80 naar dancemuziek. Vooral toen de bekende dj Paul Oakenfield in 1987 de Balearic Beat ontwikkelde stond Ibiza in één klap op de kaart als dé plek waar je moest zijn voor house- en dancemuziek en fantastische feesten. Ook de eerste grote clubs werden in de jaren 80 geopend.

Hoe kun je lekker feesten op Ibiza?

Ga je naar Ibiza op vakantie om te feesten? Een reisverzekering afsluiten is verstandig, want in al het feestgedruis kan een ongelukje gemakkelijk gebeuren of word je van je spullen beroofd. Eigenlijk is een reisverzekering afsluiten voor iedere vakantie noodzakelijk, maar je kunt op Ibiza dan iets ontspannender feesten. De mogelijkheden zijn groot. Je kunt één van de vele danceclubs die het eiland rijk is bezoeken, maar er zijn in het hoogseizoen ook dagelijks beachparties.

Veel hotels en clubs hebben tijdens het hoogseizoen een bekende dj aan zich gebonden, die hier dan regelmatig optreedt. Ook befaamd zijn de boat parties. Rond Ibiza varen dan allerlei boten, waarop een bepaalde muziekstijl gedraaid wordt. Je krijgt toegang tot een boot, waar je de hele nacht op kunt feesten. Eten en drinken zit vaak bij de ticketprijs inbegrepen. Waar je in Ibiza ook komt, je ontkomt er niet aan het uitgebreide nachtleven.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws